Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Nie ma "żylety" w Canonie 350D

Mieszany widok

Domyślnie Nie ma "żylety" w Canonie 350D

Witam serdecznie!

Posiadam lustrzankę cyfrową Canon 350D. Ogólnie jestem z niej zadowolony, tylko,że nie robi ostrych zdjęć tak jak bym chciał tylko lekko ostre. Nie ma "brzytwy". Widziałem ostrzejsze zdjęcia robione kompaktami Canona (Powerschoty), a mój nie wyostrza zdjęć do końca tak jak bym chciał. Zrobił przeszło 8 tyś.zdjęć, a mag go niecały miesiąc z obiektywem standartowym 17-55 mm.Sharpness w ustawieniach użytkownika mam ustawiony na maxa, a robię na "P", albo "A-DEEP". Czy jest to jakaś wada aparatu? Czy da się to skorygować? Matryca jest czysta sprawdzałem. AF działa dobrze,automatyka też,kolory ma ładne. ISO na 200, albo 400.
    To jednak obiektyw 18-55 mm, więc przepraszam
    Ostatnio edytowane przez MAREKAMINSKI ; 20-01-2010 o 14:51

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAREKAMINSKI Zobacz posta
    Witam serdecznie!

Posiadam lustrzankę cyfrową Canon 350D. Ogólnie jestem z niej zadowolony, tylko,że nie robi ostrych zdjęć tak jak bym chciał tylko lekko ostre. Nie ma "brzytwy". Widziałem ostrzejsze zdjęcia robione kompaktami Canona (Powerschoty), a mój nie wyostrza zdjęć do końca tak jak bym chciał. Zrobił przeszło 8 tyś.zdjęć, a mag go niecały miesiąc z obiektywem standartowym 17-55 mm.Sharpness w ustawieniach użytkownika mam ustawiony na maxa, a robię na "P", albo "A-DEEP". Czy jest to jakaś wada aparatu? Czy da się to skorygować? Matryca jest czysta sprawdzałem. AF działa dobrze,automatyka też,kolory ma ładne. ISO na 200, albo 400.
    17-55 czy 18-55? Ten pierwszy jest "mniej standardowy"
    Zrób RAWa w dobrych warunkach oświetleniowych na legendarny regał z książkami, najlepiej nie z ręki i dobrze żeby nie z całkowicie otwartą przysłoną.
    Spróbuj też manual focusa.
    I wystaw gdzieś w sieci do wglądu.

Wyostrzanie w aparacie to raczej bardziej do dobrego podglądu ostrości w lcd aparatu mi służy.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-01-2010 o 12:01
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zacznij jeszcze raz, od zadania pytania we właściwy sposób.
    Powyższe jest napisane tak na "odpiernicz się", że nawet się nie chce odpowiadać.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Zrobił przeszło 8 tyś.zdjęć, a mag go niecały miesiąc z obiektywem standartowym 17-55 mm.
    Kurde niezly standard Napewno to 17 nie 18? 17-55 kosztuje ponad 3 x tyle co ten aparat, 18-55 3 x taniej
    Zdjecia moga wychodzi nieostre z wielu powodow min. kiepskie szklo, bf, ff, zle warunki oswietleniow, etc.. Zobacz najlepiej z innym szklem jak wychodza zdjecia.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Kup sobie dobry obiektyw. Na początek wystarczy 50/1.8, 17-55 2.8 is był by idealny.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany

Domyślnie

Czy da się to skorygować? .

jak najbardziej

ale koryguje sie to przed aparatem a nie w nim

EF 50 / 1.4 w zakresie od 2.8 do 4.0 wyleczy ci wszystkie wady

Domyślnie

Mam to samo z 350d z zapiętą Sigmą 70-200 f/2.8 - zdjęcia przy dłuższych ogniskowych i większych odległościach to po prostu mydło i często nawet zmniejszanie i wyostrzanie nie pomaga... na zapiętym "kicie" 18-55 czy tamronie 28-75 f/2.8 zdjęcia są jeszcze przyzwoite.

I wiesz co? Te same obiektywy zapięte do 40D, 50D, 50D czy nawet analogowego 50E dziwnie ostrzą o niebo lepiej

Jaki z tego wniosek?
    AF w aparacie chyba jest źle skalibrowany. Możesz spróbować skalibrować ręcznie albo wysłać do serwisu
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Mam to samo z 350d
    AF w aparacie chyba jest źle skalibrowany. Możesz spróbować skalibrować ręcznie albo wysłać do serwisu
    no chyba młotkiem;-)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Wyślij do kalibracji, ten obiektyw daje świetne rezultaty na każdej ogniskowej przy 2.8 jak jest dobrze skalibrowany.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Wyślij do kalibracji, ten obiektyw daje świetne rezultaty na każdej ogniskowej przy 2.8 jak jest dobrze skalibrowany.
    Myślę, że to nie jest TEN obiektyw
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów