Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zdjęcie naokoło przedmiotu - panorama ale od zewnątrz

Dopiero zaczyna Awatar mr.darecki

Domyślnie Zdjęcie naokoło przedmiotu - panorama ale od zewnątrz

Witajcie, nawet nie wiem jak nazwać takie zdjęcie, bo to ani panorama ani model 3D. Potrzebuje wykonać coś w stylu prezentacji gdzie maszyna będzie widoczna ze wszystkich stron (obrót po kliknięciu myszką albo po jej przesuwaniu).

Kłopot to waga takiego urządzenia - blisko 2 tony. Miałem jakiś pomysł, przez chwilę, żeby postawić to coś na jakimś kręciołku i powoli robić fotki obracając przedmiot - masakra.
    Potem był pomysł, żeby może aparatem jeździć naokoło - masakra, bo światło będzie za każdym razem inne, a bez jakiś szyn i stałej odległości od obiektu też nie widzę szans na zrobienie czegoś sensownego.

A na koniec - nawet nie miałbym pomysłu jak to połączyć w całość żeby efektem był obracający się wokół swojej osi przedmiot.

Może ktoś robił takie coś. Poradzcie jak i czym.

PS. Przedmiot jest niesymetryczny, bo już kombinowałem żeby zdjęcia zastąpić modelem 3D - niestety maszyna jest bogata w detale.
    Dziękuję
    Ostatnio edytowane przez mr.darecki ; 19-01-2010 o 23:05
    Aparat mam, szkła też mam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

http://www.myclip360.com/products/36...e-photography/ cos takiego ?

Jedynie co przychodzi mi na mysl to:

- Postawic namiot taki przemyslowy-ogrodowy
    - U gory podwiesic ramie na ktorym mozna by zamocowac aparat i obracac dookola osi namiotu
    - ustawic swiatlo
    - chodzic co pol kroku i pstrykac

albo

Zrobic slide okragly badz owalny - tak jak do kamer.
    Przerobic badz zrobic pod to statyw
    Jezdzic aparatem ze statywem co 5-10cm i pstrykac

Cos takiego

Ewentualnie

Postawic statyw na maszynie - w osi maszyny
    Na statywie miec dlugie ramie i aparat zamocowany pod spodem
    cykac zdjecia a pozniej wymazywac statyw z maszyny - jak przy rigshotach

Jakiej wielkosci to maszyna ??
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 19-01-2010 o 23:30

Domyślnie

Dokładnie o to chodzi. Problem w tym że maszyna ma ze 2,5 metra długości, jakieś 1,5 szerokości, jest ciężka i muszę zrobić tylko jeden przedmiot. Namiot, szyny dookoła - przeraża mnie to. Może jakieś tańsze rozwiązania, bo nawet nie chcę myśleć ile bym musiał wydać na to wszystko. a tak a propos - gdzie kupię szyny?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mr.darecki Zobacz posta
    Potem był pomysł, żeby może aparatem jeździć naokoło - masakra, bo światło będzie za każdym razem inne, a bez jakiś szyn i stałej odległości od obiektu też nie widzę szans na zrobienie czegoś sensownego.
    A więc trzeba jeździć dookoła razem ze światłem, a stałą odległość od obiektu zachować bez szyn. Pierwsze jest do zrobienia za pomocą np dwóch lamp na wysięgnikach mocowanych do statywu z aparatem. A jeżeli maszyna stoi w dość dużym pomieszczeniu wystarczy zamocować na niej jakiś pręt z obrotową końcowką, potem za pomocą kredy na sznurku narysować okrąg wkolo maszyny. Podzielić ten okrąg np na 32 czy 60 części (im więcej tym lepiej) i z zaznaczonych miejsc zrobić foty. Fotki polączyć w jakimś programie do edycji filmów i zapętlić. To taki zarys, ale ja bym poszedl w tym kierunku.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tego nie wiem, ludzie proboja robic sami, pozniej jakies kolka z deskorolek do wozka zainstalowane zeby po tym jezdzic itp :P To juz musial bys ludzi od kamer spytac

Jeszcze przychodzi mi na mysl jeden pomysl. Moze sie udac, ale nie musi - wklad finansowy raczej maly

- Mierzysz maszyne jak tylko Ci sie podoba by uzyskac jej srodek (chyba ze ma byc inaczej).
    - Bierzesz sznurek, przyczepiasz do srodka maszyny i odnajdujesz najdluzsza odleglosc w ktorej mozesz postawic aparat ze statywem.
    - Chodzisz dookola z tym sznurkiem i na ziemi przyklejasz malutkie karteczki - cos jak ceny w sklepach, zawsze na tej samej dlugosci sznurka

Dzieki temu masz okrag ktory zawsze jest w tej samej odleglosci od maszyny. To byl punkt A przygotowan

Idziesz na pierwszy punkt, ustawiasz statyw, ustawiasz aparat na nim z centralnym punktem w punkt mocowania sznurka (ktory mozna juz usunac). Po ustawieniu aparatu - blokujesz statyw i pamietasz punkt. Statyw ustawiony przednia noga na punkt na ziemi wczesniej zaznaczony. Pozniej idziesz do kolejnego punktu i na przedniej nodze obracasz tak by znowu w kadrze miec punkt centralny tam gdzie wczesniej byl sznurek. I tak dookola punkt po punkcie

Domyślnie

No ok, to juz mniej wiecej wiemy jak to sfocić. A mieliście doczynienia z jakimś softem do tego celu. Nie ukrywam że na widok Windowsa dostaję drgawek. Jest jakaś nazwa na tą technikę fotografowania?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zobacz na to http://photosynth.net/ być może wystarczy. Bawiłem się tym kiedyś ze zdjęciami architektury, efekty były całkiem fajne.
    Ostatnio edytowane przez mariokil ; 20-01-2010 o 00:00 Powód: Tylko, że to jest pod Win :-)
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak zrobić zdjęcia już wiesz a tu masz soft do poskładania tego w całość
    http://gardengnomesoftware.com/object2vr.php

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

platne, darmowe ? ponoc to je dobre quicktimeVR studio - ponoc na mac os 9

Domyślnie

Object 2VR chyba całkowicie załatwia sprawę. W miarę tani i wystarczający. Można dodawać hot punkty.
    Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc. Bardzo się przydała, bo uświadomiłem sobie, że jestem totalnie zielony jeśli chodzi o tego typu rodzaj fotografii. Myślę że budować szyn nie będę, bo miało by to sens gdybym robił przynajmniej kilka zdjęć w miesiącu. Dla jednego takie fajerwerki to troche zbyt dużo.

Jeszcze raz dzięki koledzy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów