Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Pomoc przy wyborze zestawu

Coś już napisał

Domyślnie Pomoc przy wyborze zestawu

Witam,
    jako, że wątek
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20885
    wygląda na zamknięty spróbuję tutaj
    Czy ktoś mógłby zaproponować jakąś sensowną konfigurację zestawu komputerowego do: obróbka zdjęć,internet, czasami wygenerowanie jakiejś prezentacji DVD (czyli kodowanie mpeg), czasami jakiś film divx,mp3. Zupełnie nie interesują mnie gry. Trochę informacji jest w wątku, do którego podałem link powyżej ale cały czas się to zmienia więc chciałbym coś w miarę aktualnego.
    Czyli konkretnie procesor,płyta,pamięci,karta graf,dysk,zasiłka itd.

Nie zależy mi na jakiejś super-hiper wydajności raczej coś sensownego w klasie econo. Na pierwszym miejscu stawiam stabilność platformy, później wydajność.
    Co do zasobów finansowych - nie siedzę w sprzęcie więc nie wiem nawet jaka kwota jest sensowna na obecna chwilę - powiedzmy tak, że wolę dać parę zł więcej ale mieć spokój przez jakiś czas bo nie lubie zmieniać/grzebać w sprzęcie. Z życzeń jakie mam to tylko takie, żeby płyta była z raidem - w starszym kompie korzystam ze strippingu i się sprawdziło więc i w nowszym sprzęcie chciałbym tego używać.
    Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Edit:

Może w ten sposób - pierwsza propozycja (z myślą o delikatnym podkręceniu proca):

Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache
    Asus P5Q Deluxe P45 s.775
    Patriot DDR2 Dual Chanel 2x2GB 1066 5-5-5-15
    Gainward GF210 512MB 64bit PCI-E SilentFX DDR2
    Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2
    OCZ StealthXStream OCZ600SXS-EU 600W

druga - zamiana procka na Intel Core 2 Quad Q8400 2,66 GHz 4MB

trzecia wejście w platformę AMD:

AMD Phenom II X2 545 s.AM3 BOX
    Gigabyte GA-MA790X-UD3P PCI-E s.AM2+
    reszta bez zmian (w takim układzie wychodzi o 400-500zł mniej ale nie wiem jak AMD poradzi sobie przy obróbce zdjęć).

Wszelkie propozycje zmian, inne konfiguracje mile widziane. Jest tu kilku speców od informatyki i sprzętu więc może ktoś pomoże.
    D.C.
    Ostatnio edytowane przez dgcracker ; 20-01-2010 o 00:40

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgcracker Zobacz posta
    Jest tu kilku speców od informatyki i sprzętu więc może ktoś pomoże.
    Lepiej Ci pomogą na pecetowych forach komputerowych (purepc, pclab itd), tam też wiedzą co to obróbka zdjęć . A tu niestety co chwila wyskakuje flejm "a może jednak Maca" (nawet jak Makofanom się wyraźnie napisze że chce się peceta i windowsy) dlatego tamten i ten wątek pozostaną zamknięte.

Uprawnienia umieszczania postów