Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Jaki obiektyw do fotografii studyjnej?

Mieszany widok

Domyślnie Jaki obiektyw do fotografii studyjnej?

Witajcie!
    Na jesieni zaczynam naukę w "szkole fotograficznej". Do tego czasu chciałabym się zaopatrzyć w "sprzęt", którym będę się posługiwać.
    Czy moglibyście doradzić mi jaki obiektyw nabyć do fotografii studyjnej? (praca z modelkami). Na dzień dzisiejszy posiadam tylko tamrona 17-50 2.8.
    Myślałam nad zakupem obiektywu 50mm 1.4... ale czy on zda egzamin podczas fotografowania w studio?
    Osobiście w oko wpadł mi canon 70-200 2.8 bez stabilizacji... ale do studio i reportażu to chyba się nie nadaje....
    Jeszcze raz bardzo proszę o wskazówki odnośnie obiektywów. Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zależy mi przede wszystkim na fotografowaniu całej sylwetki jak i wąskiego portretu.
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 19-01-2010 o 20:53 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Jeżeli zoom to wybór masz niewielki: EF 24-70 f/2.8 lub EF 24-105 f/4 IS (jeżeli TYLKO do studia brałbym ten drugi, pierwszym jeszcze wesela można robić)

Domyślnie

A jeśli chodzi o 50mm 1.4 na canon eos 50D.... Czy nada się do fotografowania całej sylwetki? (studio)

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    A jeśli chodzi o 50mm 1.4 na canon eos 50D.... Czy nada się do fotografowania całej sylwetki? (studio)

50 mm + 50 D + 170 cm osoby = 7.5 metra od niej
    Cytat Zamieszczone przez aligator16 Zobacz posta
    Nada się, ale będziesz musiała trochę odejść, lecz już do ciasnych portretów to szkło już średnio się nadaje - przerysowania
    perspektywa - a to ona tworzy przerysowania - nie zależy od ogniskowej tylko od odległości od obiektu

crop tu ja nam zwieksza

dodatkowo można odsunąć sie jeszcze z metr a potem podkadrować - jest z czego

nie ma mowy o przerysowaniach. z tej matrycy to można i dojść do kąta iwdzenia jak dla 90 - 100 mm dla 36 x 24

50 x 1.6 = kat widzenia jak 80 mm

4750 pis tniemy do 4000 co daje nam 1.18 zysku czyli 80 x 1.18 = 95
    Ostatnio edytowane przez milcze ; 20-01-2010 o 14:12 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Nada się, ale będziesz musiała trochę odejść, lecz już do ciasnych portretów to szkło już średnio się nadaje - przerysowania

Domyślnie

Trudny wybór.... a gdybym kupila do portretu 85 1.8 (do canona 50d) zamiast 50 1.4 a całą sylwetkę fotografowała bym tamronem 17-50?
    Czy zdjęcie straci na jakości jesli wykonam sylwetke modelki tamronem?
    Albo inaczej.... kupię 50 1.4 do sylwetki a zbliżenia (które również z tego co wiem będą ważne) wykonam tamronem 17-50?

Domyślnie

Chyba na odwrót... nie sylwetki 50mm a zbliżenia 17-50, a na odwrót...
    Tak czy siak, dublowanie ogniskowej raczej nie ma sensu. Wg mnie 24-105, 24-70 albo 85 do 'zbliżeń', a resztę załatwisz tamronem.

Domyślnie

WIęc już nic nie wiem.... Mimo wszystko zależy mi aby uwiecznione przeze mnie modelki nie byly znieksztalcone zarówno jesli chodzi o sylwetki jak i o ciasne portrety...
    Ktoś powiedział nawet, że tamronem 17-50 (nowa wersja) spokojnie wykonam całą sylwetkę jak i ciasny portret Z drugiej jednak strony to są tylko początki....
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 20-01-2010 o 00:59 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem czy wiesz jaka jest różnica między zoomem a ogniskowymi. Tamronem 17-50 nie przybliżysz bardziej niż stałoogniskowym 50mm, większe przybliżenie da Ci 85mm lub w przypadku obiektywu 24-105, zakres od 50 do 105. Do portretów chyba najlepszy będzie 85mm, niska przysłona pozwoli Ci rozmyć tło i pozwoli Ci skrócić czasy naświetlenie przy słabszym oświetleniu (nie tyczy się studia naturalnie, tam będzie dużo światła ). Pstryknij trochę zdjęć w pomieszczeniu rodzinie np i wtedy może już będziesz wiedzieć jakich ogniskowych Ci brakuje w Tamronie.

Edit:
    85mm 1.8 lub 1.2 to jedno z podstawowych szkieł portrecistów, fotografów ślubnych, etc, więc na pewno nie będziesz żałowała jeśli się na nie zdecydujesz.
    Ostatnio edytowane przez Lukaasz ; 20-01-2010 o 01:31

Domyślnie

Ale czy pod "crop" te szkła są odpowiednie?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów