jakże bardzo cenna uwaga.. po prostu brak słów. Lepiej byś coś poradził a nie tylko krytykował - właśnie może koleżanka ma odwagę by coś w swoim życiu zmienić i zacząć robić to co chce robić - jeszcze dostając za to pieniądze - dlaczego uważasz, że jest to niemożliwe?
Niestety ten link mi nie pokazał żadnego konkretnego produktu tylko stronę główną elfo.
A co do tego co będziesz musiała / chciała kupić to pamiętaj, że nie tylko lampy są potrzebne, ale też kupę dodatkowych gratów - pytanie czy będziesz wynajmowała jakieś miejsce czy raczej coś w rodzaju przenośnego studia gdzie będziesz się rozstawiała w miejscu sesji u Klienta - bo to na pewno będzie miało wpływ na to co kupisz.
Na pewno musisz wziąć pod uwagę snoot'y, softboxy, parasolki i te wszystkie akcesoria które są potrzebne.
Przede wszystkim zastanów się co chcesz fotografować w tym studio, by móc odpowiednio je wyposażyć - czy to ma być do portretowania ludzi, przedmiotów?
Inny sprzęt jest potrzebny do różnych potrzeb. Lepiej się w czymś specjalizować niż próbować robić wszystko po trochu...
Nie podałaś żadnych szczegółów. Wydaje mi się, że po jakimś czasie możesz stwierdzić, że czegoś brakuje - ale niech brakuje w miarę najtańszych. Kup jakieś 2 porządne lampy - resztę można dokupować z czasem za zarobione pieniądze - urządzanie takiego studio to niezłe przedsięwzięcie. Ja trzymam kciuki.
Jak to bez światłomierza? Akurat kolego wierz mi że to się przydaje, żeby lepiej zmierzyć padające światło od lamp - ułatwia pracę - o ile chcesz już to zrobić z prawdziwego zdarzenia.
Choć z drugiej strony - możesz sobie ustawić jakiś zestaw ustawień i potem trzaskać wg schematu - ale jak wszystko będzie często rearanżowane to może być problem z opracowaniem zestawu najlepszych ustawień.
pozdrawiam