Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: [tacha] Zimowe portrety- M42

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tacha Zobacz posta
    dla wyjaśnienia powiem że nie używam szkiełka systemowego tylko tak jak napisałem w temacie M42 a konkretniej heliosa 44M przysłona widnieje jako 1.4 bo tak widnieje w oprogramowaniu dendeliona, ogniskowa to natomiast 58 mm + crop x1.6 ;D
    i co do PS'a to poprawiałem tylko stempelkiem nie dodawałem nic innego
    to co widnieje to widnieje tyle że ten Helios ma swiatło 1.8 a dandelion jaśniejszym go nie czyni, to tylko oprogramowanie dandeliona wykrywa go jako 1.4... przymknij przysłone do 3-3.2 i też bedzie ładny bokeh. Heliosy to całkiem porządne szkła więc jeśli komuś nie przeszkadza, że musi ostrzyć ręcznie to efekty mogą być całkiem fajne. Natomiast co do samych zdjęć...rzeczywiscie za ostre. Myślę, że niepotrzebnie wyostrzałeś je tak bardzo. Przy tak jasnych portretach lepiej byłoby je zmiękczyć.

tacha
    Guest

Domyślnie

a mam do was pytanie jakich monitorów używacie CRT czy LCD ? bo ja mam CRT i wszystko wygląda w porządku, ale po obejrzeniu na LCD faktycznie nie wygląda to za specjalnie, nie mam pojęcia dlaczego

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

przepraszam ale wydaje mi sie ze mimo twoich zamierzeń portretowych zdjęcia są do albumu rodzinnego, jeżeli Ci to coś pomoże to postaraj się wyciskać z nich nie tyle jakieś emocje, co w przypadku rodziny jest łatwiejsze ale chociaż jakieś ciekawe miny czy pozy. A powinno Ci to coś dać ,)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów