Pani Zima niech wymyśli więcej niż jedną minę a Pan Fotograf niech wymyśli więcej niż jeden kadr (no trzy, z czego jeden do luftu).
Wystarczy pooglądać przykładowe zdjęcia innych w internecie i popróbować się nimi inspirować - nie wymyślać nic na siłę.
chyba trochę zbyt dużo PS (4 oczy bola patrzeć) dla mnie 1 najlepsza (bo najbardziel naturalna), ale to nie znaczy że bardzo dobra;-) walcz, pracuj;-) powodzenia.
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Dwa spostrzeżenia:
- nie zawsze f/1.4 jest najlepszym rozwiązaniem (np. #2, gdzie ostrość na oczach i brwiach wygląda cokolwiek sztucznie)
- 50mm to nie jest dobra ogniskowa do ciasnych portretów - przerysowania perspektywy (niekorzystnie oddaje wówczas twarz, zwłaszcza nos). Ja wiem, że crop i FOV x1.6, ale ok. 1,5m odległości od modelki lepiej zachować (...i zainwestować w szkiełko 85-100mm, jeśli jeszcze nie ma w arsenale)
Miłego focenia!![]()
dla wyjaśnienia powiem że nie używam szkiełka systemowego tylko tak jak napisałem w temacie M42 a konkretniej heliosa 44M przysłona widnieje jako 1.4 bo tak widnieje w oprogramowaniu dendeliona, ogniskowa to natomiast 58 mm + crop x1.6 ;D
i co do PS'a to poprawiałem tylko stempelkiem nie dodawałem nic innego![]()
Ja jako zagorzały fan M42 pochwalę nr.3 za ładne oczy, które wiem że przy ręcznym ostrzeniu Ruskiem ciężko niekiedy złapać :-)
Wrzucaj kolejne.
FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
Ślubne i inne na www.fotoduet.eu
A na 2. to "gil" pod nosem?
właśnie na 2 takie coś pod nosem powstało, wygląda jak w/w gil. ^^ nie jest to jakość zachecające do oglądania. :P Poza tym AF powinieneś łapać na oczach, a nie na ustach. (tak mi się wydaje)
jak sie ma dandyliona to raczej problemu nie ma.. a z tresci postow wynika ze jednak autor ma.
Nie wiem jakie ustawiales przyslony ale fakt faktem, przy 1.4 i 50 mm potrety wychodza srednio. WIem , ze to takie "ahtystyczne" uzywac 1.4, moze ja sie wyleczylem juz i bardziej podoba mi sie ostra twarz na tle fajnego otoczenia niz sama ciasna twarz z ostrym nosem.
Jesli nie uzywales fotoszopa, to obiektyw wstretnie rysuje. 2ka jest tego dobrym przykladem.
Za vitezem - poogladaj duzo fotek portretowych i roznicuj pozy bo z tych wszystkich zostawil bys numer 1 i byloby ok. a tak, masz 3 bardzo podobne fotki.
Powodzenia!
(jak lubujesz sie w bokechach i malych GO to zaopatrz sie w Pentacona 50 1.8, chociaz znow- raczej do portretow + tlo niz do ciasnych kadrów.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje