Pokaż wyniki od 1 do 10 z 169

Wątek: Plastyka zdjęć - porównanie

Mieszany widok

Domyślnie

30 % powiadasz ? :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a to chyba względna sprawa jest
    ale ogólnie to jest tak: czym większa powierzchnia materiału światłoczułego, tym lepsza jakość
    no właśnie, teoria teorią.... ciekaw jestem czy jest to odczuwalne...
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 18-01-2010 o 13:20 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a to chyba względna sprawa jest
    ale ogólnie to jest tak: czym większa powierzchnia materiału światłoczułego, tym lepsza jakość
    Nie to nie jest "sprawa względna". CoC zależy od rozmiaru klatki i stąd GO/rozmycia i ogólnie "plastyka" wygląda inaczej.

EDIT: W sensorach CMOS i CCD to chyba jest na odwrót. Im większa powierzchnia tym bardziej się grzeją - to jedyne co jest pewne.

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    ...
    no właśnie, teoria teorią.... ciekaw jestem czy jest to odczuwalne...
    Nie wiem czy jest odczuwalne ;-) ale z pewnością jest widoczne :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-01-2010 o 13:25

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie to nie jest "sprawa względna". CoC zależy od rozmiaru klatki i stąd GO/rozmycia i ogólnie "plastyka" wygląda inaczej.

EDIT: W sensorach CMOS i CCD to chyba jest na odwrót. Im większa powierzchnia tym bardziej się grzeją - to jedyne co jest pewne.

Nie wiem czy jest odczuwalne ;-) ale z pewnością jest widoczne :-)
    tak też myślałem, potrzebowałem potwierdzenia, bo nie pracowałem na APS-H.

wczoraj fociłem koncert 5d, teraz myślę czy nie usupełnić jej właśnie o APS-H.
    (1d mark II).

AF w 5d jest naprawdę kulawy w kiepskim świetle... przekadrowywanie ze środkowego punktu jest na dłuższą metę frustrujące...

aha, dziękuję za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wszystko by rozwiązały specjalnie projektowane obiektywy... ale jak teraz APS używa szkieł od pełnej klatki, to takie cuda powstają właśnie
    no Pan wymyślił... to teraz mały obrazek jest lepszy od średniego formatu, a wszystko bije kompakt?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wszystko by rozwiązały specjalnie projektowane obiektywy... ale jak teraz APS używa szkieł od pełnej klatki, to takie cuda powstają właśnie
    Gdybanie niewiele wnosi.

....
    no Pan wymyślił... to teraz mały obrazek jest lepszy od średniego formatu, a wszystko bije kompakt?
    Wszystko zależy od kryteriów oceny.

Cytat Zamieszczone przez airhead
    ... ale ogólnie to jest tak: czym większa powierzchnia materiału światłoczułego, tym lepsza jakość...
    jest mało prawdziwe bez określenia co to jest "jakość". W kompaktach jest więcej pikseli na cm2 - duuuużo więcej. Rozdzielczość optyczna obiektywów w kompaktach jest zwykle większa od wypasionych "e-Lek". GO w kompaktach jest cudownie wielka - jeśli dla kogoś GO (np. makro) jest wyznacznikem jakości to kompakty wygrywają.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

... W sensorach CMOS i CCD to chyba jest na odwrót. Im większa powierzchnia tym bardziej się grzeją - to jedyne co jest pewne. ....
    Ale nie na jednostkę powierzchni.

Uprawnienia umieszczania postów