Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 169

Wątek: Plastyka zdjęć - porównanie

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Kolego _igi, przesiadłem się z 40D na 1D mk II N i absolutnie nie żałuję. W moim odczuciu plastyka jest sporo fajniejsza niż w czterdziestce, szumy są na podobnym poziomie, ale więcej detali przy wysokim ISO. Jeśli chodzi o AF, to dla mnie jest ogromna różnica na korzyść marka. Moim zdaniem o jakość plików nie masz co się obawiać. Dalej będzie robił świetne zdjęcia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To może ja spróbuję :-)
    Plastyka obrazu, to po mojemu wypadkowa:
    - koloru
    - kontrastu
    - przejść tonalnych
    - rozpiętości tonalnej
    - ostrości
    - głębi ostrości
    - miękkości kształtu elementów obrazu, znajdujących się poza głębią ostrości
    - wielkości i charakteru zakłóceń i zniekształceń obrazu (szumy, winieta, dystorsja, abberacje itd)
    ... czyli wartość w zasadzie niemierzalna i raczej słabo definiowalna matematycznie :-)
    Dziękuję
    Od siebie dodam, że póki różnic nie wykażemy w podwójnie ślepej próbie to...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To może ja spróbuję :-)
    [...]
    ... czyli wartość w zasadzie niemierzalna i raczej słabo definiowalna matematycznie :-)

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    W dwójce pasuje mi cena (koło czterech tysiaków) i mała rozdzielczość (może w końcu moje 50/1,8 będzie ostre ), boję się tylko jakości plików i samej puchy, która jest już dosyć leciwa...
    Tak jak napisał wyżej Janusz Body: 170 000 klatek i będzie i pięknie i ostro...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Dziękuję
    Od siebie dodam, że póki różnic nie wykażemy w podwójnie ślepej próbie to...
    zdRAWki
    W praktyce - myślę - przewaga FF do się sprowadzić do prostego spostrzeżenia, że z tym samym zestawem szkieł i przy rozsądnej wielkości odbitkach z FF "da się zrobić" APS-H/C...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-01-2010 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Ja używając zarówno 40D jak 1D twierdzę że 1ka jest bezkonkurencyjnie lepsza, pomimo iz jest konstrukcją znacznie starszą.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Ja używając zarówno 40D jak 1D twierdzę że 1ka jest bezkonkurencyjnie lepsza, pomimo iz jest konstrukcją znacznie starszą.
    40D, pomijając inne cechy, które w jedynce są poza konkurencją, ma matrycę zbliżoną do 20/30D. Ma minimalnie większą rozpiętość tonalną i trochę mniej szumi na ISO 800 i 1600. w 50D i 7D CMOS-y są już zdecydowanie bardziej dopracowane (gdyby nie te chore ilości empeiksów to byłyby wręcz cudowne :-D ).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

40D ma już 14-bitowe RAWy i jak na moje oko, bez robienia żadnych testów, to nie widzę jakoś przewagi matrycy 40D nad 1D mk II, a wręcz przeciwnie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bo Matryca moze byc lepsza pod jednym wzgledem, a gorsza pod drugim. 5D1 takze ma 12bit'owe RAW'y, wiec powinna byc gorsza od 40D, prawda? A wiadomo, ze nie jest.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Bo Matryca moze byc lepsza pod jednym wzgledem, a gorsza pod drugim. 5D1 takze ma 12bit'owe RAW'y, wiec powinna byc gorsza od 40D, prawda? A wiadomo, ze nie jest.
    Rozpiętość tonalną, uzyskiwaną z RAW-a, mają porównywalną, moim zdaniem. Pod każdym innym względem ta z piątki kładzie APS-C z 40-tki na łopatki :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pelna klatka robi swoje Stara piatka juz z automatu rejestruje obraz z wieksza rozpietoscia tonalna, wiec jej 12bitow nie szkodzi, malo trzeba wyciagac. CROP 14-bit przydatny aby to nadrobic przy wyciaganiu tonow. Przynajmniej tak mi sie wydaje, bo nie bede laboratoryjnie testowal A juz FF/APSH z 14bitami to jest to
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 19-01-2010 o 15:23

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeczytajcie temat wątku i odsiejcie proszę APS-C ze swoich postów, bo zacznę ciachać za offtopa.

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów