Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Długie zdjęcia seryjne - czy 40D, czy 1D.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deeppy Zobacz posta
    Jak puścisz film z prędkością 5 klatek na sekundę, to będzie bardzo bardzo marnie wyglądało. Minimum to 20fps. przy 20fps 6 minut to 7200 klatek. Teraz zastanów się, ile kosztuje migawka do 40D i na ile starcza bateria. Robiłem time lapse za pomocą kompaktu canona z CHDK, jest wolniej, ale nie musisz się martwić o migawkę. Jest jeszcze jedna metoda robienia filmów poklatkowych. Bierzesz kamerę, nagrywasz sekwencję, np kładziesz monety jedna na drugą, a następnie wycinasz klatki w których dokładasz monety i masz film metodą poklatkową. Tutaj masz fps dużo więcej niż w jakimkolwiek aparacie i wydaje mi się, że ta metoda najbardziej odpowiada twoim wymaganiom.
    Planuję robić serie 6fps, na kompie zrobić z tego 20-30 fps'ów, żeby przyspieszyć obraz. Przemyślałem sprawę i pewnie skończy się na 3fps w serii, bo wtedy moja 40D wyrabia na małych jpeg'ach.

Myślałem jeszcze o kupnie jakiegoś używanego aparatu serii Gxx - ze względu na brak kłapaczki. Zabije mi to możliwość wykonywania szybkich, seryjnych zdjęć, w zamian będę miał możliwość nakręcenia jakiegoś filmu, i to w sumie na tyle. Z zalet jest tryb AV i M, tylko nie wiem czy pociągnie w serii sjpeg na 3pfs tak długo, jak 40D.

Do tego jeszcze dochodzą szkła - kompakty mają najczęściej minimalną ogniskową w okolicach 28-35mm, u mnie tych milimetrów jest 16, i dałoby się to jakoś wykorzystać. Do tego słuszna GO z niektórymi szkłami.

Muszę przemyśleć to jeszcze, obliczałem sobie co nieco, i generalnie bez kosztów jakichkolwiek, się nie obędzie. Tylko teraz nie wiem, czy nie zainwestować w jakiś stary korpus 20-30D, w G9 (czy coś tego rodzaju), czy docelowo, w 1DII. Ostatnia opcja jest najdroższa, ale miałbym puchę do nieco szerszych zastosowań, pomijając filmy (jakieś śluby, reportaż, zdjęcia w ciężkich warunkach czy cokolwiek), w pierwszym, miałbym puchę na back'up, albo mały aparacik.

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    PS: Czemu nie kupisz jakiejś lustrzanki z funkcją nagrywania filmów? Taki film też można przyspieszyć... bo jak rozumiem o to Ci chodzi?
    Mam do dyspozycji 500D, który takie filmy nagrywa. Nie podoba mi się to przez to, że to aparat decyduje o naświetlaniu, a nie ja, poza tym taki film zajmuje o wiele więcej miejsca, niż potrzebuję, w końcu i tak będę ucinać niepotrzebne klatki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Spoko, tylko niezbyt wyobrażam sobie stanie w centrum miasta w nocy z rozstawionym 40D na statywie, do tego makbuk ze swoim cholernym, świecącym jabłkiem przez 10 minut ponad, jeśli nie można zatrzymać się na minutę, bo już chcą fajek i pieniędzy "na jedzenie"...

Do tego myślałem, żeby zrobić kadr z samochodu, przez tylną szybę, albo bagażnik po prostu. Tylko kurna, nikt nie ma samochodu z otwieraną tylną szybą, albo pikapa ;P
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 19-01-2010 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów