Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 900 zł na wydanie (obiektyw + ?)

Domyślnie 900 zł na wydanie (obiektyw + ?)

Cześć.
    Posiadam 350d od roku i do tej pory trzaskałem zdjęcia na kicie. Nadszedł czas na zmiany. Mam do wydania na teraz 900zł i z pewnością kupię 50mm 1.8 Canona, ale.. Co do tego? Flesz? Bo raczej bezsensu zmieniać 350tkę na 40d i używać jej bez obiektywu :P (na 40tkę i tak raczej zmienię w ciągu 3-4 miesięcy, ale póki co budżet raczej nie pozwala). Ale zapytam ewentualnie - za ile sprzedam 350d z przepaloną lampą błyskową (sanki działają) + kit + karta 4gb kingstona, około 15000 klapnięć?
    Teraz do rzeczy, jeśli kupię 50tkę to zostanie mi powiedzmy 650 zł (nieważne ile by ta 50tka kosztowała) co dokupić do tego? Grip? Ależ po co? Statyw? Nie bawi mnie aż tak stawianie aparatu na statywie choć gdybym miał trochę więcej kasy na pewno bym kupił.. Flesz? Tu chyba jestem coś bliżej, choć czy przy 50tce flesz coś pomoże? I tak, z tego co wiem, nie jest to obiektyw do wnętrz. Może obiektyw? Jest coś sensownego w tej cenie? Pomóżcie mi coś wybrać.. :]
    Myślałem o Speedlite 420EX, ale nie wiem jak to będzie z tą 50tką.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Kup 430, a za reszte kilka książek o fotografowaniu. I poczytaj forum parę osób już miało podobne pytania/problemy.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Omensix Zobacz posta
    co dokupić do tego? Grip? Ależ po co?
    Poczytaj sobie w wątkich o gripach Ja nie mogę żyć bez gripa.

Statyw? Nie bawi mnie aż tak stawianie aparatu na statywie choć gdybym miał trochę więcej kasy na pewno bym kupił..
    Kreatywnośc, kreatywność!

Flesz? Tu chyba jestem coś bliżej, choć czy przy 50tce flesz coś pomoże?
    Do czego może służyć flesz odsyłam np. do Dustina Diaza - ma profil na flickr i youtube. Np. obejrzyj to:
    http://www.youtube.com/watch?v=bEIvGWN0Mlw

Ale zanim to zrobisz, przeczytaj może książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej", żeby dowiedzieć się do czego służy w podstawowym zakresie

I tak, z tego co wiem, nie jest to obiektyw do wnętrz. Może obiektyw? Jest coś sensownego w tej cenie? Pomóżcie mi coś wybrać.. :]
    Jest dużo sensownych rzeczy. Przy tak zadanym pytaniu w wynikach wyszukiwania np. allegro usatwiasz sobie odpowiedni zakres cenowy Określ najpierw dokładnie swoje potrzeby, a nie wydawaj po prostu kasy...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cześć.
    Posiadam 350d od roku i do tej pory trzaskałem zdjęcia na kicie. Nadszedł czas na zmiany. Mam do wydania na teraz 900zł i z pewnością kupię 50mm 1.8 Canona, ale.. Co do tego? Flesz? Bo raczej bezsensu zmieniać 350tkę na 40d i używać jej bez obiektywu :P (na 40tkę i tak raczej zmienię w ciągu 3-4 miesięcy, ale póki co budżet raczej nie pozwala). Ale zapytam ewentualnie - za ile sprzedam 350d z przepaloną lampą błyskową (sanki działają) + kit + karta 4gb kingstona, około 15000 klapnięć?
    Teraz do rzeczy, jeśli kupię 50tkę to zostanie mi powiedzmy 650 zł (nieważne ile by ta 50tka kosztowała) co dokupić do tego? Grip? Ależ po co? Statyw? Nie bawi mnie aż tak stawianie aparatu na statywie choć gdybym miał trochę więcej kasy na pewno bym kupił.. Flesz? Tu chyba jestem coś bliżej, choć czy przy 50tce flesz coś pomoże? I tak, z tego co wiem, nie jest to obiektyw do wnętrz. Może obiektyw? Jest coś sensownego w tej cenie? Pomóżcie mi coś wybrać.. :]
    Myślałem o Speedlite 420EX, ale nie wiem jak to będzie z tą 50tką.
    Zacznę od pytania, po co Ci 40d? Dużej różnicy nie zobaczysz.
    Za 350d dostaniesz grosze... Jakieś 700zł. Moim zdaniem nie warto sprzedawać.
    Kupowanie akcesoriów dedykowanych do 350d też raczej mija się z celem, bo z odsprzedażą może być problem. A jest to tym bardziej bez sensu, bo chcesz puchę zmieniać.
    Statyw? Nie kręcą Cię długie ekspozycje? Mnie strasznie. Albo makro? Statywy mam 3. Mały, duży i uszkodzony. Jeśli nie statyw to może monopod? Jak będę przy forsie, to kupię... Są sytuacje, gdzie nie da rady ze statywem, ani bez statywu.
    Lampa - zależy jak bardzo jej potrzebujesz... Jeśli masz jej użyć raz na pół roku, to raczej bez sensu. Chyba, że zmajstrujesz sobie 5m kabla z przenoszeniem E-TTL, kupisz softbox, statyw i będziesz błyskał w terenie - wtedy warto.

Ale ja mam po prostu wrażenie, że masz potrzebę na nową zabawkę, a nie na nic konkretnego... Jeśli do niczego nie jesteś przekonany - odkładaj kasę. Potrzeba sama przyjdzie.

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Kup lampę i poczytaj o jej używaniu, np. tu: http://foto.jasiu.pl/index.html
    Przystępnie podana cała masa przydatnych informacji o jej używaniu w różnych sytuacjach.
    Właściwie wykorzystana (czytaj: tak, żeby jej stosowania nie było widać) czyni cuda
    pozdrawiam, vidocq

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radradish Zobacz posta
    Ale zanim to zrobisz, przeczytaj może książkę "Z pamiętnika lampy błyskowej", żeby dowiedzieć się do czego służy w podstawowym zakresie
    Na mojej oko "Z pamiętnika..." to już nieco wyższa szkoła używania lamp. Sam tę książkę mam i tak naprawdę niewiele mi pomogła, bo prawie zawsze opisane są sposoby na użycie jej (ich) bezprzewodowo, a na tym polu z nissinem jest kłopot.

Domyślnie

Możesz sobie kupić system cokin z zestawem 5 filtrów, 3 połówkowe plus szary i np niebieski.

Coś już napisał Awatar piompo

Cześć.
    Posiadam 350d od roku i do tej pory trzaskałem zdjęcia na kicie. Nadszedł czas na zmiany. Mam do wydania na teraz 900zł i z pewnością kupię 50mm 1.8 Canona, ale.. Co do tego?
    Ja bym wziął zamiast 1.8 pięćdziesiątkę ale 1.4USM - dla mnie to jest CUD i to już na zawsze.... 1.8 optykę ma spoko, ale roboczo przy 1.4 to szmelc... i lampa mniej potrzebna ))
    crop i słoiki

Domyślnie

hmm. Ja skłaniałbym się do znalezienia jakiejś używanej stałki np. Sigmę 30mm 1.4. bardziej nadawałaby się do pomieszczeń i na zewnątrz niż 50mm przy cropie. Na lampę już nie starczy.
    Jeżeli lampę to raczej starą mocną o lp 40. przy 50mm. najlepiej jeszcze z manualnymi ustawieniami. Przy odbitym świetle nie będzie tak uciążliwa jak ettl bezpośrednio

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz do rzeczy, jeśli kupię 50tkę to zostanie mi powiedzmy 650 zł (nieważne ile by ta 50tka kosztowała) co dokupić do tego?
    Kup to, co uważasz że jest Ci potrzebne lub Ci brakuje. Nie pytaj nas, bo my nie wiemy czego Tobie brakuje .
    Jak nie jesteś pewien to pójdź do sklepu, poprzymierzaj (np jak się trzyma aparat z gripem), pożycz od kogoś (np lampę albo statyw) i zdecyduj.
    Czemu obce Ci osoby na forum mają wydawać Twoje pieniądze nie wiedząc zupełnie czego Ci brakuje w wykonywaniu Twojego hobby?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów