no to wtedy do srody![]()
Czytales moje wrazenia z 5D i widziales zdjecia i z 5D i z twojego EOS5 vs 17-35 2.8 - moze sie do tego ustosunkujesz?Zamieszczone przez oskarkowy
17-35 2.8 L na 5D = wyrazna winieta i brak ostrosci na krawedzich, nawet nie tylko przy pelnej przyslonie.
Ten sam obiektyw na analogu - brak lub baaardzo minimalna winietka.
To co w takim zestawieniu nawala? Logiczne ze jednak body skoro na analogu jest OK.
To w takiej sytuacji "winietują" tylko pojedyncze egzemplarze z konkretnymi szkłami. Widziałeś moje sample? Tu nie ma winiety. DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym. W końcu po coś wymyślono filtry szare z ciemnym środkiemZamieszczone przez Vitez
![]()
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Mamy już na grupie pierwsze egzemplarze tego aparatu. Ludzie robią kolejne testy. Musimy chwilę przeczekać i zobaczyć co się będzie działo.
Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.
Jarek
Mysle, ze to konczy temat. Nie ma nic specjalnie zlego z sensorem 5D.
Zachowuje sie identycznie jak 1Ds MkII
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15346401
No to w jednym i drugim przypadku mi się to nie podoba!Zamieszczone przez snowboarder
Czyli nie jestes gotowy na FF...Zamieszczone przez Jurek Plieth
ja tam nie widze roznicy ;-) pomiedzy 20d a 1d ...czekam na wieksza rozpietosc tonalna powiedzmy 10EVi zmieniam body, reszta mnie nie tak bardzo w tej chwili obchodzi
Z tym sie zgodze ale powtorze ze ten egzemplarz szkla ma o wiele mniejsza, praktycznie niezauwazalna winiete na analogu. To co dalej piszesz przekonuje mnie tylko czesciowo... pozycz jeszcze raz 5tke to sprobuje inny film czy warunkiZamieszczone przez oskarkowy
.
Tyle to ja wiem i mi ta winieta az tak bardzo nie przeszkadza - podkreslilem tylko fakt ze winieta jest ale nie w sensie "do d* ten fullframe jak winietuje"DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym.. Bardziej przeszkadza nieostrosc ale to rowniez raczej wina konkretnego szkla.
No wlasnie czesciowe... bo bawilem sie glownie 17mm (na XP2) stad spore prawdopodobienstwo winiety.Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Tylko przeslony 5.6-8 a nie 2.8.
Aha - skany dwoch klatek zamiescilem w watku o macaniu 5D a odbitki mozesz obejrzec jak tylko bedziesz mial chwile czasu w Warszawie. Jedyna zauwazalna winietka to na zdjeciu z polarem na UV zakreconym.
I to jest najlepsze podejscie. A ja sobie jeszcze z roczek na 3D poczekamJa z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.(po co mi 3D? by miec lepszy aparat niz muflon
![]()
).
ciekawe co ostatnie 'n' postów ma do wątku pt. 24-105/4.0 IS L - ktoś potrzebuje...
gra i buczy bebop
Prawie nic, ale OT sie rozwinal w pozytywnym kierunku przynoszac kilka merytorycznych uwag, odrobine wiedzy i doswiadczen na temat FF i eLek wiec co sie czepiasz?Zamieszczone przez bebop
Niemile widziane sa OT z wycieczkami osobistymi i zupelnie nie zwiazanymi z tematem/fotografia ogolnie a nie OT takie jak ten - przynoszace jakis pozytek - rozwiniete w sposob naturalny.