Przypominam Ci jednak, że jest jeszcze "pełnoklatkowy" 1Ds i tamże chyba nikt takiego problemu nie zgłaszał?Zamieszczone przez muflon
Przypominam Ci jednak, że jest jeszcze "pełnoklatkowy" 1Ds i tamże chyba nikt takiego problemu nie zgłaszał?Zamieszczone przez muflon
Hmm.. rzeczywiście, co by się w sumie do tego samego sprowadzało. To co, snujemy spiskowe teorie o "low cost" matrycy w 5D? ;-) Albo o 24-105, któremu zapomnieli zamontować bagnetu EF-S? ;-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
![]()
Ja na "codzień" używam EOS 5 ze slajdem o 17-40 i 24-70. Zapewniam Cię, że na "gołych" szkłach nie ma najmniejszych objawów winietowania.Zamieszczone przez muflon
Dodam tylko, że nie specjalnie wierzę w test z tego linku.
Robiłem już zdjęcia z 5D i mimo zakładania zdecydowanie szerszych szkieł niż 135/2 winietowania nie zauważyłem.
Jarek
Toteż dlatego napisałem "tym samym egzemplarzem".Zamieszczone przez oskarkowy
Dokladnie. W normalnych warunkach poza przypadkiem zdjecia czystegoZamieszczone przez oskarkowy
nieba, trudno winietowanie zauwazyc.
Sianie paniki o wadliwej konstrukcji sensora to totalne przegiecie.
Natomiast obawa o kontrole jakosci wypuszczanych 5D moze byc jak
najbardziej sluszna. Sensory FF trudniej z natury jest wyprodukowac, bo
stosunek dobrych do zepsutych byl/jest nadal (?) spory. Stad cena.
Moze tu lezy problem.
Tak przy okazji pozwole sobie zacytowac jedna wypowiedz, ktora
moim zdaniem swietnie oddaje klimat roznego rodzaju forum'ow :-)
Well, let's see. So far on this board in the last two weeks, I've read that the
5D focuses as well as a 1DII in servo. I've read that it doesn't focus in servo.
I've read that a crop of a 5D picture to the same field of view as a 1DII or 20D picture is much sharper. I've read that it is less sharp.
I've read that, with a wide angle lens, it is sharp from corner to corner. I've read that it is soft and has vignetting in the corners.
I've read that it is feels more solidly built than a 20D and that it feels less solidly built than a 20D.
I've read that the size feels good, and I've read that it is too small.
I've read that the larger LCD is the greatest thing since sliced bread, and I've read that the LCD is darker and harder to view, in spite of its size, than that of a 20D.
I've read that it focuses faster than a 20D and that it focuses slower than a 20D. I've read that there is less shutter lag than a 20D or 1DII and that there is more shutter lag.
The only thing I can figure is that Canon must be shipping out two different versions of camera. Actually, what I'm reading is pretty much par for the course with any new body. Like with other bodies, it's likely that the actual performance will be somewhere between the two extremes. What does disappoint me, though, is that I've only seen one picture posted of somebody's cat take with a 5D.
Ludzie listy piszą...Zamieszczone przez snowboarder
![]()
W rzeczonej sprawie masz jednak gołe fakty w postaci kilku zdjęć! Chyba, że zostały spreparowane przez jakiegoś złosliwego nikoniarza![]()
A jak mawiają przedstawiciele nacji gdzie mieszkasz, jeden obrazek wart więcej niż tysiąc słów. Z faktami zaś trudno polemizować.
Czytales moje wrazenia z 5D i widziales zdjecia i z 5D i z twojego EOS5 vs 17-35 2.8 - moze sie do tego ustosunkujesz?Zamieszczone przez oskarkowy
17-35 2.8 L na 5D = wyrazna winieta i brak ostrosci na krawedzich, nawet nie tylko przy pelnej przyslonie.
Ten sam obiektyw na analogu - brak lub baaardzo minimalna winietka.
To co w takim zestawieniu nawala? Logiczne ze jednak body skoro na analogu jest OK.
To w takiej sytuacji "winietują" tylko pojedyncze egzemplarze z konkretnymi szkłami. Widziałeś moje sample? Tu nie ma winiety. DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym. W końcu po coś wymyślono filtry szare z ciemnym środkiemZamieszczone przez Vitez
![]()
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Mamy już na grupie pierwsze egzemplarze tego aparatu. Ludzie robią kolejne testy. Musimy chwilę przeczekać i zobaczyć co się będzie działo.
Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.
Jarek
Mysle, ze to konczy temat. Nie ma nic specjalnie zlego z sensorem 5D.
Zachowuje sie identycznie jak 1Ds MkII
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15346401