Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 35

Thread: Jaki statyw oświetleniowy kupić

Pełne uzależnienie

jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    patrzac na sklepy i allegro są wersje ważące 1,7kg i 2,5kg
    Last edited by sebcio80; 29-09-2010 at 09:35 PM. Reason: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Kolaj's Avatar

Quote Originally Posted by czerwiniak View Post
    Dawaj linka bo też jestem zainteresowany. Ew na priv
    Proszę:
    http://tinyurl.com/3x5rnta

Quote Originally Posted by sebcio80 View Post
    jesli statyw ma być uzywany w plenerze z modyfikatorami światła, to warto zwrócić uwagę na jego wagę, im cieższy tym lepiej, sam mam dwa 296cm i mimo, że wyglądają prawie identycznie, to jeden jest sporo cięższy
    No nie wiem. Im cięższy tym ciężej nosić. Nie często używam takiego sprzętu w plenerze, więc może brak mi doświadczenia ale wydaje mi się, że wygodniej jest przygnieść podstawę lekkiego statywu torbą czy plecakiem niż się tarabanić z dodatkowymi kilogramami.

Chyba, że tylko przyjeżdżasz autem, rozstawiasz wszystko, pstrykasz i z powrotem do samochodu. Wtedy to nie ma problemu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec checiu's Avatar

ja mam 2 w806 i widziałem Quantuumy i uwzględniając cenę pokrowca teoretycznie quantuum wychodzi taniej... ale nie do końca ten pokrowiec powiem Wam jest taki sobie.
    Widzialem w E-trade gdzie kupowałem statywy - też pokrowiec na nie za jakies 70 pln więc teoretycznie wychodzi 10 pln drożej, ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma. Ale docelowo dokupię pokrowiec chiński do chinczykow i 2 quantuumy, żeby mieć 2 statywy
    Quantuuma statywy są lżejsze (mają największą rurę mniejszej średnicy niż chińczyki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znaczy się 2 zestawy 4 statywy szkoda że nie ma edit...
    Last edited by checiu; 30-09-2010 at 12:07 PM. Reason: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Kolaj's Avatar

Quote Originally Posted by checiu View Post
    ale za to masz pokrowiec nie tylko na 2 statywy ale też i przegródki na parasolki lub 2 statyw i wg mnie trochę solidniejszy niz quantuuma.
    Nie chcę reklamować ani przekonywać, bo nie mam porównania z innymi, ale do futerału Quantuuma spokojnie mieszczą się oprócz statywów 2 parasolki. Wykonanie w mojej ocenie jest dość solidne.

Ale w istocie w Quantuumie najbardziej podoba mi się nie tyle dodatek w postaci futerału co poduszka powietrzna zamiast sprężyny amortyzującej. Można sobie odkręcić śruby i lampa powoli sobie do nas zjeżdża spod sufitu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie enter's Avatar

do futerału quantuma mi wchodzą 3x air 260 uchwyt do blend monopod z głowicą 4 parasolki 2 uchwyty na lampy systemowe i parasolki przewód 5m E-TTL do lampy

statywy są bardzo bezpieczne nawet jak nie dokręcisz śrub to lampa nie runie w dół tylko powolutku zjedzie na dół
    i nie są tak ciężkie żeby przeszkadzały w plenerze

do statycznej pracy w studiu warto jednak kupić coś o szerszym rozstawie nóg i bardziej sztywnego a za razem o większej masie aby obniżyć środek ciężkości

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Kolaj View Post
    Proszę:
    http://tinyurl.com/3x5rnta

No nie wiem. Im cięższy tym ciężej nosić. Nie często używam takiego sprzętu w plenerze, więc może brak mi doświadczenia ale wydaje mi się, że wygodniej jest przygnieść podstawę lekkiego statywu torbą czy plecakiem niż się tarabanić z dodatkowymi kilogramami.

Chyba, że tylko przyjeżdżasz autem, rozstawiasz wszystko, pstrykasz i z powrotem do samochodu. Wtedy to nie ma problemu.
    no ja zadnej torby w plenerze nigdy nie mam, to dodatkowe bezsensowne dzwiganie ;-) wole niesc nieco ciezszy statyw/statywy
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie enter's Avatar

Quote Originally Posted by sebcio80 View Post
    no ja zadnej torby w plenerze nigdy nie mam, to dodatkowe bezsensowne dzwiganie ;-) wole niesc nieco ciezszy statyw/statywy
    wiesz ale jak na plener mam donieść kilka miniejszych sprzętów to wole wrzucić to do torby niż oddzielnie tachać parasolki mocowania i statywy - odechciało mi się spinać wszystko gumkami żeby nie pogubić po drodze

Początki nałogu aligator16's Avatar

Dobra a może ktoś poleci coś bardziej Pro? Mam air'y, są ok, ale po zamontowaniu okty 180 już nie jest tak ciekawie, sprzęcik może bardzo łatwo polecieć ;]
    Szukam czegoś z czym nie będę się obawiał że zaraz mi sprzęt runie, jakieś manfrotto czy coś w podobie?

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by enter View Post
    wiesz ale jak na plener mam donieść kilka miniejszych sprzętów to wole wrzucić to do torby niż oddzielnie tachać parasolki mocowania i statywy - odechciało mi się spinać wszystko gumkami żeby nie pogubić po drodze
    kwestia jak dojezdzamy na plener, ja mam wszystko wrzucone w auto, dojezdzam, montuje wszystko przy aucie i ide w plener z dwoma statywami

Quote Originally Posted by aligator16 View Post
    Dobra a może ktoś poleci coś bardziej Pro? Mam air'y, są ok, ale po zamontowaniu okty 180 już nie jest tak ciekawie, sprzęcik może bardzo łatwo polecieć ;]
    Szukam czegoś z czym nie będę się obawiał że zaraz mi sprzęt runie, jakieś manfrotto czy coś w podobie?
    tu chyba firma nie ma kompletnie zadnego znaczenia, chodzi po prostu o rozstaw nog, wszystkie proste oswietleniowe statywy maja je dosc maly, wyjsciem z sytulacji jest zamontowanie na Twoich statywach obciaznikow, zeby obnizyc srodek ciezkosci

Pełne uzależnienie Mellan's Avatar

Quote Originally Posted by aligator16 View Post
    Grubsze, cięższe i z większym rozstawem od air260, są W806 (95cm pomiędzy nóżkami). Lampa z oktą 150 stoi stabilnie. Mam takie 2 do lamp i 2 w zestawie statywowego mocowania teł.
    180 można powiesić.
    C-F-K - forever

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast