Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: odwaga cywilna do robienia zdjęć ...

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie odwaga cywilna do robienia zdjęć ...

Jak robicie zdjęcia obcym ludziom? Pytacie o zgodę? A jeśli bez pytania - co jeżeli "obiekt" protestuje bądź próbuje użyć siły fizycznej? A może nikt nie protestuje?

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podnoszę aparat do oka i robię zdjęcie.
    Przy okazji mam miły usmiech na twarzy... taki pogodny, na w razie czego.
    Jeśli ktoś sobie wyraźnie nie życzy - to nei robię.
    Jakby ktos próbował uzyć siły, to bym spieprzał oczywiście.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Bywalec

Domyślnie

Reno - przed takim problemem stałem w sobotę. Byłem na targu gdzie handlowano bydłem. Wrogość ze strony kupców była wyczuwalna i słyszalna bardzo, zwłaszcza że ochrona ubrała nas w pomarańczowe kamizelki z napisem Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami, co działało dodatkowo jak płachta na byka. jakie rady moge Ci dać?
    1) na imprezy tego typu, w ramach obrony przed tubylcami zorganizuj sobie kamizelke ale speyem przez szablon machnij FOTO
    2) pytać, pytać i jeszcze raz pytać, bo inaczej w pysk mozna dostać
    3) urzuwaj długich obiektywów (jeśli to możliwe), wtedy z przyczajki bez pytania mozna
    4) jeśli
    co jeżeli "obiekt" protestuje bądź próbuje użyć siły fizycznej?
    odpuść sobie, bo twarz mozna pozszywać niewielkim kosztem a sprzęt trochę jednak kosztuje.
    5) próbuj obiekt przyzwyczajać do obiektywu, ja na miejscu pojawiłem się godzine wcześniej (i tak słabo to pomogło).

... jeżeli jakaś „impreza” jest cykliczna to zjawiaj się tam często, jak kolesie zczają żę juz tu byłeś pare razy to będą bardziej przyjaźnie nastawieni.

to chyba tyle.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Po prostu wytłumacz kim jesteś i czy możesz foto strzelić Ja często tak robie.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec

Domyślnie

Po prostu wytłumacz kim jesteś i czy możesz foto strzelić
    czasami to nie działa, niestety.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Najbardziej chodzi mi o takie sytuacje: idę ulicą i widzę kogoś, komu z jakiś przyczyn chciałabym zrobić zdjęcie. Nie ma czasu na oswajanie, jeśli zapytam - stracę coś ulotnego. Nie wiem jak dany ktoś zareaguje więc na ogół nie robię zdjęcia i potem żałuję.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno
    Nie wiem jak dany ktoś zareaguje więc na ogół nie robię zdjęcia i potem żałuję.
    a jak mozesz wiedziec, jak nie probujesz? smialo, wyciagaj aparat i fotografuj! i tak jak adamek napisal, po kliknieciu, jak ,,obiekt'' Cie zauwazy, usmiechnij sie do niego - to wystarcza. powodzenia!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    a jak mozesz wiedziec, jak nie probujesz? smialo, wyciagaj aparat i fotografuj! i tak jak adamek napisal, po kliknieciu, jak ,,obiekt'' Cie zauwazy, usmiechnij sie do niego - to wystarcza. powodzenia!
    Tak myślę, że chyba powinnam się przełamać. Olać wszystko i cykać, jeśli mam ochotę.

Bywalec Awatar Robert P.
    Miasto
    Komorniki/wielkopolska

Domyślnie

Ostatnio byłem na cmentarzu, patrze stoi nad grobem jakiś staruszek, zamyslony, skupiony - myśle sobie zrobie mu zdjęcie... ale jakos nie miałem odwagi.
    350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4 L
    www.pilaczynski.net

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert P.
    Ostatnio byłem na cmentarzu, patrze stoi nad grobem jakiś staruszek, zamyslony, skupiony - myśle sobie zrobie mu zdjęcie... ale jakos nie miałem odwagi.
    Też bym nie miała. Tak samo mam z tymi wszystkimi babciami biednymi, wydaje mi się, że to upokarzające dla nich, jak one by się poczuły?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów