http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html
Archwium astronomicznych "zdjęć dnia" NASY.
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html
Archwium astronomicznych "zdjęć dnia" NASY.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
trabant xt + Tair 300 od ruskich + konwerter x2 + ostrzenie na nieskonczonosc![]()
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Godosz, żeś z ręki bez statywu takiego ptoszka ustrzelił?Zamieszczone przez thorin
a un mi jeszcze tak: "cirli cirli cirli" robiołZamieszczone przez gonzo44
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
Och jak miło...Zamieszczone przez gonzo44
zawiało 'moimi' stronami![]()
Ciekawe jakie Ci w NASA stosują przysłony, jak krótkie czasy, ISO itd aby im matryc nie wypaliłostrzelając takie słonećko np.
fotografowałem księżyc nie strony w książce![]()
canona A95 "podłączyłem" do teleskopu synta- sky-watcher o ogniskowej 1000mm,
metoda to tzw projekcja okularowa....
podpinam też 350D ale do innego teleskopu używając go jako obiektywu
m.
EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)
Czyja to fotka thorin? Bo napewno nie Twoja
To fotografia galaktyki NGC613 wykonana teleskopem VLA, aktywna srednica optyki 8.2m.
Troche pomyliles instrumenta...
P.S. Nawet gdybys chcial sie na nia zasadzic z Tairem to konweter tylko popsul by sprawe. Zeby zrobic taka fotke obiektywem (oczywiscie identycznej niema szans), musial bys naswietlac matryce kilka/kilkadziesiat godzin i uzyc montazu ktory poprowadzil by ten zestaw o wartosci rzedu kilkudziesieciu tys. $... Galaktyki to zwykle obiekty rozlegle, czesto wieksze od ksiezyca w pelni. Niestety (a moze stety) swieca swiatlem wlasnym, a raczej miliardow gwiazd z ktorych sie skladaja, i przy okazji znajduja sie miliony a nawet milardy lat swietlnych od nas (stad ich mala jasnosc).
Ostatnio edytowane przez Andee ; 03-10-2005 o 23:29
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
gwiazdorskie jajca se Pany robita.. oj nieladnie.. nieladnie..
a ja zdjecia Marsa robie dosc prosto.. wystrzeliwywuje z domowej proczy mojego 350d w kosmos i ustawiam samowyzwalacz na czas dotarcia do marsa.. potem oczywiscie lapie go jak wraca..![]()
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
co prawda nie gwiazdy ale księżyc i w dodatku mojego autorstwa
zrobine canonem A95
EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)