Mam fajne zdjęcie dzisiejszego zaćmienia z godziny 11.26.
Mam fajne zdjęcie dzisiejszego zaćmienia z godziny 11.26.
A jednak wskoczyło! Bo miałem kłopoty.
IR to to raczej nie jest. nie bałeś się o sprzęt? gdzieś czytałem że fotografowanie słońca na wąskim kącie potrafi spitolić jakieś części w aparacie. bodajże promieniowanie uszkadza matrycę czy coś. nie jestem pewien co do tego co piszę więc proszę o nakierowanie. wiem że filtr IR zakładny jest do astrofotografii właśnie dla bezpieczeństwa i żeby fotki wyszły takie, jakie mają wyjść.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Fajne ...przez co bylo robione? jakas maska spawalinicza itp?
Robiłem na szybko bez niczego, bo ledwo przez chmury przebijało. Na przysłonie 5,6 wychodził czas 1/250 przy ISO 200. Znaczy naturalny filtr był bardzo silny.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Pytam, bo ja bym sie bal kierowac punkt AF prosto w slonce (nawet producent o tym przestrzega). Ale skoro mowisz, ze chmury byly silne to OK. Poza tym, szkoda tez wzroku![]()
no właśnie producent przestrzega głównie ze względu na wzrok. Jeśli domkniesz żeby mieć prawidłową ekspozycję, to światła wpadnie tyle samo co przy robieniu żarówki i nic nie ma prawa sie spalić. Af na pełnym słońcu i tak nie zadziała (bo to na pewno jest więcej niż +20EV) a wiec nie mam sensu go włączać.Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Bardzo mozliwe ...ale dalbym sobie cos uciacZamieszczone przez Kubaman
, ze czytalem gdzies w necie wlasnie o ryzyku uszkodzenia punktu AF. najwidocznie byla to jakas niepotwierdzona informacja
![]()
czyli miałem racje![]()
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |