fajne fotki, aż zachęcają do kupienia kita 8)Zamieszczone przez jacam
nad czym ciągle się zastanawiam................................
fajne fotki, aż zachęcają do kupienia kita 8)Zamieszczone przez jacam
nad czym ciągle się zastanawiam................................
pozdro.,
m.
a tu jeszcze raz kit w akcji:
http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/di...e.php?pos=-301
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
znów fajne fotoZamieszczone przez jacam
widzę, że masz też tamrona 28-70 f/2.8 - jak często masz problem z wyborem pomiędzy nim a kitem? jak dobrze ta para "koegzystuje"? bo mam canona 28-105 i stąd to ciągłe zastanawianie się, czy jest sens dokupywać kita... a 17-40 na razie nie kupię ;-)
pozdro.,
m.
tamrona ma od ok 2 tygodni, na razie to podstawowy obiektyw, a kita zakładam tylko jeśli brakuje mi ogniskowej (np. w pomieszczeniach). Kiedy jeszcze będę używał kita czas pokażeZamieszczone przez mxw
![]()
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
no i kupiłem kitaZamieszczone przez mxw
(dzięki Cichy!)
(i dzięki jacam, Silent Planet, i inni za motywację!)
po wnikliwych badaniach
i pomiarach w sklepach i innych takich, doszedłem do następujących spostrzeżeń (porównując kita i kita USM):
- kit USM jest nieznacznie cichszy, prawie niewyczuwalnie,
- kit USM jest szybszy od kita bez-USM, ale tylko troszkę
- kit USM jest dużo głośniejszy i wolniejszy od innych obiektywów USM (np. 17-85, 28-105)
gdyby przedstawić to na skali (subiektywnej) szybkości i głośności, to jeżeli kit bez-USM to 0%, a USM prawdziwy (np. 17-85, 28-105) to 100% to kita USM bym plasował na pozycji około 10-20%, czyli dużo bliżej mu do kita bez USM, niż do prawdziwych obiektywów USM. ufff![]()
dlatego ostatecznie odpuściłem i biorąc pod uwagę różnice w cenie stwierdziłem że wystarczy mi kit bez USM. i takiego nabyłem.
z kupionej sztuki jestem zadowolony (znów dzięki Cichy!) bo egzemplarz jest całkiem przyzwoity, dobrze ostrzy, bez żadnych BF/FF itp. itd.
krótkie porównanie z moim dotychczasowym 28-105 1:3.5-4.5 USM:
- kit jest ciut ostrzejszy
- kit daje lepszy kontrast
- kit jest wolniejszy, ale przy obiektach nieruchomych da się żyć
- no wreszcie normalnie szeroko otworzyły mi się oczy w pomieszczeniach i nie tylko![]()
jeszcze jedna uwaga co do szkła 17-40 1:4 L, którego także w tzw. międzyczasie testowałem (może nawet rozważałem):
- drażnił mnie tam pierścień zooma: za mały, za blisko aparatu (łapa grzązła pod wystającym napisem Canon w 350D), do tego dość ciężko chodzący, no i w DRUGĄ STRONĘ...
- wg mnie ma za mały zoom (2.35x)
- a różnice w jakości (na korzyść eLki) nie tłumaczyły aż 13-krotnej różnicy w cenie.
dlatego wygrał kit.![]()
jednym słowem polecam!![]()
Ostatnio edytowane przez mxw ; 29-10-2005 o 11:51
pozdro.,
m.
http://www.icpnet.pl/~jakub_c/foto/kit.jpg
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zamieszczone przez mxw
![]()
![]()
Zakręć sobie na korpus 24-70L, 85L to zobaczysz kontrast*
Dżizas jak w Tamronie? BrrrZamieszczone przez mxw
Chyba Sigma ma 18-200 i 50-500...Zamieszczone przez mxw
Generalnie to dobrze jak zoom nie przekracza 3
* Też mam kita i tak jak Ty polecam. Super szkło.Zamieszczone przez mxw
the silence is deafening
sorka, ale to jakiś cynizm, żart czy Wy tak na serio?Zamieszczone przez gietrzy
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
pogodz sie z tym, ze Twoj KIT (wedle Twoich relacji) jest jednym z najgorszychZamieszczone przez Il fuoco
poza tym: nawet eLka trzeba umiec robic zdjecia - o tym tez niezapominaj
,,dobry'' user eLki wszystko moze schrzanic....
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl