Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: kit usm czy niekoniecznie?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Potwierdzam, ja nie widziałem różnicy w ostrości.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Il fuoco
    i to właśnie robię. kupuję 50mm 1.8 canona, do tego 17-40 i jest lux w tym zakresie.
    Zebys sie mocno nie zdziwil

Swoja droga dyskusja jest nieco kuriozalna ... posiadacz 17-40 doradza kupno kita natomiast posiadacz kita reklamuje Lke jakby to byl jedyny obiektyw ktorym mozna zrobic dobre zdjecie

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a ja mam 17-40 i mowie ze kit potrafi byc naprawde niezly

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Potwierdzam, ja nie widziałem różnicy w ostrości.
    Jesli mowisz o Goraszce i podpinanym moim 17-40 to przeciez to byl ten walniety egzemplarz z nieostroscia przy f nawet 5.6 i aberracjami .

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Zebys sie mocno nie zdziwil

Swoja droga dyskusja jest nieco kuriozalna ... posiadacz 17-40 doradza kupno kita natomiast posiadacz kita reklamuje Lke jakby to byl jedyny obiektyw ktorym mozna zrobic dobre zdjecie
    w czym problem - mam i kita (w dodatku trabantowego czyli wersja 1 nieUSM. kit przymnknięty do f/8 radzi sobie. mam też 17-40L. to też jest bardzo dobry obiektyw. dla mnie nawet lepszy niż ten kit. tylko kosztuje 10x tyle co kit. czy nawet 30x tyle bo jak liczyłem ostatnio to kit w zestawie mi 100 zł wyszedł. kuriozum to to, że większość z nas pewnie nie wykorzystuje możliwości eLek, ale to już jest dygresja i zupełnie inny temat. Da się robić dobre foty kitem. (tak jak da się*robić knoty eLką). no dobra - idę plenerować.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

nie chce mi sie czytac całego wątku wiec tylko powiem swoją opinie na temat:
    Różnica między USM a bez USM jest wielka!! Ja mam kita bez usm i od kiedy pobawiłem sie troche 20D mojego kumpla z kitem z USM to mu cały czas tego zazdroszcze (oczywiscie aparatu też ) srasznie szybki, cichy no poprostu ekstra

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    w czym problem - mam i kita (w dodatku trabantowego czyli wersja 1 nieUSM. kit przymnknięty do f/8 radzi sobie. mam też 17-40L. to też jest bardzo dobry obiektyw. dla mnie nawet lepszy niż ten kit. tylko kosztuje 10x tyle co kit. czy nawet 30x tyle bo jak liczyłem ostatnio to kit w zestawie mi 100 zł wyszedł. kuriozum to to, że większość z nas pewnie nie wykorzystuje możliwości eLek, ale to już jest dygresja i zupełnie inny temat. Da się robić dobre foty kitem. (tak jak da się*robić knoty eLką). no dobra - idę plenerować.
    Wlasnie o to mi chodzilo Calosc wypowiedzi miala zamiar przekonac Il fuoco ze fakt iz kupi Lke wcale nie bedzie oznaczal ze w "magiczny" sposob zacznie robic lepsze zdjecia. Kuriozum wg mnie polegalo na tym ze posiadacze 17-40 przekonywali go iz kit wcale nie jest taki zly natomiast on nie majac w zyciu tej Lki przekonywal wszystkich ze jak juz ja zdobedzie to bedzie super

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Smile Odpowiedz na pierwsze pytanie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Niedługo kupuję 350D i przeglodając oferty widzę kitowy obiektyw USM i taki
    bez USM. Czy różnica między tymi obiektywami jest tak dużo że warto szukać
    tego z USM czy nie ma to wiekszego znaczenia?
    I jeszcze jedno. Poczytałem trochę o FF/BF. Czy częsty jest to przypadek? Nie będę miał możliwości sprawdzenia sprzętu przy zakupie, więc chciałbym wiedzieć jakie mam szanse że przytrafi mi się problem z FF lub Back focusem.

Pozdrawiam

Artur
    Witaj, fajnie tu na forum nie zaraz sie wszyscy pobija
    Moja odpowiedz na Twoje pytanie jest prosta: jesli dopiero zaczynasz i sam nie wiesz czego Ci trzeba, to kup kita najtaniej jak sie da i cykaj.
    Nie mozna Ci bowiem doradzic pierszego "glownego" obiektywu, gdyz jednych podstawowym szklem bedzie szeroki kat innych tele.
    Biegajac po forum i czytajac o konkretnych modelach, dowiesz sie co to znaczy mydli (sam sie o tym przekonalem patrz "przeprosiny 17-40"), czy sie przejmowac czy nie FF/BF i kiedy wpadac w panike itd.

Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych fotek (nawet Zenitem)
    pikczer

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie zakładając nowego wątku chciałbym zapytać jeszcze o jedną rzecz. Czy kitowym obiektywem da się robić zdjęcia z rozmazanym tłem? Kontrola głębi ostrości jest dla mnie jedną z głównych przyczyn zamiany kompaktu na lustrzankę. Wiem, że nie będę miał takiej możliwości jak po podpięciu np. Canona 50mm 1,8, ale czy da się od biedy strzelić jakiś portret z rozmazanym tłem tym kitem?

pozdrawiam

Artur

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Da sie robic bez zadnego problemu (w koncu do dSLR a nie jakies badziwie) i moim zdaniem w sytuacji kiedy bedziesz potrzebowal ladnego bokehu kit jest duzo lepszym rozwiazaniem niz 50/1.8

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów