Potwierdzam, ja nie widziałem różnicy w ostrości.
Zebys sie mocno nie zdziwilZamieszczone przez Il fuoco
Swoja droga dyskusja jest nieco kuriozalna ... posiadacz 17-40 doradza kupno kita natomiast posiadacz kita reklamuje Lke jakby to byl jedyny obiektyw ktorym mozna zrobic dobre zdjecie![]()
a ja mam 17-40 i mowie ze kit potrafi byc naprawde niezly![]()
Jesli mowisz o Goraszce i podpinanym moim 17-40 to przeciez to byl ten walniety egzemplarz z nieostroscia przy f nawet 5.6 i aberracjamiZamieszczone przez Tomasz Golinski
.
w czym problem - mam i kita (w dodatku trabantowego czyli wersja 1 nieUSM. kit przymnknięty do f/8 radzi sobie. mam też 17-40L. to też jest bardzo dobry obiektyw. dla mnie nawet lepszy niż ten kit. tylko kosztuje 10x tyle co kit. czy nawet 30x tyle bo jak liczyłem ostatnio to kit w zestawie mi 100 zł wyszedł. kuriozum to to, że większość z nas pewnie nie wykorzystuje możliwości eLek, ale to już jest dygresja i zupełnie inny temat. Da się robić dobre foty kitem. (tak jak da się*robić knoty eLką). no dobra - idę plenerować.Zamieszczone przez McKane
gra i buczy bebop
nie chce mi sie czytac całego wątku wiec tylko powiem swoją opinie na temat:
Różnica między USM a bez USM jest wielka!! Ja mam kita bez usm i od kiedy pobawiłem sie troche 20D mojego kumpla z kitem z USM to mu cały czas tego zazdroszcze (oczywiscie aparatu też) srasznie szybki, cichy no poprostu ekstra
![]()
Wlasnie o to mi chodziloZamieszczone przez bebop
Calosc wypowiedzi miala zamiar przekonac Il fuoco ze fakt iz kupi Lke wcale nie bedzie oznaczal ze w "magiczny" sposob zacznie robic lepsze zdjecia. Kuriozum wg mnie polegalo na tym ze posiadacze 17-40 przekonywali go iz kit wcale nie jest taki zly natomiast on nie majac w zyciu tej Lki przekonywal wszystkich ze jak juz ja zdobedzie to bedzie super
![]()
Witaj, fajnie tu na forum nieZamieszczone przez aptur
zaraz sie wszyscy pobija
Moja odpowiedz na Twoje pytanie jest prosta: jesli dopiero zaczynasz i sam nie wiesz czego Ci trzeba, to kup kita najtaniej jak sie da i cykaj.
Nie mozna Ci bowiem doradzic pierszego "glownego" obiektywu, gdyz jednych podstawowym szklem bedzie szeroki kat innych tele.
Biegajac po forum i czytajac o konkretnych modelach, dowiesz sie co to znaczy mydli (sam sie o tym przekonalem patrz "przeprosiny 17-40"), czy sie przejmowac czy nie FF/BF i kiedy wpadac w panike itd.
Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych fotek (nawet Zenitem)
pikczer
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie zakładając nowego wątku chciałbym zapytać jeszcze o jedną rzecz. Czy kitowym obiektywem da się robić zdjęcia z rozmazanym tłem? Kontrola głębi ostrości jest dla mnie jedną z głównych przyczyn zamiany kompaktu na lustrzankę. Wiem, że nie będę miał takiej możliwości jak po podpięciu np. Canona 50mm 1,8, ale czy da się od biedy strzelić jakiś portret z rozmazanym tłem tym kitem?
pozdrawiam
Artur
Da sie robic bez zadnego problemu (w koncu do dSLR a nie jakies badziwie) i moim zdaniem w sytuacji kiedy bedziesz potrzebowal ladnego bokehu kit jest duzo lepszym rozwiazaniem niz 50/1.8