Canon 17-55/2.8 IS albo Tamron 17-50/2.8 (VC ewentualnie) - kupowanie obietywu 28-xx zamiast kita 18-55 to kiepski IMHO pomysł...
Canon 17-55/2.8 IS albo Tamron 17-50/2.8 (VC ewentualnie) - kupowanie obietywu 28-xx zamiast kita 18-55 to kiepski IMHO pomysł...
A może Canon 17-40mm f/4L? http://www.ceneo.pl/4733
Ja mam Tamrona i póki nie muszę robić zdjęć w słabym świetle jest ok, jak jest ciemno to gubi się potwornie.. Ostatnio na Fireshow latał po całym zakresie tam i z powrotem.
Wybór zawsze będzie trudny :P
To jeszcze jedno szybkie pytanie, odpowiedni filtr do mojego przyszłego obiektywu, bo do Kita to raczej nie ma sensu![]()
Skoro już uzbierałeś tyle kasy to może warto by było dozbierać do 17 -55 2,8, ewentualnie rozejrzeć się za używanym lub jeżeli nie zależy Ci na świetle to faktycznie 17 - 40 lub 24 - 105. Do tego drugiego to dozbierać lub używany.
W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.
No zależy mi bardzo na świetle, ale do tego Tamrona wezmę wkrótce szeroki kąt. Tym bardziej, że przecież z kita też jeszcze można od czasu do czasu coś pstryknąć jeżeli przez rok udało mi się coś napstrykać to i teraz też się przyda
Dodam jeszcze że przypasował mi ten Tamron bo już go widzę podczas fotografowania strzelanin paintballowycha to jedno z moich hobby
Przed nowym rokiem stałem przed tym samym wyborem i kupiłem tamrona 17-50 2.8 VC. Z obiektywu jestem mega zadowolony, super działa stabilizacja w porównaniu do KIT'a. Dużo lepsza ostrość już od f/2.8 naprawde polecam![]()
Miałem podobny dylemat, jednak po przeczytaniu testów, artykułów i w końcu przetestowaniu na "żywym organizmie" wybór padł na 24-105L IS USM. Dysponuje podobnym budżetem jak ty, zatem muszę dozbierać jeszcze troszkę do nówki (3150). W życiu nie zaryzykowałbym takiej gotówki dla obiektywów firm trzecich. Wiem o przeliczniku 1,6 ale jak masz w planach szeroką stałkę, podobnie jak Ja, to według mnie jeden z lepszych wyborów.
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
To polećcie mi jeszcze odpowiedni filtr. Oczywiście nie taki za 50 zł co szkłem nie można nazwać
O filtrach bardzo mało wiem, praktycznie wiedza zerowa![]()