Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Wymiana Kit-owego na półkę wyżej. Problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wymiana Kit-owego na półkę wyżej. Problem

Witam wszystkich Canonowców i nie tylko

Chciałbym się Państwa poradzić. Wiem, że są tutaj na forum ludzie mający dużo większą wiedzę o obiektywach niż ja .

Przejdźmy do sedna. Rok temu stałem się ucieszonym posiadaczem swojej pierwszej lustrzanki 30D. Przesiadka z poprzedniego wysłużonego Fuji S5600 można porównać do .... Nie da się porównać 8).

Przez około rok zrobiłem około 10 tysięcy zdjęć, jedne lepsze drugie nie. Aczkolwiek na 20 zdjęć wychodziło 6-7 zdjęć w miarę poprawnych.

Cóż koniec tego wstępu przejdźmy do sedna:

Aktualny obiektyw od roku to:
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II

Na początku to był dobry obiektyw, jak niebo a Ziemia porównując go z kompaktem. Ale z czasem stał się coraz to mniej wystarczalny. To za ciemno to źle to nie tak ...

Mam w najbliższym czasie plan zakupienia nowego obiektywu, po długich nieprzespanych godzinach przeszukiwania informacji na temat obiektywów wyłoniły się dwie propozycje:

1. Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
    2. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro

Po roku wiem, że żadnego dużego zooma nie potrzebuję, chcę kupić ten obiektyw aby był taki uniwersalny z ładnym bokeh`em :cool:.
    Przez rok kitowy aparat jeżeli chodzi o jakość sprawował się bardzo dobrze, nie wiem mianowicie jak to wygląda z Sigmami i automatycznie następne pytanie to czy warto brać używaną Sigmę czy dołożyć trochę kasy i kupić nówkę, gdybym kupił używkę miałbym jeszcze na lampę błyskową .

Chciałbym również upewnić się czy dobrze myślę. Muszę mnożyć ogniskowe x1.6 ? czyli to by było np. kupując 28-135 miałbym realnie około 44-215 ?

Czy te obiektywy są wart swojej ceny czy polecicie mi coś lepszego.
    Chciałbym na koniec dodać, dla tych którzy będą mnie namawiali na szeroki kąt to wkrótce mam chęć jeszcze kupić stałkę ok 14mm i Canona 50mm .

Kwota jaką aktualnie maksymalnie mogę przeznaczyć na obiektyw wynosi około 2500 zł.

Podczas szukania informacji przede wszystkim opierałem się na stronie http://www.photozone.de

Pozdrawiam
    Maciek

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta, to dobrym wyjściem jest chyba tamron 28-75 - bardzo ostry i jasny. canon 28-135 ciemny, sigma chyba gorsza. Używkę dostaniesz zapewne za niewiele więcej, niż 1000zł, a i nowy nie jest przesadnie drogi.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Jeżeli rzeczywiście chcesz zrezygnować z szerszego kąta w zastępcy kita to możesz jeszcze pomysleć nad Tamim 28-75 f2.8. Ta sigma ma podobno często spore problemy z bf/ff w canonie Pozdrawiam

EDIT: Spóźniłem się

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Sigma 24-70 bez HSM jest przede wszystkim kiepska optycznie. Poza tym wielka i ciężka, z dużą średnicą mocowania na filtry. Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta to faktycznie ten Tamron 28-75 wydaje się być ciekawą opcją.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź

No miałem w pewnym momencie jeszcze Tamrona w swojej liście aczkolwiek no dużo zróżnicowanych jest opinii na jego temat. Dużo narzeka, sporo go chwali. Nie wiem jak to z kupnem bo zapewne zakup odbędzie się przez internet i wtedy może być problem że po założeniu do 30tki ostrzenie będzie do ....

No szeroki kąt chce kupić osobno z dobrym światłem

Domyślnie

Jak masz 2.5 k to uderzaj wyżej a nie w średniaki Ja bym najpierw zaopatrzył się właśnie w coś co zaczyna się na 17mm bo w porównaniu z 28mm to inna bajka,oczywiście możesz posiłkować się kitem ale chyba nie o to chodzi,najlepiej dozbieraj trochę kasy i kup C 17-55 2.8, a jak Sigma 24-70 to tylko wersja HSM bo Macro wygląda w porównaniu z nią mizernie,problemem pozostaje BF i FF,warto rozglądnąć się na allegro,bo używki chodzą bardzo tanio.http://www.allegro.pl/search.php?str...&change_view=1 tylno że bez macania się nie obędzie bo zamiennika się w ciemno nie kupuje.

Na matrycy ASP-C z każdym obiektywem mnożysz ogniskową o 1.6.
    30D + 17-40L+ Plástico Fantástico

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

bylem na Twoim miejscu
    do wyboru mialem ww. sigme, canona i tamrona. wybralem tamrona i uwazam ze to byl najlepszy wybor. sigma jest dosc ryzykownym wyborem, zreszta ostatnio mialem 2-letnia w reku, jej stan i ostrosc w porownaniu do mojego tamiego była straszna.
    canon - fajny, tylko ciemny jak KIT. wiec na co to komu chyba ze na wyjazd do egiptu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki naprawdę wszystkim za ciekawe odpowiedzi. Widać, że zmierzam z poglądami w dobrą stronę ponieważ mamy bardzo podobne zdanie.

No i Tamron wrócił na listę i to na czołową pozycje. Chciałbym się jeszcze poradzić czy jak wezmę nowy prosto z "salonu" to muszę też go przypasować i sprawdzić czy z ostrością wszystko OK ? Pytam bo mieszkam w zapyziałej dziurze najbliżej mam do Katowic ale tam nic ciekawego nie ma a jak już jest to cenowo wysoko.

Pozdrawiam
    szakal

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Z tamronami nie ma aż tak częstych problemów, co z sigmą, ale zawsze warto obejżeć przed zakupem. Ewentualnie zamów i oddaj w ciągu 10 dni, jeśli coś będzie nie tak.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to wybór padł:

Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Sztuka nówka.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły lub spostrzeżenia które mi się przydadzą to pisać śmiało, jeżeli nie to temat może iść do zamknięcia co by niepotrzebnie śmiecić

sz4kal.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów