Witam wszystkich Canonowców i nie tylko
Chciałbym się Państwa poradzić. Wiem, że są tutaj na forum ludzie mający dużo większą wiedzę o obiektywach niż ja.
Przejdźmy do sedna. Rok temu stałem się ucieszonym posiadaczem swojej pierwszej lustrzanki 30D. Przesiadka z poprzedniego wysłużonego Fuji S5600 można porównać do .... Nie da się porównać 8).
Przez około rok zrobiłem około 10 tysięcy zdjęć, jedne lepsze drugie nie. Aczkolwiek na 20 zdjęć wychodziło 6-7 zdjęć w miarę poprawnych.
Cóż koniec tego wstępu przejdźmy do sedna:
Aktualny obiektyw od roku to:
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II
Na początku to był dobry obiektyw, jak niebo a Ziemia porównując go z kompaktem. Ale z czasem stał się coraz to mniej wystarczalny. To za ciemno to źle to nie tak ...
Mam w najbliższym czasie plan zakupienia nowego obiektywu, po długich nieprzespanych godzinach przeszukiwania informacji na temat obiektywów wyłoniły się dwie propozycje:
1. Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
Po roku wiem, że żadnego dużego zooma nie potrzebuję, chcę kupić ten obiektyw aby był taki uniwersalny z ładnym bokeh`em :cool:.
Przez rok kitowy aparat jeżeli chodzi o jakość sprawował się bardzo dobrze, nie wiem mianowicie jak to wygląda z Sigmami i automatycznie następne pytanie to czy warto brać używaną Sigmę czy dołożyć trochę kasy i kupić nówkę, gdybym kupił używkę miałbym jeszcze na lampę błyskową.
Chciałbym również upewnić się czy dobrze myślę. Muszę mnożyć ogniskowe x1.6 ? czyli to by było np. kupując 28-135 miałbym realnie około 44-215 ?
Czy te obiektywy są wart swojej ceny czy polecicie mi coś lepszego.
Chciałbym na koniec dodać, dla tych którzy będą mnie namawiali na szeroki kąt to wkrótce mam chęć jeszcze kupić stałkę ok 14mm i Canona 50mm.
Kwota jaką aktualnie maksymalnie mogę przeznaczyć na obiektyw wynosi około 2500 zł.
Podczas szukania informacji przede wszystkim opierałem się na stronie http://www.photozone.de
Pozdrawiam
Maciek