-
Wymiana Kit-owego na półkę wyżej. Problem
-
-
jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta, to dobrym wyjściem jest chyba tamron 28-75 - bardzo ostry i jasny. canon 28-135 ciemny, sigma chyba gorsza. Używkę dostaniesz zapewne za niewiele więcej, niż 1000zł, a i nowy nie jest przesadnie drogi.
-
Początki nałogu
Jeżeli rzeczywiście chcesz zrezygnować z szerszego kąta w zastępcy kita to możesz jeszcze pomysleć nad Tamim 28-75 f2.8. Ta sigma ma podobno często spore problemy z bf/ff w canonie Pozdrawiam
EDIT: Spóźniłem się
-
Pełne uzależnienie
Sigma 24-70 bez HSM jest przede wszystkim kiepska optycznie. Poza tym wielka i ciężka, z dużą średnicą mocowania na filtry. Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta to faktycznie ten Tamron 28-75 wydaje się być ciekawą opcją.
-
-
Jak masz 2.5 k to uderzaj wyżej a nie w średniaki
Ja bym najpierw zaopatrzył się właśnie w coś co zaczyna się na 17mm bo w porównaniu z 28mm to inna bajka,oczywiście możesz posiłkować się kitem ale chyba nie o to chodzi,najlepiej dozbieraj trochę kasy i kup C 17-55 2.8, a jak Sigma 24-70 to tylko wersja HSM bo Macro wygląda w porównaniu z nią mizernie,problemem pozostaje BF i FF,warto rozglądnąć się na allegro,bo używki chodzą bardzo tanio.http://www.allegro.pl/search.php?str...&change_view=1 tylno że bez macania się nie obędzie bo zamiennika się w ciemno nie kupuje.
Na matrycy ASP-C z każdym obiektywem mnożysz ogniskową o 1.6.
30D + 17-40
L+ Plástico Fantástico

-
Pełne uzależnienie
-
Dzięki naprawdę wszystkim za ciekawe odpowiedzi. Widać, że zmierzam z poglądami w dobrą stronę
ponieważ mamy bardzo podobne zdanie.
No i Tamron wrócił na listę i to na czołową pozycje. Chciałbym się jeszcze poradzić czy jak wezmę nowy prosto z "salonu" to muszę też go przypasować i sprawdzić czy z ostrością wszystko OK ? Pytam bo mieszkam w zapyziałej dziurze najbliżej mam do Katowic ale tam nic ciekawego nie ma a jak już jest to cenowo wysoko.
Pozdrawiam
szakal
-
Z tamronami nie ma aż tak częstych problemów, co z sigmą, ale zawsze warto obejżeć przed zakupem. Ewentualnie zamów i oddaj w ciągu 10 dni, jeśli coś będzie nie tak.
-
No to wybór padł:
Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Sztuka nówka.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły lub spostrzeżenia które mi się przydadzą to pisać śmiało, jeżeli nie to temat może iść do zamknięcia co by niepotrzebnie śmiecić
sz4kal.
Uprawnienia umieszczania postów