Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zamiennik osłony do C 70-300 IS USM

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie Zamiennik osłony do C 70-300 IS USM

Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_...0_300_usm.html ?
    Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
    Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamek13 Zobacz posta
    Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_...0_300_usm.html ?
    Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
    oczywiście że spełni swoje zadanie, bo to nie jest jakaś wielka filozofia przesłaniać światło
    ja się z zamienników wyleczyłem, gdy trzecia mi się rozleciała.. pękła
    możesz mieć też problemy z zamocowaniem
    Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?
    nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g
    A z moim 70-300/IS jest dokładnie odwrotnie, jak mu się zdejmie osłonę to zachowuje się żwawiej.

Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Dzięki Panowie! Na pierwszy raz zaryzykuje tą osłonę, w razie problemów będzie to pierwszy i ostatni zamiennik...:wink:

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam od kilku dni taką osłonę. Na razie co prawda miałem jej jedynie okazję użyć jako przeciwśnieżnej, ale ten egzamin zdała bez zarzutu
    Co do wykonania, to oryginał Canona posiadam jedynie do kita 18-55 i wykończenie wnętrza na matowo jest w niej identyczne jak w omawianej podróbce ET-65B. Być może osłony Canona do droższych słoików są inaczej wykończone, niemniej ja nie mam uwag co do jakości wykonania. W pełni będę mógł jednak ocenić sprawę jak popróbuję sprzęt w słońcu a na to się niestety na razie nie zanosi...
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Domyślnie

Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łewap Zobacz posta
    Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.
    Też planuje zakup tej osłony. O odblaski się nie martwię, raczej o mocowanie. Czy osłona siedzi pewnie na gwincie? żadnych luzów?

Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Mam już ten zamiennik i pierwsze wrażenia są pozytywne. Na gwint zakłada się i siedzi sztywno i mam nadzieje że tak zostanie. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jej w pełnych warunkach "bojowych" ale jeśli chodzi o AF nie zauważyłem spowolnienia jego pracy.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
    Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?

Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy

Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
    Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?

Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy
    Można, pasuje odwrotnie, z tym że staram się to robić na wysuniętym tubusie, przytrzymując pierścień regulacji ostrości. Co ciekawe, u mnie osłona założona odwrotnie ma delikatny luz na gwincie, normalnie jest ok.

Uprawnienia umieszczania postów