Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Ograniczenie pola widzenia Canon SX10IS.

meki
    Guest

Domyślnie Ograniczenie pola widzenia Canon SX10IS.

Podczas wykonywania fotek w/w aparatem zauważyłem po lewej stronie każdego zdjęcia zaciemnienie w narożnikach górnym i dolnym. Po prawej tego nie ma. Proszę o wyjaśnienie co to może być i czy można to jakoś poprawić.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meki Zobacz posta
    Podczas wykonywania fotek w/w aparatem zauważyłem po lewej stronie każdego zdjęcia zaciemnienie w narożnikach górnym i dolnym. Po prawej tego nie ma. Proszę o wyjaśnienie co to może być i czy można to jakoś poprawić.
    Może by tak zacząć od wstawienia odpowiedniego zdjęcia? Skąd mamy wiedzieć, że np. ręką nie przysłaniasz? ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak dzisiaj to pewnie Księżyc Ci Słońce zasłonił ;-) A poważnie, może jakiś przykład?

http://imageshack.us - już jest po polsku wszystko.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meki Zobacz posta
    Podczas wykonywania fotek w/w aparatem zauważyłem po lewej stronie każdego zdjęcia zaciemnienie w narożnikach górnym i dolnym. Po prawej tego nie ma.
    używasz filtrów jakiś? może zdjęcia robisz ze źle zamocowanym tulipanem?
    opis wskazuje na winietowanie, a skoro zachodzi tylko z jednej strony, śmiem przypuszczać, że masz założony filtr 52 mm bezpośrednio w obiektyw, a tam nie ma gwintu, tylko są równoległe rowki. to może być właśnie przyczyną krzywo osadzonego filtra.
    to tylko moje przypuszczenia poparte [lub nie] twoim skromnym opisem i brakiem zdjęć.
    czy to samo zjawisko zachodzi przy wykorzystaniu zoom'u? czy tylko na 28 mm?

Uprawnienia umieszczania postów