Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: [Dark] Makro

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirusiek Zobacz posta
    (...)
    Ustawiasz mniejszą wartość przysłony w aparacie i masz większą głębie ostrości - czyli pierwszy plan jest ostry drugi rozmyty,
    Ustawiasz większą wartość przysłony i masz mniejszą GO czyli obydwa plany ostre.
    W foto macro czasem go jest za małe (ostry obszar na zdjęciu) by zmieścił się cały model i minimalne poruszenie czasem powoduje brak ostrości w miejscu gdzie miała być (...)
    Doprecyzujmy, bo terminy "większa wartość" i "większy otwór przysłony" są często używane zamiennie, a mogą mieć zupełnie inne znaczenie/skutek dla ich używającego.

Duży otwór przysłony (mała wartość lub małe "f", np. 2.8 itp.) pozwalają na wyizolowanie konkretnego obiektu z tła, dając małą GO (wąski pasek ostrego obrazu na zdjęciu). Dobrze zilustruje to poniższy przykład, gdzie aż widać przebieg płaszczyzny GO na podłożu:
    http://fc08.deviantart.net/fs41/f/20...cae9483e66.jpg

Mały otwór przysłony (duża wartość lub duże "f" np. f16, f32 itp.) pozwalają na złapanie w polu ostrości znacznie większego obszaru.

W makro niestety jest tak, że zgodnie z prawami optyki, im bliżej fotografowanego obiektu jesteś, tym bardziej zmniejsza się GO. Mówi się wręcz o tzw. "papierowej głębi ostrości", gdzie w ekstremalnych wypadkach jest ona mniejsza niż 1-2mm. Można ją zwiększyć przymykając obiektyw do f22-32 i więcej, ale pojawia się wtedy efekt dyfrakcji, poważnie zjadający szczegóły na zdjęciu. Ponadto potrzeba dużo światła, stąd przy skalach odwzorowania powyżej 2:1 lampa błyskowa staje się niemal wyłącznym źródłem światła. O sztucznym jej zwiększaniu, przez łączenie kilku klatek z różnie rozłożoną GO, mówiły wcześniejsze dyskusje.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Przymierzam się do prac nad padlinką, a dokładniej fauną ją zasiedlającą... to jest hardcore "na własną odpowiedzialność"
    A 500mm macro (albo micro) już masz i maskę PG?
    W zieleni
    Wszystko zielone, tylko nie sama żaba...Co za czasy!
    Czerwona planeta
    Te ostatnie zdjęcia to studyjne? Fajny pomysł, obiekt też, ale placek świetlny nie bardzo:-?
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moje gratulacje za żabę. Reszta też dobra, ale żaba moja ulubiona.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał Awatar overseer
    Miasto
    Dublin, Irlandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Głębia Ostrości - płaszczyzna w przestrzeni, w której obraz jest ostry.
    dzieki wiem co to glebia ostrosci ale nie skumalem skrotu Pozdrawiam !!!
    Canon 40D+grip, Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 70-200 f/2.8 L IS, Canon 100mm f/2,8 L IS Macro, Falcon 8mm Fish-eye, Canon 580EXII, Manfrotto 055XPROB + głowica 488RC2 + Tamrac Expedition 6

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    A 500mm macro (albo micro) już masz i maskę PG?
    Eeeee, ja stary terenowiec jestem, żadnego ścierwa się nie boję Znajomi robili prace na padlinie ptaków, dużych ssaków. Sam kilka razy miałem okazję babrać się w padlince. Po kilku minutach człowiek się przyzwyczaja

Wszystko zielone, tylko nie sama żaba...Co za czasy!
    Tylko w portfelu tej zieleni brak...

Te ostatnie zdjęcia to studyjne? Fajny pomysł, obiekt też, ale placek świetlny nie bardzo:-?
    Niestety jabłuszko było tak nawoskowane, że nawet duży rozpraszacz nie poradził W namiocie bezcieniowym byłoby łatwiej, ale wtedy pod ręką nie miałem.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Małe" odświeżenie tematu:

18. Sphodromantis sp.

19. Cicindela hybrida

20. Myrmecoris gracilis

21. Saperda scalaris

22. Thomisidae

23. Zygoptera

24. Musca sp.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ciekawe, wręcz zabawne pozy uchwyciłeś (18, 21, 23), zawsze to jakiś bonus do poprawnych "do znużenia" makro
    Wybacz podejrzliwość... - to powiększenie jakie uzyskałeś na #24, to mucha-kozak, że stać ją było na taką konfrontację z obiektywem, czy udomowiony okaz z hodowli własnej? Ładnie dobrana (i całkiem spora jak na skalę) GO.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki

"Mucha kozak", a może nawet bardziej "leniwiec". Siedziała na drewnianej ścianie, skąpana w słońcu (a więc powinna być teoretycznie cholernie aktywna). Oparłem obiektyw o ścianę i powoli przesuwałem jego czoło w kierunku muchy... udało się dopełznąć na właściwą odległość

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

21 - super! Świetne uchwycony moment i takie soczyste kolory

Zdjęcie nr 18 mi się nie wyświetla czy to jest to samo zdjęcie co na DA?
    makro na CB - zapraszam!

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No i znów udane. Gratuluję.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów