OK. Czy jest jakieś wytłumaczenie na to, iż wcześniej (ta wersja Irfana nie miała możliwości wyboru "custom monitor ICC (...)" co jak sądzę nie ma znaczenia, bo i tak powinien korzystać z domyślnego profilu wybranego we właściwościach) pojawiał się różowy/czerwony zafarb? Tego zafarbu nie było np w FPV (i tak jak pisałem wyżej, odnoszę wrażenie, że i w Irfan "pojawił się" nagle).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Januszu, nie neguję, iż profilowanie monitora szczególnie spektrofotometrem (z tego co napisali Tom i czornyj) nie jest konieczne i rozumiem, że powinno być wykonane. Tak jak napisałem, zamierzam to uczynić z naciskiem na zamierzam. Cóż wątki na ten temat czytam i na tym i innych forach. Może się mylę, ale skoro w FPV problemu nie było i nie ma i w Irfan wcześniej raczej także nie (i obecnie także nie ma, tak wiem po oprofilowaniu może być pewnie tylko lepiej), to zakładam, że powód tkwił w Irfan?
Januszu, skoro jest nadal źle skonfigurowany to napisz co jest nie tak (pomijam teraz oprofilowanie przy pomocy kolorymetru/spektrofotometru)?