Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kolory w C1, PS a IrfanView etc

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

OK. Czy jest jakieś wytłumaczenie na to, iż wcześniej (ta wersja Irfana nie miała możliwości wyboru "custom monitor ICC (...)" co jak sądzę nie ma znaczenia, bo i tak powinien korzystać z domyślnego profilu wybranego we właściwościach) pojawiał się różowy/czerwony zafarb? Tego zafarbu nie było np w FPV (i tak jak pisałem wyżej, odnoszę wrażenie, że i w Irfan "pojawił się" nagle).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Januszu, nie neguję, iż profilowanie monitora szczególnie spektrofotometrem (z tego co napisali Tom i czornyj) nie jest konieczne i rozumiem, że powinno być wykonane. Tak jak napisałem, zamierzam to uczynić z naciskiem na zamierzam. Cóż wątki na ten temat czytam i na tym i innych forach. Może się mylę, ale skoro w FPV problemu nie było i nie ma i w Irfan wcześniej raczej także nie (i obecnie także nie ma, tak wiem po oprofilowaniu może być pewnie tylko lepiej), to zakładam, że powód tkwił w Irfan?

Januszu, skoro jest nadal źle skonfigurowany to napisz co jest nie tak (pomijam teraz oprofilowanie przy pomocy kolorymetru/spektrofotometru)?
    Ostatnio edytowane przez Michal_II ; 18-01-2010 o 10:52 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal_II Zobacz posta
    .....
    Januszu, skoro jest nadal źle skonfigurowany to napisz co jest nie tak (pomijam teraz oprofilowanie przy pomocy kolorymetru/spektrofotometru)?
    Nie wiem co masz poustawiane w swoim kompie i bez "real & live" dostępu do niego mam marne szanse się dowiedzieć. Szklana kula niestety odmawia współpracy. ;-)

99% userów narzekających na CMS grzebało (w różny sposób) w ustawieniach i potem dojście co i gdzie "nagrzebali" bywa trudne.

Ogólnie to:
    - profil producenta wgrywa się z płytki i można zapomnieć, że istnieje. Wszystkie ustawienia dokonują się "same" (w Windows)
    - profil "wyprodukowany" przez kalibrator - jak wyżej
    - Adobe Gamma i inne profilery "na oko" - NIE UŻYWAĆ na LCD - jeśli były zainstalowane to wyrzucić z autostartu

- Przestrzeń robocza w programach do obróbki zdjęć - zwykle, w większości monitorów nieszerokogamutowych wystarcza AdobeRGB. Ustawianie ProPhoto RGB zwykle nie daje znaczących korzyści.

- Obróbkę, zwłaszcza intensywną, powinno się robić w conajmniej AdobeRGB ale przed wysłąniem zdjęc do sieci lub labu należy zrobić konwersję*** do sRGB lub profilu labu (jeśli takowy jest dostępny). Oddawanie plików do labu w AdobeRGB to zły pomysł. Oddawanie w ProPhotoRGB to pomysł jeszcze gorszy.

***Konwersję a nie przypisanie - to ważne.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów