Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Fotografowanie tylko dla umysłów ścisłych?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Bzdury. Im nowszy sprzęt tym mniej wymaga od użytkownika, właśnie fotografia cyfrowa sprawiła że pojawiło się mnóstwo talentów.
    Fotografia cyfrowa odpowiedzialna jest też za zalew gniotów. Statystycznie rzecz biorąc zapewne więcej jest obecnie marnej fotografii.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Fotografia cyfrowa odpowiedzialna jest też za zalew gniotów. Statystycznie rzecz biorąc zapewne więcej jest obecnie marnej fotografii.
    Ale z drugiej strony fotografia jest bardziej dostępna - efekty są natychmiast, po niższym koszcie więc Ci którzy talent mają, mogą go rozwijać w znacznie szybszym tempie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

To co piszecie to prawda, ale nie cała. Cyfryzacja fotografii sprawiła że fotografowanie stało się bardziej popularne, czyli że większa cześć populacji sięga po aparat fotograficzny. Naturalnie że większość to "niedzielni pstrykacze" ale zdarzają się talenty które wypłynęły dzięki dostępności fotografii. A ponieważ teraz wystarczy wiedzieć jak używać trybu Av a efekty są od razu widoczne, strona techniczna nie jest już taka istotna.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Jako umysł ścisły muszę powiedzieć, że to chyba jedno z najgłupszych twierdzeń jakie padło kiedykolwiek na tym forum.
    co wiecej, mozna udowodnic, ze nie jest prawdziwe. bardzo trywialnie, bo przez przyklad
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta

I całe szczęście. Może to zabrzmi karkołomnie, ale na tle wszechobecnej szmiry łatwiej dostrzec te dobre fotki. Pamiętajmy również przy tym, że ilość napędza popularność. A popularność dla fotografii to jej druga młodość
    Co zaś do tematu wątku - beznadziejna teza pozwalająca jedynie tłumaczyć ch.....owe zdjęcia.
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    ..... A ponieważ teraz wystarczy wiedzieć jak używać trybu Av a efekty są od razu widoczne, strona techniczna nie jest już taka istotna.
    Oj nieeeeeeeeeee!!!!!!!!!!

1. Najłatwiej było robić zdjecia aparatmi typu Druh lub Start. Proste, nieskomplikowane. Wystarczyło umieć załadować film.
    2. Dalej łatwiej jest robić zdjecia na kliszy zwykłymi kompaktami. Moja 88 letnia mama jest tego najlepszym dowodem.
    3. Strona techniczna jest istotna - dowód: Canon-Board.info
    4. Od łatwości fotografowania czy łatwości zakupu aparatu talentów nie przybywa.
    5. Nadmierna szybkość w osiąganiu efektów? Hmmmmmmm... pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. Moim zdaniem bardzo często ta "łatwość" działa na niekorzyść. Ludzie chcą super automatu. Pstryk i zdjecie ma/musi być dobre technicznie i jeszcze ahrtystyczne. O kadrowaniu i kompozycji słuchać nie chcą bo to zajmuje czas, jest bezsensowne i nudne a i tak "moje pstryki są najlepsze...." - to że to co na nich widać to wiem tylko ja (i mój pies) się nie liczy.

Można by tak długo wyliczać.

EDIT: Statystycznie najwięcej gniotów robią ci co wiedzą jak i używają Av

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    I całe szczęście. Może to zabrzmi karkołomnie, ale na tle wszechobecnej szmiry łatwiej dostrzec te dobre fotki. ....
    Ale to jednocześnie obniża poziom. Kryteria oceny idą w dół. Coś ledwie poprawne już będzie się wybijało z morza smieci.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-01-2010 o 13:10 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ludzie chcą super automatu. Pstryk i zdjecie ma/musi być dobre technicznie i jeszcze ahrtystyczne. O kadrowaniu i kompozycji słuchać nie chcą bo to zajmuje czas, jest bezsensowne i nudne a i tak "moje pstryki są najlepsze...." - to że to co na nich widać to wiem tylko ja (i mój pies) się nie liczy.

Można by tak długo wyliczać.
    Ale są też tacy którym to nie wystarcza, szukają, eksperymentują i jest ich więcej tylko dla tego że więcej ludzi generalnie sięga po aparat.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jedynym stuprocentowym automatem są jednorazówki analogowe. W myśl bardzo starego sloganu reklamowego Kodaka: Ty naciśnij na spust my zrobimy resztę. Cyfrówki ograniczonej tylko do spustu migawki jeszcze nie widziałem.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Cyfrówki ograniczonej tylko do spustu migawki jeszcze nie widziałem.
    A telefony komórkowe mają coś poza spustem pseudomigawki?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A telefony komórkowe mają coś poza spustem pseudomigawki?
    Całkiem spore odszumiaczki. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów