Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Fotografowanie tylko dla umysłów ścisłych?

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Do autora wątku - idąc Twoim tokiem rozumowania, to większość wypadków spowodowały osoby mające kłopoty z matematyką, gdyż nie widziały zależności między zwiekszającą się prędkością a wydłużającą się drogą hamowania.
    Uważam, że zależności pomiędzy "trójcą" - ISO, czas, f -nie wymagają ponadprzeciętnych zdolności matematycznych.
    A tak na marginesie, to wątek właściwy do Hydeparku.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Mam takie troche prozaiczne i banalne pytanie. Ale czy nie sądzicie, iż osoby, które w szkole miały ogromne problemy z matematyką i przedmiotami ścisłymi... choćby nawet miały niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki to nigdy nie będą dobrymi fotografami? (mam na myśli wykonywanie zdjęć w trybie manualnym np uroczystości... tam nie ma czasu na zastanawianie się nad zależnością między przesłoną a czasem naświetlania itp).
    Przepraszam za ostre słowa, ale ten tekst pachnie mi prowokacją, chłopie jak nie będziesz miał OKA w buty możesz sobie wsadzić nawet Nobla z matematyki.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Fotografia jest dla ludzi z powołaniem.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ciekawy wątek. Można wziąć pod uwagę najlepszych fotografów (najsławniejszych fotografów?) i prześledzić jakie mają wykształcenie. Wtedy moglibyśmy wysnuć jakieś wnioski.
    Z podobnym tematem zetknąłem się kiedyś jeśli chodzi o muzykę rockową (konkretnie rock progresywny). Co ciekawe znaczna większość najważniejszych osób tworzących ten gatunek muzyki miała wykształcenie ścisłe.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

podobnie z himalaistami - większość to inżynierowie, po szkołach technicznych.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bo jest dokładnie odwrotnie - przykład - kobiety - jest masa kobiet która w ogóle nie czai technikaliów, biorą aparat i robią zdjęcia. Tysiąc razy lepsze od gości którzy się brandzlują korpusami, szumami, fps i obiektywami...
    Podpisuje sie !

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    choćby nawet miały niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki to nigdy nie będą dobrymi fotografami?
    czy masz jeszcze jakieś "złote myśli"
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Bzdury. Im nowszy sprzęt tym mniej wymaga od użytkownika, właśnie fotografia cyfrowa sprawiła że pojawiło się mnóstwo talentów.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    .... Im nowszy sprzęt tym mniej wymaga od użytkownika,
    Jest dokładnie odwrotnie.

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    .....
    właśnie fotografia cyfrowa sprawiła że pojawiło się mnóstwo talentów.
    Talentów nie pojawiło się więcej - skąd taki wniosek w ogóle, zwłaszcza słowo "mnóstwo" budzi zdumienie. Pojawiło się więcej "niedzielnych pstrykaczy" i knotów na plfoto i podobnych stronach w necie - tych zaliczyć do talentów niesposób.... Ludziom się po prostu wydaje, że fotografia to "żadna sztuka", kupić pstrykadło a zdjęcia będą dobre same z siebie. Tylko tak niestety nie jest a jednym z dowodów jest tutejsze forum i pytania na nim.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Talentów nie pojawiło się więcej - skąd taki wniosek w ogóle, zwłaszcza słowo "mnóstwo" budzi zdumienie. Pojawiło się więcej "niedzielnych pstrykaczy" i knotów na plfoto i podobnych stronach w necie - tych zaliczyć do talentów niesposób.... Ludziom się po prostu wydaje, że fotografia to "żadna sztuka", kupić pstrykadło a zdjęcia będą dobre same z siebie. Tylko tak niestety nie jest a jednym z dowodów jest tutejsze forum i pytania na nim.

No i trudno sie z tym nie zgodzic, Wystarczy parka slubna, ktora o fotografii wie niewiele, ocenia tylko czy jest ladna czy nie. Jak rzucisz im cene czterocyfrową za usługi, to stwierdzaja ze to drogo bo przeciez wujek co sobie kupil aparat tydzien temu albo kolega po sasiedzku zrobi im za friko albo symbolicznie kilkadziesiat złotych . A w koncu i to i to aparat.. robienie fotek to przeciez zadna filozofia, kazdy umie.

Ciekawy jestem czy autor postu faktyczne robi wszystkie swoje foto manualnie. I mam tu na mysli 100% manualnie
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów