Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Fotografowanie tylko dla umysłów ścisłych?

Coś już napisał

Domyślnie Fotografowanie tylko dla umysłów ścisłych?

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Mam takie troche prozaiczne i banalne pytanie. Ale czy nie sądzicie, iż osoby, które w szkole miały ogromne problemy z matematyką i przedmiotami ścisłymi... choćby nawet miały niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki to nigdy nie będą dobrymi fotografami? (mam na myśli wykonywanie zdjęć w trybie manualnym np uroczystości... tam nie ma czasu na zastanawianie się nad zależnością między przesłoną a czasem naświetlania itp).

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie sądzę. Wrażliwość i poczucie estetyki, to nie inwalidztwo, ktore nie pozwala nauczyc się kilku prostych reguł. Co więcej, uważam że "niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki", to klucz do zrobienia dobrej fotografii.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 14-01-2010 o 22:27
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety podczas ceremonii zaślubin trzeba operować pełnym zakresem ustawień więc osoba mająca problemy z logicznym przeliczaniem nie poradzi sobie.. no chyba, że wejdzie w opcję "przesłony", ale i tak jej zdjęcia nie będą poprawnie naświetlone lub będą nieostre - wrażliwość więc nie wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez dominikb ; 14-01-2010 o 22:32

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    Niestety podczas ceremonii zaślubin trzeba operować pełnym zakresem ustawień więc osoba mająca problemy z logicznym przeliczaniem nie poradzi sobie.. no chyba, że wejdzie w opcję "przesłony", ale i tak jej zdjęcia nie będą poprawnie naświetlone lub będą nieostre - wrażliwość więc nie wystarczy.

Jako umysł ścisły muszę powiedzieć, że to chyba jedno z najgłupszych twierdzeń jakie padło kiedykolwiek na tym forum.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Jako umysł ścisły muszę powiedzieć, że to chyba jedno z najgłupszych twierdzeń jakie padło kiedykolwiek na tym forum.
    Możesz uściślić swoje stwierdzenie?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie rozumiem Ciebie. Według mnie (amatora) albo lecisz na manualu z lampą albo na Av z zastanym. I koniec filozofii, regułki do osiągnięcia prawidłowo naświetlonego zdjęcia są proste. A już żeby ono było ładne to akurat przydaje się zupełnie co innego niż ścisły umysł, co moim zdaniem jest zagadnieniem dużo trudniejszym niż nauczenie się paru zasad.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Jeśli szukasz wymówki, żeby nie robić zdjęć, to wystarczy "nie interesuje mnie fotografia".
    To co napisałeś, to nieprawda. Tak samo nieprawda, jak twierdzenie, że ziemia jest płaska.
    Możesz sfotografowac całą ceremonię na jednym ustawieniu i mieć nadal 99% trafionych zdjęć.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przytocze zdanie które niegdyś było skierowane do mnie osobiście. Pomijam ocene moich fotek, a podkreślam ocene konfrontującą fotki z moim umsyłem ścisłym raczej(technik mech., mgr. inż. systemów komp. )
    "Nie podejrzewałam że informatyk może robić takie fajne zdjęcia" <lol>

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Możesz uściślić swoje stwierdzenie?
    Bo jest dokładnie odwrotnie - przykład - kobiety - jest masa kobiet która w ogóle nie czai technikaliów, biorą aparat i robią zdjęcia. Tysiąc razy lepsze od gości którzy się brandzlują korpusami, szumami, fps i obiektywami...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie

Ja właśnie czytałem pewien wątek (nie będą pisać na jakiej stronie aby nie krzywdzić ludzi dla których "onanizm sprzętowy" to pewnie pasja życiowa) po którego lekturze stwierdziłem, że dobre zdjęcie to tylko na pełnym manualu a "tryb przesłony" lub "czasu naświetlania" nie nadaje się do "łapania emocji"

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów