Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: kalibracja again .

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie kalibracja again .

Witam jestem posiadaczką canona 450d i obiektywu 50/1.8
    mój problem polega na tym że często nie łapie ostrosci, pomyślałam wiec o kalibracji, tyle ze ze jak czytałam wątek o kalibarcji dokładnie obejrzałam swoje body i niestety nie znalazłam tam tej "dziurki" gdzie wkłada się klucz. Czy np jeśli wyslę do serwisu body wraz z obiektywem skalibrują mi to i to ? jesli tak to nie bedzie potem problemy jak będę chciała zalożyc inny obiektyw ?

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Kalibracja przydaje sie w przypadku jak obiektyw lapie ostrosc przed lub za fotografowanym obiektem, moze najpierw sprawdz obiektyw na innym body?
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ale nie łąpie Ci ostrości w jakich warunkach?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

nie mam możlwisoci takiego sprawdzenia.
    w jakich warunkach ? dom podwórko czyli wszędzie, ale nie to że cały czas tylko przypuścmy na 10 zdjec wyjdzie 5-6 ostrych reszta lezy i kwiczy , demoytwuje mnie to bardzo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    nie mam możlwisoci takiego sprawdzenia.
    w jakich warunkach ? dom podwórko czyli wszędzie, ale nie to że cały czas tylko przypuścmy na 10 zdjec wyjdzie 5-6 ostrych reszta lezy i kwiczy , demoytwuje mnie to bardzo
    jesli prawie polowa zdjec jest ostrych to kalibracja nic nie da, 50 1.8 to raczej szklo z marnym AF i trzeba sie pogodzic ze procent trafionych zdjec jest dosc maly i przyzwyczajac sie, bo GO jest malutka i maly ruch reka po wyostrzeniu konczy sie nieostrym zdjeciem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

kurczę nie dobrze, a jak to się sprawuje u 55-250 ? a jakis zastepczy do 50 ?

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

pamiętaj ze nawet światło o rożnej temp barwowej może powodować efekt który opisałeś.
    prawda jest taka ze jeżeli na statywie w dobrym oświetleniu łapie ostrość na czymś kontrastowym to kalibracja nic tu nie pomoże.
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocka Zobacz posta
    Witam jestem posiadaczką canona 450d i obiektywu 50/1.8
    mój problem polega na tym że często nie łapie ostrosci
    AF 50 1.8 ma to do siebie, że w gorszych warunkach oświetleniowych może sobie nie radzić... kolejną sprawą jest poprawne korzystanie z punktów ostrości czyli ustawianie ich na kontrastowych krawędziach... dopiero potem jakikolwiek serwis, jeśli szkło dobrze ostrzy w jasny słoneczny dzień na kontrastowych punktach to wszystko jest ok.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Kiedyś wysłałem podobne pytanie na Żytnią i to co uzyskałem w odpowiedzi:
    "Najlepiej byłoby przesłać zestaw. Jednak jeśli chodzi o 50 1,8 to sprawa z regulacją tego obiektywu nie jest taka prosta. Obiektywy te posiadają dużą rozbieżność między mechanika a optyką. Uniemożliwia to regulację i jedynie co możemy zrobić to zawęzić poziom błędu"
    Więc sprawa chyba jasna.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Czyli jedym slowem - jesli nie ma ff lub bf i w dzien szkielko sotrzy dobrze a w kiepskich warunkach oswietleniowych z duzym iso ostrosc jest kiepska (bez lampy) to to raczej wina warunkwo niz szkla czy puchy?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów