Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: kalibracja again .

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

nocka a na jakiej przysłonie są te nieostre zdjęcia? Bo powszechnie wiadomo, że na f1.8 jest słabiutko. Sam się przekonałem jak przedwczoraj testowałem swoją świeżo zakupioną 50/1.8. Po domknięciu do f2.8 jest bardzo przyzwoicie.

Początki nałogu

Domyślnie

od 2.2 juz daje radę

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamek13 Zobacz posta
    nocka a na jakiej przysłonie są te nieostre zdjęcia? Bo powszechnie wiadomo, że na f1.8 jest słabiutko. Sam się przekonałem jak przedwczoraj testowałem swoją świeżo zakupioną 50/1.8. Po domknięciu do f2.8 jest bardzo przyzwoicie.
    Testy pokojowe, ostrosc na regal z ksiazkami, przyslona 2.8. Walka 350d vs 30d ze sloikiem T17-50. 30d przegralo :P No ale to raczej nie wina kalibracji tylko swiatla, prawda? Aha czasy 1/60 i 1/100
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łwc

Domyślnie

własnie zazwyczaj własnie na 1.8 :P no więc zobaczymy jak to będzie z tym od 2.2 dzięki

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Testy pokojowe, ostrosc na regal z ksiazkami, przyslona 2.8. Walka 350d vs 30d ze sloikiem T17-50. 30d przegralo :P No ale to raczej nie wina kalibracji tylko swiatla, prawda? Aha czasy 1/60 i 1/100
    Prawda, dlatego uważam że testy w pokoju, przy świetle żarowym, nie powinny skutkować zawiezieniem obiektywu do kalibracji. Warto go najpierw sprawdzić w optymalnych warunkach. Co do 50/1.8, to myślę, że za niecałe 400 zł będę miał z niego dużo pociechy na początku przygody z lustrzanką. Pzdr

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamek13 Zobacz posta
    Prawda, dlatego uważam że testy w pokoju, przy świetle żarowym, nie powinny skutkować zawiezieniem obiektywu do kalibracji. Warto go najpierw sprawdzić w optymalnych warunkach. Co do 50/1.8, to myślę, że za niecałe 400 zł będę miał z niego dużo pociechy na początku przygody z lustrzanką. Pzdr
    Fakt szkielko fajne ale jak zapewne wiesz ma tendencje do rozpadania sie.
    Kolega po 4 miesiacach zabawy oddal sloik na Zytnia - wypad pierscien ostrosci (M).
    Zycze Ci trafienia na mk1 w dobrej cenie
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

co tanie to drogie, zaraz trzeba sprzedać i kupić /1.4

Zablokowany

Domyślnie

50 1,8 mk1 mnie tez nie lapalo ostrosci przy swietle dziennym ale w 350d ktory ma gorszy af i to w swietle dziennym dosc intensywnym; kalibracja chyba nie wiele da ( na zytniej kalibruja softem i sprzetem nie srubkami pod lustrem) aczkolwiek mozna to sprawdzic bo pewnosci nie mam; pomoc moze zmiena puszki na lepsza :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Czyli jedym slowem - jesli nie ma ff lub bf i w dzien szkielko sotrzy dobrze a w kiepskich warunkach oswietleniowych z duzym iso ostrosc jest kiepska (bez lampy) to to raczej wina warunkwo niz szkla czy puchy?
    Jeśli w dobrych warunkach oświetleniowych (np pozwalających focić na czasach ok 1/200 przy iso100 np f8) wszystko jest OK, to szkło jest ok. Wiadomo że lepsze puszki lepiej ostrzą - lepsze algorytmy, procesory itp (no bo jak tu porównywać np AF 350D do 7D).

Zwiększanie ISO nie poprawia warunków oświetleniowych z którymi musi radzić sobie AF. Pozwala jedynie zmniejszyć czas naświetlania kosztem utraty szczegółów (przez zaszumienie zdjęcia).

BF/FF jeśli istnieje to będzie miał miejsce niezależnie od przysłony - obiektyw zawsze ostrzy przy całkowicie otwartej przysłonie, przymykanie jej może zwiększyć GO widoczne na zdjęciu niwelując rzucającą się w oczy wadę typu BF/FF. Autorka pisze, że obiektyw ma problemy z ostrzeniem, myślę że nie chodzi o spadek rozdzielczości przy w pełni otwartej przysłonie o którym piszesz...

co tanie to drogie, zaraz trzeba sprzedać i kupić /1.4
    pewnie prędzej czy później do tego dochodzi, ale ja np dobrze trafiłem z 50tką w tematowej wersji i do tej pory z niej korzystam - ostrzy tak jak trzeba, może wolno (to nie usm ), ale zadziwiająco skutecznie trafia
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 15-01-2010 o 21:37
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów