Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: PSE&+tablet czy PSE8

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Ja akurat jestem zwolennikiem tabletu bo oprocz dokladnosci dostajesz jeszcze sile nacisku cos czego w myszce nie zaznasz. Jesli chodzi o PS-y to elements nigdy nie uzywalem ale PS 7 juz byl calkiem spoko. Do nie dawna uzywalem wersji portable w naglych wypadkach bylo w porzadku. Pozatym moze sa jakies mozliwosci upgrade-u u Adobe na wyzsze wersje.
    Positively dirty minded

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A czy Ty potrzebujesz tabletu?
    3:1 ? Bezsensu .
    Na trzy osoby które zdążyły do tego czasu się wypowiedzieć - wszystkie zadowolone - dla mnie jest to jakaś informacja - z tym 3:0 to bardziej żart niż statystyka - zapomniałem tylko emotikona dodać. Pytasz czy ja potrzebuje tabletu - z grubsza nie potrzebuję - w ogóle nie rysuję, nie piszę odręcznie na pc a raz na rok zdarzy mi się coś obrysować - wiec na pewno nie kupiłbym go wydając 400 - ale lekko licząc wychodzi za 50 (minus całkiem ciekawa dla mnie funkcja z pse8
    http://tv.adobe.com/watch/learn-phot...ecompose-tool/ )
    50 nie majątek - a jaki będę cool wujek jak dam dzieciakom malować na komputerze8)
    ot tam takie moje dywagacje
    pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez toshimitsu Zobacz posta
    Pozatym moze sa jakies mozliwosci upgrade-u u Adobe na wyzsze wersje.
    Są ale niestety płatne
    Ostatnio edytowane przez boolek ; 15-01-2010 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wyobrażam sobie pracy w fotoszopie bez tabletu. Mam prawie trzy lata intuosa, sporo na półce przeleżał, ale jedno powiem. Zawsze do bardziej skomplikowanej obróbki po niego sięgam. Zrobienie dokładnej maski tabletem zajmuje mi około 2 razy mniej czasu, niż myszką, i 5 razy mniej czasu, niż laptopową łechtaczką. Niemniej jednak, w tym samym photoshop'ie, do pracy z krzywymi, levelami i ogólnie - suwaczkami, lepsza jest mycha.

Musisz się zastanowić, ewentualnie po prostu kupić, najwyżej odsprzedasz z zyskiem
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak przy okazji, i dla porównania, i dla tych co nie czują się przekonani do tabletu - spróbujcie sięgnąc po solidne, bardzo czułe i wyprofilowane myszki. Na przykład Logitech G9x = 5700dpi plus wyprofilowany chwyt = ogromna precyzja 'suwania' (w tym jakichkolwiek zaznaczeń). Nie do porównania z biurowo-domowym 'standardem' za 30-50zł .
    Nie zapomnijcie do tego typu myszki również o dobrej podkładce by czułośc była w pełni wykorzystywana.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Popieram Viteza
    Z myszkami jest jak ze wszystkim innym, za jakość trzeba zapłacić.
    Sam używam G9 (bez x) i jest naprawdę solidnym gryzoniem.

Zmiana czułości myszki w locie, powoduje, że można spowolnić lub przyspieszyć kursor kiedy wymaga tego sytuacja. Kiedy robię coś naprawdę precyzyjnego i nie chcę, żeby najmniejsze drgnięcie ręki przekładało się na skoki kursora na ekranie, obniżam czułość myszki do minimum. Na takim ustawieniu zwykle musiał bym przejechać cztery razy całą podkładkę, żeby przemieścić kursor w poprzek całego ekranu. Dzięki temu mogę precyzyjnie prowadzić kursor, np. obrysowująć, a zaraz po skończeniu, bez wchodzenia w żadne menu na ekranie, jednym guzikiem przywrócić normalną, preferowaną przeze mnie do normalnej pracy szybkość kursora. Nie jest do tego potrzebny żaden sterownik, to funkcja myszy działająca po podłączeniu do każdego komputera. Zmieniana jest faktyczna czułość sensora myszy, a nie opcje w systemie.
    Oczywiście sterownik umożliwia bogatą konfigurację, jak określenie rozdzielczości dla każdego stopnia czułości, w rozdzieleniu osobno na oś X i Y lub przypisanie dowolnej funkcji do dowolnego klawisza. Można również tworzyć profile, czy zestawy gotowych ustawień, które zaprogramowane raz na komputerze z odpowiednim sterownikiem są zapisywane do pamięci myszy i również można je przełączać z poziomu gryzonia i wykorzystywać na innych komputerach, bez odpowiednich sterowników.
    I tak można mieć inny profil do PS-a i grafiki a inny do zwykłej pracy na komputerze, przeglądania WWW etc.

Podkładka natomiast zapewnia odpowiedni warunki dla myszki do pracy. Odpowiedni opór wedle preferencji, albo minimalny, tak, że pchnięta jednym palcem myszka przejedzie sama w poprzek całej podkładki, albo duży, tak, że łatwiej wykonywać niewielkie, precyzyjne ruchy.

Osobnym tematem jest rolka. Rolka w G9 jest pierwszą jaką spotkałem, której nie mogę nic zarzucić, żadnych dziwnych dźwięków czy dziwnego uczucia, zarówno przy powolnym, jak i bardzo szybkim przewijaniu np. długiego tekstu.

Wszystko razem powoduje, że myszka może być precyzyjnym narzędziem. Oczywiście nie zastąpi tabletu z jego pomiarem siły nacisku czy konta nachylenia piórka, ale nie zawsze gdzie potrzebna jest precyzja, potrzebny jest również pomiar siły nacisku.

Jednym słowem między dobrą myszką a zwykłą myszką może być prawie taka różnica, jak między byle jakim tabletem a Wacom Intuos. To dwa różne światy.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

za 400zł to na pewno nie bedzie Intuos, więc zamiast mieć g...niany tablet może lepiej mieć lepszy software?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    za 400zł to na pewno nie bedzie Intuos, więc zamiast mieć g...niany tablet może lepiej mieć lepszy software?
    Bez przesady - Babmusy nie są takie złe.

Prawda jest taka, że najlepiej mieć i to i to. Mi brakuje szczura konkretnego, tablecik mam, Intuosa A5, więc pod tym względem jestem w miarę ustawiony, ale myszka, to już gorzej jest. Do dokładniejszej roboty tablet jest niezastąpiony, ale często zdarza się robić jakieś małe projekciki, czy ogólnie w PS suwaczkowo, wtedy tablet ssie i jest miejsce dla dobrej myszki komputerowej.

BTW, czy warto się zastanawiać nad myszkami na BlueTootha? Mam nadajnik w komputerku, byłoby to dla mnie wygodne rozwiązanie (2 USB w laptopie), tylko nie miałem nigdy bezprzewodowej mychy i mam wątpliwości
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Adso - a może byś się zastanowił i dozbierał informacji, zamiast pisać bzdury?
    W tej cenie prawdopodobnie chodzi o Bamboo fun S Pen & Touch. Moim zdaniem o wiele lepiej mieć Bamboo niż zwykłą myszkę (tak, prócz tabletu mam Logitecha serii G) - zwłaszcza przy maskowaniu czy też używaniu pędzli, narzędzia dodge/burn.
    Odnośnie samego oprogramowania. Nawet bez tabletu, wybrałbym wersję 7. Różnice między 6-7-8 są kosmetyczne z punktu widzenia fotografa. Do wersji 7 są darmowe pluginy (krzywe, maski, obiekty inteligentne, selekcje tonalne, justowania tekstu, etc, etc), które nie wiem, czy będą współpracować z wersją 8. Jednakże najważniejszą zaletą 7 jest jej stabilność. Czego niestety nie można powiedzieć ani o wersji 6 (używam) jak i 8.
    Tutaj masz zestawienie nowych opcji. Sam sobie odpowiedź na pytanie, czy będziesz z nich korzystać:
    http://www.adobe.com/pl/products/pho.../?view=compare
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    BTW, czy warto się zastanawiać nad myszkami na BlueTootha? Mam nadajnik w komputerku, byłoby to dla mnie wygodne rozwiązanie (2 USB w laptopie), tylko nie miałem nigdy bezprzewodowej mychy i mam wątpliwości
    Niedawno żona zakupiła sobie taką mysz bluetooth do swojego Eee:
    http://www.logitech.com/index.cfm/mi.../3287&cl=pl,pl

Działa to bardzo przyjemnie. Nie trzeba instalować żadnych sterowników (choć oczywiście są one wskazane do bardziej zaawansowanej konfiguracji, przypisania makr itp.) wystarczy raz skonfigurować połączenie bluetooth, a w przyszłości mysz włączona automatycznie nawiązuje połączenie. Drugą zaletą jest fakt, że wszystkie złącza USB są wolne, co jest nie do osiągnięcia przy myszy zewnętrznej innej niż bluetooth.
    Mysz jest ergonomiczna, ma kółko przechylane na boki i mały pokrowiec podróżny.
    Żona jest bardzo zadowolona.

Ja dodam od siebie, że jest bez porównania wygodniejsza od wszelkich notebookowych wynalazków w stylu łechtaczek czy innych gładzików Jest też stworzona do mobilnego użytku i przenoszenia. Brak kabli, brak odbiornika. Wyciągasz z torby i używasz. Zasięg ma na tyle duży, że dawno przestaniesz widzieć co jest na ekranie.

Z drugiej strony nie jest to ani taka jakość wykonania ani taka precyzja co w high endowych myszkach na kablu typu G9. Ale na laptopie i tak nie ma to większego znaczenia, bo, przynajmniej ja, zwykle korzystam z laptopa na łóżku, na kolanie, w podróży i wtedy ten kompromis pomiędzy mobilnością a precyzją jest bardzo udany i praktyczny.

Na koniec dodam, że w mojej subiektywnej ocenie G9 jest bez porównania lepsza niż G5 i wcześniejsze. Po ustawieniu "pod siebie" i na odpowiedniej podkładce to prawdziwy skalpel.

Domyślnie

...ja tam się do tabletu nie przekonałem, wygodniej i szybciej pracuje mi się gryzoniem.
    W sumie to przypomnieliście mi o tym aby moje bamboo znalazło nowego właściciela.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów