Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: PSE&+tablet czy PSE8

Domyślnie PSE&+tablet czy PSE8

Witam
    Mam mały dylemat - nie wiem co wybrać. Photoshopa Elementsa 8 (350pln) czy może kupić tablet Wacoma (mały rozmiar za 400) z gratisowym PS7. Nigdy nie miałem do czynienia na dłużej z tabletami (okazyjnie tak po 5 minut- i każdorazowo kończyło się to stwierdzeniem że to ustrojstwo chyba nie dla mnie Ale może jakby tak dłużej nad tym posiedzieć to by się i przyzwyczaił...
    Czy może jednak nie zawracać sobie tym gitary, kupić ciutkę mądrzejszą Ósemkę i skrzynkę piwa
    pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tablet może sprawiać dziwne wrażenie przy normalnym obcowaniu z komputerem, bo masz lata doświadczeń z myszką do której się przyzwyczaiłeś. Ja nadal preferuję myszkę w systemie a na tablet przesiadam się tylko w PS i niektórych aplikacjach 3D.

Ale wystarczy, że zrobisz jedno z prostych doświadczeń:
    - spróbuj napisać odręcznie przy pomocy myszki jakiś zdanie
    - spróbuj się podpisać swoim własnym podpisem przy pomocy myszki
    - spróbuj obrysować skomplikowany kształt przy pomocy myszki
    - spróbuj rysować przy pomocy myszki, tak jak rysujesz na kartce papieru

Jeżeli efekty są dalekie od doskonałości a wspomniane czynności łatwiej Ci wykonać przy pomocy zwykłego ołówka czy długopisu, to już wiesz co zyskasz dzięki tabletowi, ponieważ pisanie, rysowanie i inne czynności, nie różnią się od tych wykonywanych na kartce papieru, piórko wygląda i działa identycznie jak zwykły ołówek.

Jeśli nie wykonujesz precyzyjnych prac w obróbce grafiki, jak maskowanie, obrysowywanie konturów w celu stworzenia zaznaczenia, inne precyzyjne korekty czy wreszcie nie rysujesz i nie piszesz odręcznie, to tablet pewni Ci się nie przyda.

Dla mnie to rewelacja.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wziąłbym tablet, teraz juz ciężko bez...

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Wystarczy kika dni ćwiczeń i raczej nie będziesz chciał wrócić do myszki.
    30D + szpargały

Domyślnie

Ok to mamy 3:0 dla tabletu - wielkie dzięki Wszystkim
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boolek Zobacz posta
    Ok to mamy 3:0 dla tabletu - wielkie dzięki Wszystkim
    Pozdrawiam
    Ale po co takie punktowanie? Każdy opisał własne preferencje.
    A czy Ty potrzebujesz tabletu?
    Sid wypisał Ci bardzo ładnie sytuacje w jakich tablet jest potrzebny - jeśli w używaniu komputera/programu graficznego miewasz takie sytuacje (pisanie/rysowanie/obrysowywanie skomplikowanych kształtów) to może Ci się przydać.
    Ja np takich sytuacji nie mam i mi tablet jest niepotrzebny - brałbym PS8, ale tak naprawdę nie brałbym bo mam PS CS4...
    3:1 ? Bezsensu .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Ale wystarczy, że zrobisz jedno z prostych doświadczeń:
    - spróbuj napisać odręcznie przy pomocy myszki jakiś zdanie
    - spróbuj się podpisać swoim własnym podpisem przy pomocy myszki
    Ja właśnie kiedyś próbowałem się na tablecie podpisać bo potrzebował wysłać pismo w pdf i mówiąc szczerze niewiele lepiej mi to wychodziło niż myszką, ale może jakiś mało zdolny w tej dziedzinie jestem ;-)

Dla mnie to rewelacja.
    Ja tam sobie kupiłem bo Bamboo za w sumie porządny kawałek sprzętu kosztowalo grosze - po pierwszych próbach przeleżał pół roku na biurku, po czym jak zacząłem jakieś próby z retuszem to wróciłem i jest fajnie... Niemniej jednak odstawienia myszki sobie nie wyobrażam - jak wtedy strzelać w CSie ? ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tablet daje to, czego myszka dać nie może i nigdy nie da:
    - zmienną siłę nacisku
    - w lepszych modelach, pomiar konta piórka względem podłoża
    - a w związku z tym uczucie zbliżone do posługiwania się zwykłym pisakiem

Ale myszka to inne narzędzie i nie może zostać zastąpiona. Są osoby których work flow wymaga głównie tabletu i oni zrezygnowali z myszki w ogóle, ale ja również nie pozbyłbym się myszki, bo było by to dla mnie równie niewygodne, co rysowanie i retuszowanie bez tabletu.

Odpowiednie narzędzie do odpowiedniego zdania i tyle. A dobra myszka potrafi kosztować tyle co taki Bamboo czy inny nie high-endowy tablet.

Ja oprócz tabletu posiadam jeszcze inne narzędzie którym się posługuje, jedno z tej rodziny:
    http://www.3dconnexion.com/

I muszę powiedzieć, że w świecie 3D to jest równie duża rewolucja, jak tablet w grafice. Jedyny sposób, żeby kontrolować wszystkie 3 wymiary jedną ręką. Ale samo w sobie w ogóle nie nadaje się do codziennej pracy z komputerem, co najwyżej w Google Earth można się pobawić

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja oprócz tabletu posiadam jeszcze inne narzędzie którym się posługuje, jedno z tej rodziny:
    http://www.3dconnexion.com/

I muszę powiedzieć, że w świecie 3D to jest równie duża rewolucja, jak tablet w grafice. Jedyny sposób, żeby kontrolować wszystkie 3 wymiary jedną ręką. Ale samo w sobie w ogóle nie nadaje się do codziennej pracy z komputerem, co najwyżej w Google Earth można się pobawić
    Od lat mam Spaceballa na biurku w pracy - tyle że spaceball i mysz się doskonale uzupełniają (mysz pod prawą, spaceball pod lewą) a z tabletem to trochę inna historia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Słuszna uwaga, tablet i mysz wykluczają się z jednoczesnego użycia.
    Zwykle jednak jest tak, że druga ręka też jest zajęta, tak przynajmniej powinno wyglądać dobrze zorganizowane środowisko pracy i dobrze pomyślany program i jego konfiguracja.
    Jeśli obie ręce są zajęte i większość placów ma dostępne dodatkowe funkcje, produktywność wzrasta.

Tablet zwykle ma klawiszy dla drugiej ręki, nie trzymającej piórka, często druga ręka sięga do klawiatury.

Spaceball czy Spacenavigator mają dużo dodatkowych klawiszy, aby minimalizować sięganie do klawiatury, dlatego współpracuje z myszką.
    Bo Spaceball zastępuje raczej klawiaturę (zwykle poruszanie się w 3D wymaga ruchu myszki i wciśnięcia klawisza na klawiaturze, myszka zostaje, klawiatura jest zastąpiona) a tablet zastępuję raczej myszkę (odpowiada za poruszanie kursorem i choć ma własne przyciski, nie zastępuje w pełni klawiatury).

W sumie tablet jest bardziej samowystarczalny niż Spaceball, ale to już są szczegóły. Obie ręce muszą być zajęte.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów