Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Kalibracja obiektywu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie wiem, generalnie jest to logiczne, że zwrot dostanę tam gdzie go kupiłem, bo sklep przecież dołożył jakąś marżę.
    Z nimi po prostu nie wygrasz, już się wykłócałem bo w reklamacji piszą, że 30 dni obowiązuje jak mają sprowadzić jakaś "część" (chciałem już zwrot po 14 dniach, w końcu wysłałem tylko do kalibracji!), a firmware to przecież oprogramowanie, które można wysłać mailem. A oni na każde z kolei czekali po 2 tyg. wiec chyba ktoś je pisał po prostu, sam już nie wiem co o tym myśleć. Pisałem do dystrybutora i kompletna zlewka, dodzwonić się do Sigmy to czasem trzeba z 2 godziny telefonować non stop, żeby ktoś odebrał. Generalnie zlewka.

Zgadamy się to podepniemy Twoje obiektywy, pisz na PW w razie czego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no i przy zwrocie kasy bedzie ci to sie oplacac? sklep odda Ci tyle ile placiles
    Kupiłem go w czerwcu, więc cena teraz jest podobna, a może i nawet coś na tym zarobię w stosunku do tego co jest teraz

Ale generalnie stracę, bo co teraz kupić? Tylko L-ka pozostaje..
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 14-01-2010 o 15:17 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Dopiero zaczyna Awatar luckat
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zadzwoń do Rzecznika Praw Konsumenta i po sprawie, naprwdę wystarczy tylko telefon, siostra tak załatwiała ostatnio reklamację w sklepie, zwodzili ją zwodzili, a po telefonie rzecznika dostała na drugi dzień wiadomość że ma się zgłosic po kase

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak sobie zazyczysz
    A jakie sa roznice, bo nie lapie? Przeciez nastrajajac szklo juz nie trzeba kaliborwac aparatru lub dowrotnie? Czy sie myle?

W sumie to zabawa troche niebezpieczna. Pozniej przy sprzedazy moze sie okazac, ze szklo nie ostrzy na puszcze klienta..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

No chyba najpewniej wysłać wszystko w jednaj paczce, skalibrować body do wzorca, a potem ew. obiektywy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    A jakie sa roznice, bo nie lapie? Przeciez nastrajajac szklo juz nie trzeba kaliborwac aparatru lub dowrotnie? Czy sie myle?

W sumie to zabawa troche niebezpieczna. Pozniej przy sprzedazy moze sie okazac, ze szklo nie ostrzy na puszcze klienta..
    no zapytales, to Ci tylko odpisalem, ze mozesz sobie zaczyczyc kalibracje bodu i obiektywu, np do wzorca

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    No chyba najpewniej wysłać wszystko w jednaj paczce, skalibrować body do wzorca, a potem ew. obiektywy.
    no co jak co ale ja nie polecam nigdy kalibracji do zadnych wzorcow, przypadek Dawida znasz z Canonem 70-200 i ich wzrocami...
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 14-01-2010 o 15:36 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

jaka jest roznica w kalibracji obiektywu a puszki?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    jaka jest roznica w kalibracji obiektywu a puszki?
    jak masz jedno body i jeden obiektyw to zadna, reszta roznic wynikajaca z wiekszej ilosci sprzetu jest dosc oczywista
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

czyli kalibracje sloika chyba sobie odpuszcze.
    Moze podjade na Zytnia z 30tka i zrobie przeglad techniczny dla sw. spokoju i ew. poprosze o poprawienie AF.
    Ostatnio edytowane przez roshuu ; 14-01-2010 o 15:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Seba ja zupełnie nie rozumiem sytuacji w której wydajesz kilkanaście tysięcy i może coś nie grać. Hipotetycznie spotykasz się teraz z kumplem, który o fotografii wie niewiele, albo umie robić zdjęcia, ale dopiero teraz chce kupić coś z wyższej półki i opowiadasz mu:
    "No wiesz, wydasz te kilkanaście tysięcy, ale czy to będzie dobrze działać to pewności nie ma".

Nie rozumie dlaczego np. Sigma nie dodaje do swojego sprzętu oprogramowania do domowej kalibracji, albo dlaczego Canon nie daje w tym wypadku większych możliwości kalibracji (zależność od ogniskowej, odległości). Bo co wynika z tej kalibracji, która jest w Canonie? W moim przypadku niewiele, bo jak mam rozjechane szkło to i tak jest różnica na różnych ogniskowych, a jak w przypadku Sigmy różnica była w stosunku do odległości ostrzenia. Można oczywiście stwierdzić, że trzeba kupować tylko obiektywy Canona, ale jak wiadomo to wcale nie jest gwarancją, że wszystko będzie grało w 100%.

Ja już sam nie wiem czy mam takiego pecha, czy tak to po prostu jest.. Więcej się ostatnio denerwuje niż mam przyjemności z fotografii, a przecież za sprzęt zapłaciłem niemałe pieniądze..

Jak coś kupujesz w sklepie to wszyscy koło Ciebie skaczą, a jeżeli masz już problem i chcesz aby pomogli Ci go rozwiązać, to dostajesz w odpowiedzi łagodne "bujaj się". Dlatego zaczynam być zwolennikiem zakupów on-line, przynajmniej dostajesz 10 dni na testy, a na żadne serwisy już się namówić nie dam..
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 14-01-2010 o 16:04

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Najlepiej kupowac obiektywy tak, zeby ich potem nie trzeba bylo kalibrowac. Ja pamietam ze mialem przeboje z Tamronami, gdzie mialem BF a facet w serwisie Tamrona wmawial mi ze musze puszke wyslac na ZYtnia i dokalibrowac do Tamrona bo ich szklo napewno jest ok. (z Canonami podpietymi do tej puszki problemu nie mialem)

Wydaje mi ise, ze najwiecej klientow, ktorzy odwiedzaja serwisy Tamrona czy NIkona czy Canona czy Sigmy to wlasnie ludzie z problemami BF/FF .. Wiec jaki bylby interes producentow , zeby dodawać domowe kalibratory szkiel? CHociaz z drugiej strony po takich domowych probach kalibracji mieliby pewnie jeszcze wiecej roboty....

Swoja droga spotkalem sie z chorymi juz sytuacjami kiedy do sklepu wpada klient i krzyczy - chce Tamrona 17-50 2.8 ale zeby nie mial back i front focusa .... I wez mu teraz taki dobierz jak klient nawet swojego body nie przyniosl...
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów