Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Kalibracja obiektywu

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie Kalibracja obiektywu

Chciałbym kupić obiektyw Sigmy

Jeżeli będzie potrzebował regulacji do udaję się wtedy do serwisu Sigmy czy Canona??
    i ile zapłacę jak np. ma jeszcze rok gwarancji (ale kupiony przez I właściciela)
    a ile kiedy tej gwarancji brak
    pozdrawiam wiedzących więcej

Początki nałogu

Domyślnie

Do serwisu Sigmy oczywiscie. Wyglada to tak, ze pakujesz obiektyw wraz ze swoim korpusem, dzwonisz do serwisu i po rozmowie zamawiasz kuriera na ich koszt. Kalibracja na gwarancji jest bezplatna. Na Twoj koszt obiektyw wraz z korpusem jest odsylany.

Ile kosztuje kalibracja po gwarancji, tego nie wiem, ale podejrzewam ze porownywalnie do cen w serwisie Canona [ jest tu watek o tym na forum ]. Podejrzewam ze przy najbardziej skomplikowanych obiektywach w 150 zl sie zamknie, w popularnych typu 17-70 powinno byc taniej, no ale tego juz nie wiem, nigdy nie kalibrowalem u nich sprzetu..

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

A jak taka kalibracja ma się gdy mam kilka obiektywów. Jak w serwisie skalibrują do jednego obiektywu to inny może się rozjechać?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomsarz Zobacz posta
    A jak taka kalibracja ma się gdy mam kilka obiektywów. Jak w serwisie skalibrują do jednego obiektywu to inny może się rozjechać?
    Sigma kalibruje tylko swoje obiektywy, puszek nie rusza
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

O ile sobie poradzi z kalibracją, u mnie się nie udało do dwóch sztuk obiektywów (mam 7D).
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    O ile sobie poradzi z kalibracją, u mnie się nie udało do dwóch sztuk obiektywów (mam 7D).
    ciekawe jak z innymi nowszymi puszkami, moze Canon cos nakombinowal
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

No na to wygląda. Już ściągali niby 3 czy 4 z rzędu firmware, ale w końcu zrezygnowałem (jeżeli w ciągu miesiąca sobie nie poradzą to można zażądać zwrotu gotówki). Miesiąc bez body, które się dopiero kupiło to nie jest wesoła sprawa..

Generalnie jestem rozczarowany załatwianiem tego, teraz czekam na ekspertyzę z serwisu, z którą będę musiał iść do sklepu i tak pewnie też będzie kwitło z 2 tygodnie, więc w sumie 2 miesiące bez obiektywu. No i wcale nie jestem pewien, czy to tak bezboleśnie zostanie załatwione.

Jak coś kupujesz to latają koło Ciebie wszyscy, a jak się okazuje, że teraz mają coś oddać, zwrócić to mają Cie zupełnie w dupie..

Dodatkowo zmartwiło mnie to, że z innym obiektywem był podobny problem, wychodzi na to, że z dużą dozą ostrożności muszę patrzeć na produkty Sigmy, albo ew. kupować wysyłkowo i w razie czego zwrócić do 10 dni.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 14-01-2010 o 15:03
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

a wlasnie - czy kalibracja obiektywu oddanego z body np. na Zytnia polega rowniez na kalibracji aparatu dla spojnosci z tym szklem, czy podkrecaja tylko sloik?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta

Generalnie jestem rozczarowany załatwianiem tego, teraz czekam na ekspertyzę z serwisu, z którą będę musiał iść do sklepu i tak pewnie też będzie kwitło z 2 tygodnie, więc w sumie 2 miesiące bez obiektywu. No i wcale nie jestem pewien, czy to tak bezboleśnie zostanie załatwione.
    chetnie podepne moje Sigmy do Twojej puszki i zobaczymy jak beda dzialac, 70-200 nie uzywalem juz chyba poltora roku

co do Twojej sprawy to powiem Ci ze to bezposrednio z Sigmy powinnienes dostac zwrot kasy, tylko ile teraz kosztuje to nowe szklo

wplatywanie w to sklepu jest bezsesnowne i czasochlonne, i jak sklep uzna to beda Ci wciskac na sile inna sztuke tego obiektywu, ktory nie wiadomo jak bedzie dzialal, no i przy zwrocie kasy bedzie ci to sie oplacac? sklep odda Ci tyle ile placiles

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    a wlasnie - czy kalibracja obiektywu oddanego z body np. na Zytnia polega rowniez na kalibracji aparatu dla spojnosci z tym szklem, czy podkrecaja tylko sloik?
    jak sobie zazyczysz
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 14-01-2010 o 15:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów