-
Posiedziałem trochę nad Picasą i trochę się dowiedziałem na jej temat. W sumie to nie doceniałem tego programu. Jego możliwości edycyjne są bardzo skromne, ale szybkość działania i łatwość tagowania, wyszukiwania, robią wrażenie, tym bardziej, że dodałem do bazy danych wszystkie fotki jakie mam na wszystkich dyskach twardych.
A oto co się dowiedziałem:
- tagi (Widok --> Tagi) dla wszystkich plików, które na to pozwalają, są przechowywane wewnątrz zdjęcia w IPTC, czyli dla przykładu jeśli otagujemy jotpegi, tagi będą na stałe zaszyte w zdjęciu. Pozostałe pliki, które nie obsługują IPTC tagi mają zapisywane w pliku .ini, który jest twożony w każdym folderze ze zdjęciami z osobna i jest plikiem ukrytym. W pliku .ini zapisywane są również wszystkie niedestrukcyjne edycje oraz dane przypisane do rozpoznanych twarzy. Dlatego chcąc backup-ować zdjęcia, najlepiej kopiować całe katalogi, nie tylko same zdjęcia. Albo włączyć pokazywanie plików ukrytych i kopiować również ten plik ini.
- albumy są zapisywane w folderze:
dla XP:
C:\Documents and Settings\Nazwa_użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2Albums
dla Vista i 7:
C:\Users\Nazwa_Użytkownika\AppData\Local\Google\P icasa2Albums
Dlatego jak nie chcemy stracić albumów, musimy skopiować nie zdjęcia, a folder Picasy.
W folderze Picasa2 o ile się orientuję nie ma istotnych informacji, jedynie coś w rodzaju Temp, ale to jest jeszcze informacja do potwierdzenia! Proszę więc ostrożnie. Jest więc odwrotnie niż mi się z początku zdawało, mniejszy folder jest istotniejszy, większy, prawdopodobnie, zbędny.
I to by było chyba na tyle.
Dodatkowo zawsze można użyć funkcji backupu Picasy i wtedy wszystkie niezbędne dane powinny zostać zabezpieczane, wraz samymi zdjęciami w kopii bezpieczeństwa.
Uprawnienia umieszczania postów