Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Co to za karta? Warto?

Coś już napisał

Domyślnie Co to za karta? Warto?

Witam.

Poniżej podaję link do aukcji. Nie znam tej firmy, nigdy też nie robiłem fotek na kartach CF. Czy warto zainwestować w tę kartę? Cena zachęcająca...

http://allegro.pl/item872736458_hurt...mory_x133.html

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Podróba Kingstona. Moim zdaniem nie watro.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Domyślnie

Trzeba szczerze powiedzieć że wszystkie te karty produkowane są w tych samych zakładach różnią się naklejkami i selekcją podczas testowania, te które nie przeszły jakościowego sita tworzy się dla nich nową nazwę i się sprzedają. Czasami jest tak że mniej znana firma jakościowo przebija te markowe, to tak jak z olejem do silnika wszyscy chcą Mobil, Castrol, dobry marketing sprzeda wszystko, podobnie z kartami. Cudowne , najlepsze są niby Sandisk, a ja bym nimi za psem nie rzucił, osobiście użytkuje od 3 lat karty PQI, jeszcze się nie naciołem, fakt faktem że co rok zmieniam na nowe, ale to tylko moje doświadczenie.
    Canon FF i słoików kilka

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam taka od roku i działa OK.
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigjon Zobacz posta
    Mam taka od roku i działa OK.

działa OK? to znaczy jak? poradzi sobie z RAWami z 50D które ważą czasem w przedziale 20 - 30 MB?? jeśli sobie poradzi to jak? bo jak rozumiem prędkość zapisu to 20MB/s, czyli na takie większe zdjęcie potrzebuje 1,5 s. A może ja źle rozumuję?? Nadąży za buforem 50D?? Czy aparat będzie się zawieszał i czekał aż dane z buforu zostaną przeniesione na kartę....
    Ostatnio edytowane przez slavek_g ; 14-01-2010 o 11:26
    6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Trzeba szczerze powiedzieć że wszystkie te karty produkowane są w tych samych zakładach różnią się naklejkami i selekcją podczas testowania
    zwlaszcza te karty na chipach MLC roznia sie od tych na chipach SLC tylko naklejka

Cytat Zamieszczone przez mk307 Zobacz posta
    Cudowne , najlepsze są niby Sandisk, a ja bym nimi za psem nie rzucił, osobiście użytkuje od 3 lat karty PQI, jeszcze się nie naciołem, fakt faktem że co rok zmieniam na nowe, ale to tylko moje doświadczenie.
    tez mam PQI, mialem Kingstony, Leksary i Sandiski... wszystko dzialalo zawsze jak nalezy. natomiast zdecydowana nieprawda jest, ze dzialalo jednakowo. sa bardzo duze roznice miedzy kartami pod wzgledem predkosci.

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    działa OK? to znaczy jak? poradzi sobie z RAWami z 50D które ważą czasem w przedziale 20 - 30 MB?? jeśli sobie poradzi to jak? bo jak rozumiem prędkość zapisu to 20MB/s, czyli na takie większe zdjęcie potrzebuje 1,5 s. A może ja źle rozumuję??
    na pewno. zobacz: http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9672
    deklarowana predkosc ma sie bardzo roznie do rzeczywistej. moze byc zawyzona przez producenta, a moze byc tez po prostu tak, ze w konkretnym aparacie okreslony typ karty chodzi po prostu wolniej niz inny o jednakowej deklarowanej szybkosci
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 14-01-2010 o 11:33
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

predkosc zapisy to pojecie wzgledne , niema co wierzyc to co napisane na etykiecie

x133 to jedne z wolniejszych kart

jak ktos wywalil kase na 50d to chyba mozna dolozyc te 40 zl chocby do preteca x233
    no comment...

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    jak ktos wywalil kase na 50d to chyba mozna dolozyc te 40 zl chocby do preteca x233
    ja myślałem o tej karcie po prostu jako alternatywie (o mało używanym zapasie za parę groszy) który w krytycznej sytuacji kiedyś może być wyciągnięty z najgłębszych zapomnianych czeluści torby
    6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    ja myślałem o tej karcie po prostu jako alternatywie (o mało używanym zapasie za parę groszy) który w krytycznej sytuacji kiedyś może być wyciągnięty z najgłębszych zapomnianych czeluści torby
    z tego punktu widzenia na pewno nie przesadzalbym z szarpaniem sie z kasa. jak ma lezec, to szkoda na to nadmiernie wydac.

z drugiej strony... niech Ci sie zdarzy to wyciagnac i zrobic zdjecie, ktore naprawde bedzie warte zachowania. czy warto oszczedzic nawet te 15zl do rzeczywistego Kingstona? albo AData, ktore tez jest zupelnie przyzwoitej jakosci a nawet tansze (widze na allegro po 57 PLN)?

osobiscie bym te kilka zlotych dorzucil. dla swietego spokoju. najprawdopodobniej kazda z tych kart spelnila by swoja role, ale to ryzyko wpadki wydaje mi sie mniejsze w przypadku firm, z ktorymi juz mam dobre doswiadczenie
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Tak więc nie będę ryzykował. Kupiłem Kingstona...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów