Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Tamron 17-35 ?? i koniec??

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

Cichy, sam do Ciebie pisałem pytając o ten lens. Osobiście od Ciebie nic nie kupiłem, ale miałem dwa tamrony z twojej "stajni" i za tą cenę 1069 to od Ciebie bym używanego kupił. Ale tu facet gwarancji nie ma a nie mam gwarancji,że jest taki "spoko" pewny jak Ty. Dla takich maks 900. Nie spieszy mi się więc czekam. Do wakacji focę w ciemnościach i 35L daje super radę. Ale kupno 35L okupiłem sprzedażą 17-40 i teraz widzę dla tej klasy szkła miejsce w mojej torbie. Tamron jest fajną alternatywą, ale pozostaje nią tylko do 900 PLN. Powyżej wolę sobie na wyjazd wakacyjny kupić 17-40 i po powrocie sprzedać nawet z lekko stratą. Czemu? Luśna jestem i jednak 17-40 szczelne jest, a tamron ma suwaną mordkę. Poza tym 17-40 5,6-8 robi rzeczy niesamowite, a tamron słyszałem czasem lekko na wyższych przesłonach daje ciała.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Porównując moją sigmę 17-35 i Canona L 17-40 na cropie to nie rozumiem chorej ceny za canona w tym wypadku, napewno nie jest wart 2 a nieraz i 3 razy tyle za ile można mieć te szkła (T i S)
    1. To nie są szkła do cropa i takie ich porównywanie moim zdaniem nie ma sensu. Na lustrzankach z niepełnoklatkową matrycą robią za protezy
    2. Zarówno Tami jak i Sigma mają porównywalną z eLką ostrość na szerszym końcu, na 35 mm są już wyraźnie słabsze
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=4&API=0
    3. Ostrość to nie wszystko, eLa zdecydowanie ładniej oddaje kolory i za to się w niej płaci.
    4. Oczywiście wolno Ci uważać że cena 17-40 jest chora ale póki co to właśnie ona sprzedaje się bardzo dobrze a z rynku spadły Sigmy i Tamrony :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    3. Ostrość to nie wszystko, eLa zdecydowanie ładniej oddaje kolory i za to się w niej płaci.
    Dokładnie - sam tu nawet kiedyś napisałem że kupiłem T17-50 zamiast C17-40 bo był ostrzejszy... Za chwilę kupię sobie C17-40 (szczególnie że za $700) bo niestety kolory z T - mimo że zdjęcia wychodzą ostre - są po prostu kiepskie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

z tymi kolorami to chyba tak jak z winietą-większość ludków zjeżdża z kolorami i dodaje winietę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

2. Zarówno Tami jak i Sigma mają porównywalną z eLką ostrość na szerszym końcu, na 35 mm są już wyraźnie słabsze
    To akurat nie jest prawda.

http://www.negatyw.org/test/1635cano...mmf28canon.jpg
    http://www.negatyw.org/test/1635cano...mmf4tamron.jpg

Co do kolorów to się zgodzę, Lka daje lepszy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To akurat nie jest prawda.
    Kierowałem się testami, które podlinkowałem. Ponadto Ty pokazujesz porównanie nie do 17-40 lecz do 16-35, na pelnej dziurze czyli f/2.8 vs f/4 u Tamrona. Nie upieram się jednak że testy the-digital-picture są na 100% obiektywne, tym bardziej że w przypadku zarówno Tamrona jak i Sigmy nie każde szkło ma tak samo dobry AF.

Wydaje m się że te szkła odeszły, wraz z erą analogów. W tej chwili kliszaków, do których były projektowane używają już niemal wyłącznie hobbyści, posiadający zazwyczaj masę innego sprzętu i szkieł oraz amatorzy, pstrykający 5 rolek filmu rocznie, którym UWA nie są potrzebne.

Sądzę jednak, że wraz z popularyzacją pełnokaltkowych DSLR obie firmy wrócą do produkcji szkieł o takim lub podobnym zakresie, tyle że odświeżonych lub wręcz zaprojektowanych od nowa, być może za światłem f/2.8 w całym zakresie ogniskowych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

zawsze jest prawo podaży i popytu. Ten Pan wystawia je juz drugi raz i cały czas trzyma cenę. Znów go nie sprzeda chyba,że zmądrzeje i dzień przez końcem zjedzie na 999 i znajdzie się ktoś kogo ta cena zahipnotyzuje.

tamron na FF to taka bieda-L. Trzymanie L-ki w torbie cały rok jak używa się jej raz do roku na poważnie, w moim amatorskim podejściu nie ma sensu. 17-35 (~900) to akceptowalne dla mnie zamrożenie pieniędzy w coś czego przez większość roku nie używam, ale cena za to,że przed wakacjami na gwałt nie szukam UWA.

---
    cóż, czas wejść pod stół i odszczekać. Obiektyw poszedł. Choć uważam, że ktoś przepłacił.
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 14-01-2010 o 11:19

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Sądzę jednak, że wraz z popularyzacją pełnokaltkowych DSLR obie firmy wrócą do produkcji szkieł o takim lub podobnym zakresie, tyle że odświeżonych lub wręcz zaprojektowanych od nowa, być może za światłem f/2.8 w całym zakresie ogniskowych.
    Tutaj chyba leży przyczyna wycofania tych starych ale jakże dobry szkieł.

Tamron 17-35 w porównaniu do 17-40 ma słabsze kolorki i gorsze brzegi ale ma za to niższą cenę i 2,8 na 17mm. Miałem to szkiełko na 5D i nie powiem złego słowa....trzeba nauczyć się go używać (przy landszafcie f10-13 daje radę).

Ja właśnie zamówiłem T17-35 do D700 gdyż w Nikonie alternatywa w postaci 17-35/2,8 jest kosmicznie droga.Myślę,że za 900zł które dałem będzie dawał radę w szerokich ujęciach ślubnych.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A jak ma sie do tego Tamrona Sigma 17-35 D EX?????
    Bo można ją również w przyzwoitej cenie dostać
    Są dwie wersje na pełną klatkę i pod cropa (nowsza)

Jako że moje 350d nie prędko się zmieni na FF zdecydowałbym się chyba na wersję pod cropa.... choć do pełnej klatki można jakiegoś analoga podpiąć i mieć UWA
    Ma ktoś może i używa??
    Ostatnio edytowane przez elrond2000 ; 14-01-2010 o 11:40 Powód: Dopowiedzienie

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    A jak ma sie do tego Tamrona Sigma 17-35 D EX?????
    Bo można ją również w przyzwoitej cenie dostać
    Są dwie wersje na pełną klatkę i pod cropa (nowsza)

Jako że moje 350d nie prędko się zmieni na FF zdecydowałbym się chyba na wersję pod cropa....
    Ma ktoś może i używa??
    Sigma nie miała wersji pod cropa i pod FF....każda pasowała do jednego i drugiego.Jeśli koniecznie Sigma to wersja ostatnia jest godna polecenia choć nie wiem jak z celnością AF,w Sigmach różnie to bywa.Optycznie z Tamronem porównywalne choć wydaje mi się ze Tamron jest ostrzejszy w centrum.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów