Porównanie:

Tak jak to winno wyglądać (i wygląda, tam gdzie aplikacje nie wiedzą nic o profilach ICC):

A tak to wygląda w PS:

Czyli z pomarańczowego mam czerwony...

Monitor numer jeden to laptopowa matryca by philips, tragedia innymi słowy. Krzywa jaką pokazał soft spydera przypominała piękną falę. Drugi to leciwy LG F70P, ale tam kolory trzymały się prostej.

Z tym "dokładnie" w "jak robiłem" może być problem, bo to było jakieś pół roku temu. Za pierwszym razem robiłem z gamma 2.2, temperatura "native", reszte ustawień jeśli jakieś były - domyślne. I wszystko zrobiło się żółte (wtedy nie sprawdzałem jak to wygląda w PS). Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzie wyglądały nie-tak-jak-powinny, ale one tam gdzie kolorem nic nie zarządza (vide poprawki wprowadza system) wygląda wszystko ok. A tam gdzie coś wie o istnieniu profili (na przykłąd workspace PS) to kolory mają odchyły.

A skąd wiem gdzie są prawidłowe? Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".