Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.
Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?
A pytanie z drugiej strony :P Jesli nie widze ZADNEJ roznicy na tych zdjeciach to oczym to swiadczy ? przegladarka do du**, ja do du**, monitor do du** czy yyyyy cos innego ?
Wiesz, ja jestem jak typowy facet, kolorów nazywam 16, i "śliwka" jest dla mnie owocem (vide "rudy" jest dla mnie formą pomarańczu). Mniejsza o nazwy, ja tylko chciałbym wiedzieć skąd się bierze różnica miedzy kolorami w całym systemie a tymi w PS ;P
Jestem pewien, poza tym problem nie tylko PS dotyczy, użyłem go jako głównego i najdokuczliwszego przykładu.
No ale biorąc pod uwagę doświadczenie Pana Janusza, jestem skłonny stwierdzić, że skopałem robiąc profil spyderem (choć nie do końca wiem co). Ale robiłem to pierwszy raz, więc mój błąd jest dość prawdopodobny.
Nie sposób rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie bez dostępu do Twojego komputera. Masz coś łokropnie pokopane z profilami, kalibracją, nastawami i pewnie samym systemem. Niestety moja szklana kula w tym przypadku odmówiła współpracy - jedyne co powiedziała to: "wszystko źle" :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Viqy, a co w wypadku jesli probnik kolorow w paintcie i ps'ie wyklucza oko ? Wybralem sobie kilka pikseli na obu zdjeciach, pobralem kolory probnikiem i pokazuje mi to samo
Dobra, rozwiazalo sie :P zapisalem na dysku i jest roznica. Przedtem zrobilem poprzez - ppm - skopiuj obraz do schowka - wklej. I roznicy nie bylo. Jednak czasami lepiej zapisac :P
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 12-01-2010 o 20:31
Oba obrazki są w png. Ciekawe czemu? Różnice są bardzo wyraźne. Również w kolorach skóry - na ramionach w zdjęciu nr 2 jest nieco przyzieleniona.
Mylisz się. Jest skuteczna w 99% przypadków. Pod warunkiem, że pytający potrafi odpowiadać na pytania i jego wersja jest spójna - Twoja "niezabardzo" - ostatnio = z pół roku temu, monitor/laptop itp.
EDIT: Jaka jest przyczyna, że zapisujesz obrazki w *.png?
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-01-2010 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
No wlasnie, tez mi sie wydawalo ze jakas roznice tam widze, wiec skopiowalem, wkleilem, sprobnikowalem w kilku miejscach zeby sprawdzic - 0 roznicAle po zapisaniu na dysk i otworzeniu plikow - juz wyniki sie roznia.