Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Oprofiluj monitor - a najlepiej poproś kogoś kto to umie robić żeby Ci pokazał jak to robić. To co masz na dziś to kaszana.
    Się zrobi. Bo w sumie to mnie tylko dziwi czemu system kolory zmienił, a PS zmienił je w jeszcze inny sposób. I się rozjechało.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.

Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A pytanie z drugiej strony :P Jesli nie widze ZADNEJ roznicy na tych zdjeciach to oczym to swiadczy ? przegladarka do du**, ja do du**, monitor do du** czy yyyyy cos innego ?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Ja na nigdy nie kalibrowanym Eizo S1932 też nie widzę pomarańczowego ... różnice w odcieniach rudego oczywiście są ... góra bardziej jaskrawa, dół ciemniejszy rudy.
    Wiesz, ja jestem jak typowy facet, kolorów nazywam 16, i "śliwka" jest dla mnie owocem (vide "rudy" jest dla mnie formą pomarańczu). Mniejsza o nazwy, ja tylko chciałbym wiedzieć skąd się bierze różnica miedzy kolorami w całym systemie a tymi w PS ;P

Cytat Zamieszczone przez Viqy Zobacz posta
    Jesteś na 100% pewien że masz dokładnie ten sam profil w systemie i PS ?
    Jestem pewien, poza tym problem nie tylko PS dotyczy, użyłem go jako głównego i najdokuczliwszego przykładu.

No ale biorąc pod uwagę doświadczenie Pana Janusza, jestem skłonny stwierdzić, że skopałem robiąc profil spyderem (choć nie do końca wiem co). Ale robiłem to pierwszy raz, więc mój błąd jest dość prawdopodobny.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A pytanie z drugiej strony :P Jesli nie widze ZADNEJ roznicy na tych zdjeciach to oczym to swiadczy ? przegladarka do du**, ja do du**, monitor do du** czy yyyyy cos innego ?
    Oko do d...y

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    ....Bo w sumie to mnie tylko dziwi czemu system kolory zmienił, a PS zmienił je w jeszcze inny sposób. I się rozjechało.

Nie sposób rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie bez dostępu do Twojego komputera. Masz coś łokropnie pokopane z profilami, kalibracją, nastawami i pewnie samym systemem. Niestety moja szklana kula w tym przypadku odmówiła współpracy - jedyne co powiedziała to: "wszystko źle" :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Viqy, a co w wypadku jesli probnik kolorow w paintcie i ps'ie wyklucza oko ? Wybralem sobie kilka pikseli na obu zdjeciach, pobralem kolory probnikiem i pokazuje mi to samo

Dobra, rozwiazalo sie :P zapisalem na dysku i jest roznica. Przedtem zrobilem poprzez - ppm - skopiuj obraz do schowka - wklej. I roznicy nie bylo. Jednak czasami lepiej zapisac :P
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 12-01-2010 o 20:31

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie sposób rzetelnie odpowiedzieć na to pytanie bez dostępu do Twojego komputera. Masz coś łokropnie pokopane z profilami, kalibracją, nastawami i pewnie samym systemem. Niestety moja szklana kula w tym przypadku odmówiła współpracy - jedyne co powiedziała to: "wszystko źle" :-)
    Pomoc zdalna w niestandardowych problemach prawie nigdy nie jest skuteczna. ;P W każdym razie dzięki za opinię, poszukamy na miejscu jakiegoś "kolorowego speca", może coś poradzi. Ewentualnie będę walczył z tworzeniem profili aż w końcu zaczną pasować.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    .... Jednak czasami lepiej zapisac :P
    Oba obrazki są w png. Ciekawe czemu? Różnice są bardzo wyraźne. Również w kolorach skóry - na ramionach w zdjęciu nr 2 jest nieco przyzieleniona.

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Pomoc zdalna w niestandardowych problemach prawie nigdy nie jest skuteczna. ;P....
    Mylisz się. Jest skuteczna w 99% przypadków. Pod warunkiem, że pytający potrafi odpowiadać na pytania i jego wersja jest spójna - Twoja "niezabardzo" - ostatnio = z pół roku temu, monitor/laptop itp.

EDIT: Jaka jest przyczyna, że zapisujesz obrazki w *.png?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-01-2010 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

No wlasnie, tez mi sie wydawalo ze jakas roznice tam widze, wiec skopiowalem, wkleilem, sprobnikowalem w kilku miejscach zeby sprawdzic - 0 roznic Ale po zapisaniu na dysk i otworzeniu plikow - juz wyniki sie roznia.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów