Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora

Mieszany widok

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie Psychodeliczne kolory w PS po oprofilowaniu monitora

Ostatnio wypożyczonym spyderem zrobiłem sobie piękne profile monitora i matrycy laptopa, po załadowaniu tych profili do systemu kolory wyglądają na mniej-więcej (czego można się spodziewać po laptopie?) takie jakie być powinny. Tj kolory we wszystkich programach, które nie są świadome istnienia czegoś takiego jak "zarządzenie kolorem". W PS, podglądzie obrazów windowsa i paru innych programach zdjęcia wyglądają jakby wzięły LSD albo coś podobnego (odpowiednie profile są wybrane w ustawieniach PS, z resztą to i tak bez różnicy). Co ciekawe w podglądzie "save for web" wyglądają poprawnie. To wygląda tak jakby konwersja przestrzeni była wykonywana ze dwa razy przed wysłaniem obrazu na monitor.

Przysiągłbym, że gdzieś tu na forum widziałem podobny wątek (daaawno temu) lecz go odszukać aktualnie nie mogę, także wybaczcie jeśli zdublowałem pytanie, etc.

Tylko jakby rozwiązanie nie uwzględniało wyłączenia zarządzania kolorem w systemie (Win 7 x64), to byłbym bardzo z tego powodu rad.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak z ciekawości: zilustruj to LSD. Zrób screena porownawczego z 'save for web'.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

No wiesz, z tą całkowitą psychodelicznością to nie tak do końca brać dosłownie, wzięły tylko troszkę tego LSD. Są po prostu za bardzo nasycone i mają lekko przekręcony odcień. Porównanie jakieś wrzucę jak odszukam kabelek do dysku.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jaki to monitor?

EDIT: I jak dokładnie zrobiłeś tą kalibrację/profilowanie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Porównanie:

Tak jak to winno wyglądać (i wygląda, tam gdzie aplikacje nie wiedzą nic o profilach ICC):

A tak to wygląda w PS:

Czyli z pomarańczowego mam czerwony...

Monitor numer jeden to laptopowa matryca by philips, tragedia innymi słowy. Krzywa jaką pokazał soft spydera przypominała piękną falę. Drugi to leciwy LG F70P, ale tam kolory trzymały się prostej.

Z tym "dokładnie" w "jak robiłem" może być problem, bo to było jakieś pół roku temu. Za pierwszym razem robiłem z gamma 2.2, temperatura "native", reszte ustawień jeśli jakieś były - domyślne. I wszystko zrobiło się żółte (wtedy nie sprawdzałem jak to wygląda w PS). Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
    Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzie wyglądały nie-tak-jak-powinny, ale one tam gdzie kolorem nic nie zarządza (vide poprawki wprowadza system) wygląda wszystko ok. A tam gdzie coś wie o istnieniu profili (na przykłąd workspace PS) to kolory mają odchyły.

A skąd wiem gdzie są prawidłowe? Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    Ostatnio wypożyczonym spyderem zrobiłem sobie piękne profile monitora ......
    .....
    Z tym "dokładnie" w "jak robiłem" może być problem, bo to było jakieś pół roku temu. ......
    To w końcu jak? Ostatnio czy pół roku temu?

....
    A skąd wiem gdzie są prawidłowe? Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".
    To żaden dowód.

Podejrzewam, że masz skopane profile i tyle. Ponowne profilowanie i tyle.

Janusz,

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To w końcu jak? Ostatnio czy pół roku temu?
    No, ostatnio, pół roku temu.

Podejrzewam, że masz skopane profile i tyle. Ponowne profilowanie i tyle.
    Okeej, to jak go dopadnę ponownie to zrobimy profil ponownie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

..... Potem zrobiłem poprawkę zmieniając temperaturę bieli na 6500K i system zaczął wyglądać poprawnie - tego profilu używam.
    Z resztą, ja rozumiem jakby profile były złe i zdjęcia wszędzi......
    Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.

.... Po konwersji do przestrzeni labu i wykonaniu odbitek, widzę je tak jak w "save for web".
    To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 12-01-2010 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Noooooo... a jak tą poprawkę zrobiłeś? Spyderem? Czy po prostu zmieniłeś ustawienia monitora? Jesli zmieniłeś ustawienia monitora to całe profilowanie jest nic nie warte.
    Nie zmieniłem ustawień monitora laptopa, bo się nie da - nie bezpośrednio. System wprowadza korektę ustawień matrycy tak aby pasowały do zadanej temperatury - w wypadku laptopa, pasują. Zmierzona wyszła taka jak zadana. W wypadku LG ustawiona w monitorze to 7300, wtedy spyder pokazywał 6500 (a 8500 wychodzi jak 7300), ale tam mam ten sam problem. W systemie kolory są po wprowdzeniu profilu do ustawien systemu (przynajmniej na oko) ok, a w PS wtedy się robią dziwne. Bez profilu i w PS i w systemie są dziwne.

To jest jakies pomiesznai z poplątaniem :-) nic tu się kupy nie trzyma.
    A ja z tym muszę żyć, to jest dopiero zabawa. ;P

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sądząc po zdjęciach które pokazałeś i tym co pod nimi napisałeś (...z pomarańczowego mam czerwony...) to Twój monitor (trzymajmy się monitora bo wtrącasz ciągle tego lapka co to podobno jest OK) pokazuje Ci zupełnie co innego niż widzę na moim skalibrowanym wide gamut. W żadnym wypadku nie widzę pomarańczowego a czerwony jakoś bliżej do rudo-kasztanowo (może z lekkim odcieniem czerwieni).

Oprofiluj monitor - a najlepiej poproś kogoś kto to umie robić żeby Ci pokazał jak to robić. To co masz na dziś to kaszana.

Janusz,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów