Skręcone na maksa 100 Ws pozwalają robić na 2.8 i mniej.
Przykład
W zależności od mocy, można także robić na samych pilotach.
Skręcone na maksa 100 Ws pozwalają robić na 2.8 i mniej.
Przykład
W zależności od mocy, można także robić na samych pilotach.
Smiena 8M
robienie na pilocie to masakra jest... nie polecam
100ws latwo skrecic nawet jak ma 1/4 regulacja, gorzej z mocami rzedu 300ws i wiecej , regulacja 1/32 fajna sprawa czasem
no comment...
Tak, i ciekawe jak to najmniejsze "f" w aparacie ustawisz jak masz czas synchronizacji lampy 1/160sek.
Ale nie ma to jak odeslac koogos do googla, bardzo pomocne.
Te lampy o ktorych piszesz zapewne nie maja byskow stoboskopowych, wiec nie zsynchronizujesz ich przy mniejszych czasach. Wiec pozostaje tylko jakis szary filtr na obiektyw, i najprostrzym sposobem powinno ci to zalatwic sprawe.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski
lampa nie musi miec blysku stroboskowego , studyjne lampy w zasadzie kazde mozna wyzwalacz z czasem nawet 1/8000 , i prawda jest taka ze w google znajdzie sie o tym info...
na cykach robilem 1/500-1/1000 przyslone 1.8-2.0 bez problemu
wyzwalasz lampa z aparatu , kroti czas synchronizacji , i jazda
no comment...
Od kiedy za sile swiatla w studio odpowiada czas migawki ????? Wplyw jest MINIMALNY ( i tylko w specyficznych warunkach aby swiatlo zastane lub resztkowe mialo/ lub nie / sie pokazac, np na tle .
Metody sa 2 : albo filtry szare na obiektyw , albo dodatkowe dyfuzory na lampy ( muslin, przescieradlo, biale zaslonki prysznicowe ... inaczej sie nie da) .
2 lampy ( po skreceniu na min ) : 50Ws i 30Ws w softboxach 50 i 70 cm daje jakies f8 , f9 dla 100-50mm ... foto przedmiotu wielkosci pudelka od butow. Przy mniejszych juz tylko filtry szare , wieksze obiekty - latwiej - wieksze boxy... zawsze mozna odsunac zrodlo swiatla , ale chyba nie po to rozpraszamy aby to niwelowac ?
Takie tam moje wymadrzanie. moze pomoze...
Przeszkodą nie jest błysk lampy tylko wyzwolenie jej radiowo lub kablem. Natomiast zewnętrzną lampą na krótkim czasie synchro się da, a prześcieradło na głowę możesz sobie zarzucić.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Wpływ na głębie ma nie tylko przysłona ale również ogniskowa obiektywu oraz odległość z jakiej fotografujemy. Do tego jest jeszcze parę niuansów związanych z podstawami fotografii, w które wypada się zagłębić. :grin:
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Zazwyczaj wystarczało mi iso 50 i zamiast szarego filtr polaryzacyjny który się zawsze ma (jakieś - 2EV) Jak potrzebowałem F mniejszą niż 2 , przerobiłem Elfo z 500Ws na 250Ws ( w większości lamp są dwa kondensatory , wystarczy odciąć jeden ,dodać solidniejszy przełącznik i mamy już wersję o dwóch różnych mocach )
5DMkII,40D,16-35IIL,24-70/2,8L,35/1,4L,85/1,8,135/2L,100/2,8IS L,270EX,430EXII,580EXII,dużo ELFO.
Sergiusz , to bylo pytanie , a nie CO ma wplyw na glebie ostrosci ... . czytac ze zrozumieniem ( sorry za arogancje ) ...
Odnosnie przescieradla " na glowe" : zenua... czyzby prostactwo mialo maskowac ignorancje ?
zasada jest prosta : pracujesz lampa. wiec dostosowujesz lampe ( tutaj : moc ) do zalozonej z gory apertury. Szybkosc migawki (niemal) nie ma tu nic do rzeczy . Jak i sposob wyzwalania lamp ( kazdy skuteczny jest dobry ) . niezla metoda jest ustawienie 2 mnieszych lub 1 wiekszego ( 150-180 cm ) parasoli w wiekszej odleglosci i ekranu rozpraszajacego blisko modela/ki dla wlasciwego rozproszenia. dziala. vide pomysl Kirk'a Tuck'a z zaslonami prysznicowymi. piekne miekkie swiatlo . i mozliwe f2.8 nawet przy 600Ws lampie.
Drugim rozwiazaniem jest oswietlenie stale . Rowniez dosc czesto uzywane rozwiazanie w tym celu .
Odnosnie ultra szybkich czasow synchro : zrobcie sobie test Panowie : 1/60 i 1/250 na tych samych ustawieniach f-stop, odleglosci , ogniskowej i mocy lamp. i co ? oops ? to teraz lampa dedykowana za stopke , szybie czasy i 1/2000 ... i co ? to samo...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno rozwiazanie : ogniskowa 300-400 mm , moze nawet 600 mm , przy f8 tez bedzie mala glebia... ( karkolomne , ale mozliwe ) .
Ale ja nie mam cyfrowego ff , palety staloogniskowych L-ek , chinskich lampek blyskowych i softboxow bo 50 pln , 3 tysiecy postow na forum- wiec ... sie nie znam.
tylko tak sie zastanawiam , jak przez ostatnie 50 lat robiono portrety z mala GO bez oswietlenia blyskowego, stroboskopow, LED, softboxow, czasow pow. 1/200sek, ... no i Photoshopa.W dodatku "ciemnymi" obiektywami ( pow f 3.5 ) ... Pewnie to wzystko to sciema.
Jeden ze znanych polskich fotografow powiedzial : "gdybys mial opanowany warsztat, to taki drogi sprzet nie bylby ci potrzebny" . Ilez w tym racji .
Ostatnio edytowane przez stormur ; 15-01-2010 o 02:52 Powód: Automerged Doublepost
Canon Elinchrom