Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Rzeczywiście porównań programów jest mnóstwo, szczególnie na początku trudno sie w tym połapać. Udało mi sie wypróbować większość. Z własnego doświadczenia stwierdzam, że C1 jest tym, co warto poznać i stosować. Porównywanie w testach - ostrości, trochę mija się z celem. W przypadku RAW tzw. presharpening, to nic innego jak USM z parametrami na poziomie 60%. Można ustawić więcej, ale mija sie to z celem. Prawidłowo ocenić stopień wyostrzenia można tak naprawdę, po korekcji tonalnej. Zdjęcie z prawidłowym kontrastem samo w sobie wydaje się ostrzejsze, dlatego ostrzymy na końcu, a nie na początku. Osobiście nie ostrzę w C1 wogóle, dużo lepsze efekty daje wstępne wyostrzenie przekonwertowanego RAW'a w PS np. za pomocą SharpeneraPro w wersji 2 (to taki mocno inteligentny USM). Służąca do tego opcja RAW presharpening, daje naprawdę świetne rezultaty. Co ważne umożliwia ostrzenie selektywne na warstwach, można wtedy zachować gładkość nieba bez zmian, horyzont potraktować filtrem z mocą 50%, reszta 100%. Co do przejść tonalnych, TIFF 16 bit i profile, profile, profile. Tak na marginesie, muszka jest jak najbardziej Canonowska, w końcu czerwona ))

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    ...
    zdjęcie to ja :> czyżby muszka pasowała do nikona?
    Gdyby była żółta to czemu nie
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 04-11-2005 o 17:28

Domyślnie

ktoś tu zachwalał DDP.. mam jeszcze Canon Image Browser...

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    zdjęcie to ja :> czyżby muszka pasowała do nikona?
    Cytat Zamieszczone przez perlpa
    Gdyby była żółta to czemu nie
    ciiiiii bo zaraz Vitez wyjedzie ze jakieś wojny systemowe prowadzicie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag
    ..Osobiście nie ostrzę w C1 wogóle, dużo lepsze efekty daje wstępne wyostrzenie przekonwertowanego RAW'a w PS np. za pomocą SharpeneraPro w wersji 2 (to taki mocno inteligentny USM). Służąca do tego opcja RAW presharpening, daje naprawdę świetne rezultaty. Co ważne umożliwia ostrzenie selektywne na warstwach, można wtedy zachować gładkość nieba bez zmian, horyzont potraktować filtrem z mocą 50%, reszta 100%. Co do przejść tonalnych, TIFF 16 bit i profile, profile, profile...
    Popieram ja w ACR też nie ostrze bo używam w edytorze (PS2) niksharpenerpro i opcji RAW presharpening, IMHO działa świetnie...
    Co do zachwalanego C1 to chciałbym (bardzo) zobaczyć fotkę która na dzień dobry wygląda lepiej po obróbce w C1 niż w ACR...ale bez ostrzenia bo to jest IMO niemiarodajne. - chciałbym się przekonać czy C1 robi lepsze przejścia tonalne (niż ACR) przy korekcie ekspozycj. Nie mówię o krzywych bo to inna bajka...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

W najnowszym CHip FV jest test kilku konwerterów RAW. Mozna tam przeczytać że Breeze Browser PRO daje bardzo słabą ostrość, zdjęcia są płaskie i zdecydowanie odstają od przetwarzanych innymi konwerterami.
    Nie bardzo chciało mi się w to wierzyć więc zrobiłem własny test. Wybrałem kilka różnych zdjęć RAW z 10D i przepuściłem je jako 16-bit TIF przez: BB, C1Pro, PS. Wynikowe zdjęcia porównywałem w PS'ie i oto moje subiektywne wnioski:

1. Wszystkie zdjęcia są jednakowo ostre i poddają się w identyczny sposób wyostrzaniu w PS.
    2. BB moim zdaniem najlepiej radzi sobie z delikatnymi przepaleniami i kolorami skóry.
    3. Konwerter z PS'a bardzo delikatnie przepala szczegóły w światłach
    4. C1Pro jest porównywalny do BB, choć wymaga dodatkowego podkręcenia kolorów bo wychodza z niego lekko sprane.

Wszystkie konwersje były robione na ustawieniach standardowych (tak jak w tescie w gazecie) bez podkręcania kolorów, wyostrzania, ruszania krzywych itd.

Sam nie wiem co mam o tym sadzić. Najlepiej pracuje mi się z BreezeBrowserem więc chyba przy nim zostanę.
    Ostatnio edytowane przez perlpa ; 08-11-2005 o 15:01

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Popieram ja w ACR też nie ostrze bo używam w edytorze (PS2) niksharpenerpro i opcji RAW presharpening, IMHO działa świetnie...
    Ja próbowałem niksharpenera i RAW presharpeningu i jednak zbyt mocno szum wychodzil. Choć to zapewne kwestia dobrania odpowiednich wartości. Na razie zostałem przy defaultowym wyostrzeniu przez Camera Raw.
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robin
    Ja próbowałem niksharpenera i RAW presharpeningu i jednak zbyt mocno szum wychodzil. Choć to zapewne kwestia dobrania odpowiednich wartości. Na razie zostałem przy defaultowym wyostrzeniu przez Camera Raw.
    Bo 1 rzeczą którą robisz po konwersji RAW to ewentualne odszumianie...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Bo 1 rzeczą którą robisz po konwersji RAW to ewentualne odszumianie...
    Tylko, że IMHO odszumianie (NeatImage) mydli trochę fotki.
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robin
    Tylko, że IMHO odszumianie (NeatImage) mydli trochę fotki.
    Aczkolwiek IMHO to lekkie zmydlenie jest zazwyczaj warte szumu jakiego Neat się pozbywa... No ale to tylko w moim przypadku dotyczy ISO 800 i 1600, od 400 w dół już zwykle nie widzę potrzeby odszumiania
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów