Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

w związku z ostatnimi pracami nad moją galerią, uzmysłowiłem sobie rzecz następującą: w zależności od tego, jakim softem wywołuję RAW otrzymuję różne efekty. Oczywiście WB i takie tam są inne, ale to było do przewidzenia, jako że Canon nie udostępnia swoich algorytmów RAW.

Zdumiała mnie natomiast różnica w ostrości zdjęć, widoczności szumów i wiekości uzyskiwanych plików. Oto przykładowe wielkości wywołania jednego RAWa:

DPP ver 1.6: 5 Mb
    PS CS2: 2Mb
    RawShooter Essentials: 260 kb

Ponadto, kiedy przyjrzałem się bardzo dokładnie, okazało się, że RawShooter daje zdjęcia mniej ostre, a PS CS2 wyciąga szumy. Najlepsze zdjęcia wychodza z DPP, najgorzej za to ustawia się w nim ekspozycję, wyciąga cienie itp. Co o tym myślicie ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja uzywam glownie CS2 ze wzgledu na szybkosc i mniejsze zapotrzebowanie na pamiec. w trudniejszych zdjeciach siegam po C1Pro i dyskusji na temat ktory lepszy to tutaj nie ma - C1Pro owgniata ACR w ziemie. zwlaszcza jakoscia przejsc tonalnych w swiatlach
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS CameraRAW ma zakładkę do zmian ostrości, redukcji szumów kolorowych i wygładzania luminancji - tym zrobisz wszystko. A razmiar pliku wynikowego sobie ustalisz przy File > Save As .
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    PS CameraRAW ma zakładkę do zmian ostrości, redukcji szumów kolorowych i wygładzania luminancji - tym zrobisz wszystko. A razmiar pliku wynikowego sobie ustalisz przy File > Save As .
    nie bardzo... interpolacja ACR jest nieco mniej staranna i zdaje sie brac pod uwage bardziej lokalna informacje. dla odmiany np. C1Pro korzysta z wiekszej informacji, dzieki czemu ladniej wyciaga tonalnosci a przy tym wywoluje ogolnie bardziej szczegolowe zdjecia. i to nie jest kwestia ustawienia suwaczkow w ACR.

przynajmniej takie sa moje subiektywne odczucia. testow mi sie nigdy nie chcialo robic. ja tego tylko do fotografowania uzywam, nie do pieszczenia...

z pobieznego przejrzenia tego techno-belkotu :-) wynika, ze chyba nawet moje domysly sa prawidlowe. tak czy siak, kiedy praktyka jest ewidentna, teoria nie moze jej przeczyc...
    no... moze poza jedyna dziedzina nauki, ktora wymyka sie logice... :-) nie mowie o ktora mi chodzi
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-10-2005 o 20:47
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tomku, jak już się pewnie zorientowałeś w sprawach związanych z interpolacją i podobnymi zagadnieniami nie wykazuję szczególnego zaangażowania . Teksty są długie i na razie nie skończyłem ich czytać, ale pojmuję, że polecasz stosować konwersję RAW -> DCRAW i dalszą pracę w PS CP2 ? Czy może coś pokiełbasiłem ?

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Oto przykładowe wielkości wywołania jednego RAWa:

DPP ver 1.6: 5 Mb
    PS CS2: 2Mb
    RawShooter Essentials: 260 kb

Ponadto, kiedy przyjrzałem się bardzo dokładnie, okazało się, że RawShooter daje zdjęcia mniej ostre, a PS CS2 wyciąga szumy.
    Im bardziej wyostrzone zdjecie tym wiekszy plik.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Im bardziej wyostrzone zdjecie tym wiekszy plik.

Pozdrawiam
    Coronado
    to nie tak Coronado. Podałem wartości dla przykładowej konwersji bez żadnej obróbki. Starałem sie ustawić wszystkie parametry tak samo.

Zastanawiam się, czy rzeczywiście powinienem korzystać z DPP dla zachowania ostrości i mniejszsych sumów. Fatalnie się ten program obsługuje.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Zastanawiam się, czy rzeczywiście powinienem korzystać z DPP dla zachowania ostrości i mniejszsych sumów. Fatalnie się ten program obsługuje.
    ale to co DPP potrafi wyciagnac w swiatlach jest nieosiagalne dla ACR. a i chyba nawet DPP pod tym wzgledem radzi sobie lepiej niz C1Pro, a przynajmniej wierniej trzyma kolor
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Domyślnie

tytlko trzeba się krzywą bawić, nie ma eleganckich suwaczków.. ja leniuch jestem.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów