W z związku z planowaną przesiadką na lustrzankę pełno-klatkową zamierzam zakupić aparat Canon 5DMark 2 – jako że przesiadam się z innego systemu (obecnie posiadam Sony A700) prosiłbym bardziej doświadczonych użytkowników systemu Canona o pomoc (poradę) w doborze szklarni do ww body. Poniżej lista szkieł lub ogniskowych jakie biorę pod uwagę:
1. Zoom standardowy, najlepiej coś o dużym zakresie, może 24-105 ??
(obecnie posiadam sony 16-105 i przekonałem się że tego typu szkiełko to bardzo wygodne rozwiązanie)
2. Zapasowy kit na wypadek awarii (czyli coś taniego i w miarę dobrego) jeżeli takowe istnieje :-) fajnie by było gdyby ten obiektyw zapasowy miał światło 2.8 i kosztował nie więcej niż 1500 zł (może tamron??)
3.Standardowa jasna stałka – czy 50 1.4 to dobry wybór??
4.stałka pomiędzy 80 a 130 mm z dobrym światłem tak aby było do portretów i do makro.
(a może lepiej dwa osobne szkiełka jedno do wąskich portretów a drugie do makro)
5.Zoom o zakresie 70-200 o stałym świetle 2.8 lub 4 – obecnie posiadam takie szkło z minolty F4 i nie korzystam z niego zbyt często jednak wydaje mi się ze czasami coś długiego może się przydać.
6.dodatkowo opcjonalnie jeśli starczy mi funduszy rozważam kupno czegoś do szerokich kadrów (tutaj światło nie jest istotne ważne by było ostro na przymkniętej przysłonie (chociaż jeśli zakupię 24-105 to chyba powinno wystarczyć na szerokie ujęcia)??
Czy w systemie canona istnieją jakieś perełki które warto mieć a które nie pokrywają moich potrzeb?? (jako perełki mam na myśli obiektywy oferujące wybitne osiągi za przyzwoite pieniądze) albo inne które po prostu warto posiadać??
zastosowanie aparatu będzie głównie do fotografii reklamowej ale również wesela jak i do celów artystycznych i rodzinnych :-)
za porady góry uprzejmie dziękuje