Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wyciąganie zdjęć z bufora

Domyślnie Wyciąganie zdjęć z bufora

Witam Was serdecznie,
    Ostatnio spotkał mnie taki problem, że zapomniałem karty pamięci (!)
    Ciekawi mnie czy jest jakiś sposób na wyciągnięcie tych kilku ostatnich zdjęć z bufora aparatu zrobionych po prostu bez włożonej karty.
    Myślę, że nikt nie będzie tego wiedział lepiej niż ludzie z forum Canona ;-)
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Włożyć nową kartę ? , przyznam że nie sprawdzałem ale wydaje się logiczne.

Dopiero zaczyna Awatar DjWojt
    Miasto
    Ciechanów

Domyślnie

Wcale nie wydaje się logiczne. Nie jestem pewien, ale wydaje sie ze nie da sie wyciagnac zdjec z bufora. Żeby zrobic nowe zdjecie, to bufor musi sie opróżnić. Jeżeli włożyłeś karte i mozesz zrobic zdjecie to znaczy że bufor jest pusty. Jak zdjęcia są na buforze i aparat pracuje to świeci się czerwona lampka. Gdyby bufor przetrzymywał w nieskończoność niezapisane zdjęcia, to by w nieskończoność się swiecił.
    To jest moje zdanie

Domyślnie

Tak przypuszczałem, że nici z tego, ale chciałem się upewnić :-)
    Po cichu liczyłem, że po podpięciu do kompa da się zdjęcia jakoś odzyskać.
    Myślałem, że z bufora zdjęcia nie znikają tylko zostają nadpisane przez kolejne zdjęcia, że coś w tym buforze zawsze jest i da się to zassać przez np. kabelek.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Nie da się. Bez karty tylko podgląd ostatniego zdjęcia zobaczysz dopóki nie przyciśniesz jakiegoś przycisku. Tak jest przynajmniej u mnie. Bufor to inny rodzaj pamięci niż wbudowana pamięć podręczna istniejąca w niektórych kompaktach.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

ale racja jest w tym co przypuszczałeś tzn, puki pamięć jest zasilona zdjęcie się w niej znajduje tylko aparat ustawił sobie jakiś kontroler mówiący mu, że w tym obszarze znów można pisać, szkoda prądu na jakieś specjalne kasowanie. Tyle że możliwości czytania tych danych z bufora raczej nie ma, a skoro aparat uważa że w tym obrzasze już nic nie ma to go nie zmusisz do ponownego wysłania zdjęcia bo on nie wie gdzie ono się zaczyna i kończy w pamięci. Pewnie dałoby się podłączyć do odpowiednich nóżek w pamięci i przeczytać jej zawartość bit po bicie, ale chyba te zdjęcia nie są aż tak cenne.
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Domyślnie

"Pewnie dałoby się podłączyć do odpowiednich nóżek w pamięci..."

To już zdecydowanie za wysoka szkoła jazdy

A zdjęcia? W zasadzie w ogóle nie chodziło mi o te ostatnie zdjęcia, sam problem po prostu wydał mi się ciekawy i godny rozwikłania, tak na przyszłość

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Panowie dzięki za oświecenie. Miałem nawet włączoną opcję robienia zdjęć bez karty: myślę nie będę miał czasu na wymianę mogę parę ujęć uchwycić, później wkładam nową kartę i mam zdjęcia . Na szczęście nie korzystałem z tego, opcja wyłączona

Uprawnienia umieszczania postów