mój 44m-4 jest mc.
Nie zgodzę się, że Heliosa kupić nie warto, a jeśli, to tylko do zabawy. Oczywiście, nie jest to szkło które można postawić na równi z obecnymi topami, ale daje rade. Sama wychodząc na spacer, dla rekreacji, jest to szkło, które zabieram baaardzo często. I na jakość zdjęć nie narzekam ani trochę. Fakt, porównując, mam bardzo dobrą sztukę, i w tym tkwi problem, bo ruskie szkła są bardzo nie równe
Ale jako jedyny obiektyw.. nie ma obiektywu, którego warto używać jako jedynego18-55IS + Helios to już sympatyczna para.
ps. też mam 44M-4
C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42
44m4 tez wystepuje z powłokami (oznaczenie MC). W sumie miałem kilka heliosów i jakość jest trochę losowa. Ale jak dobrze się trafi to potrafi dawać niesamowite obrazy. Co do naklejania dandeliona na przejściówkę to lepiej kupić już z potwierdzeniem. w sumie z m42 zabawa jest przednia.
co do naklejania, ja miałem zwykły adapter od początku, po roku dokupiłem dandelion... 10 minut mierzenia, potem SuperGlue i działanic trudnego
![]()
400d | bg-e3 | 100 | 28-70 2.8 | 100 2.8 macro | 2x2gb | eos/m42
zenit 12xp | 37 2.8 | 50 2.8 | 50 1.8 | 135 2.8 | 200 4 | tc x2 | pinhole
Goldphoto yh-314c yh-431, Lowepro Nova 190aw, Lenovo g550
Tak, ale jak kupujesz razem to lepiej już naklejony.
70zł to faktycznie niewiele, ale czy warto czy nie to juz bardzo osobista sprawa. Do tych szkieł przyda Ci się adapter, jeśli masz korpus z linii xxxD to najlepiej z potwierdzeniem ostrości... a za taką kwotę jak dobrze poszukasz dostaniesz używany obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8.
Pozdrawiam.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Jak nie chcesz a w dobrym stanie, to za tą kwotę ja wezmę![]()
ja mam dwa adaptery, jeden z dandelionem, drugi bez
osobiście wole bez
fakt trudno się ostrzy przy ciemnym wizjerze i przy przymkniętym szkle ale chip czasem się jakby blokuje i niby ostrość ustawiona w punkt a spust możesz cisnąć i nic
Czasem ceny są chore ale sztuk w fabrycznym stanie jest już mało
a cena jest dyktowana popytem
jeśli coś jest dobre i rzadkie to niestety kosztuje
helios 40-2 jest ciężki, to fakt ale pięknie pracuje i to rozmycie
miałem już trzy sztuki i na pewno tego którego teraz mam nie sprzedam
kup sobie manuala za nieduże pieniądze i sam ocenisz czy to zabawa dla ciebie
i z czasem może cię wciągnie!
30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału