Exif Stats Utility, działa z RAW-ami.
Exif Stats Utility, działa z RAW-ami.
Ja tam bez żadnego softu wiem, że nie używam wcale ogniskowych powyżej 90 mm. Bo nie mam![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
ExposurePlot. Da nie tylko informacje o ognisowych, ale czasach, ISO itp.
ExposurePlot - fajna sprawa. Szkoda ze nie czyta RAW
Exif Stats Utility - graficznie nie przedstawia nic, ale za to działa z RAW. Jak będę w domku to zobaczę jak sobie radzi z dużą liczbą plików
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
W DPP jest to kombinacja ctrl+"i".
Irfan wyświetla Rawy.
W trybie okienkowym "i", a potem "x" -> wyświetla się EXIF.
Dla trybu pełnego należy wpisać $E37386 w Properties/ FullSreen /Show Text. Ja wpisałem tam sobie na stałe
$W x $H $X
$D$F
FC $E37386 TV $E33434 AV $E37378 IS $E34855
MD $E272
Kolejno
(szerokość, wysokość, numer zdjęcia w katalogu
ścieżka
ogniskowa, czas, przysłona, iso
model aparatu)
Irfan to moim zdaniem najbardziej uniwersalna/szybka/sprytna/darmowa przeglądarka. Obsługuje bez problemu profile i jeszcze parę innych rzeczy ( skalowanie wg. alg. Lanczosa, wsady, prezentacje do "exe")
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
tak o ile zassiesz packa z pluginami:
http://www.irfanview.com/plugins.htm
CRW - (version 4.22): allows IrfanView to read Canon CRW/CR2 files (high resolution image version)
Irfan wyświetla Rawy to był skrót myślowy.
Owszem, bez plugina 4.22 wyświetla tylko zaszytego jpg. Osobiście wystarcza mi jpg bo używam podglądu Raw do kasowania zdjęć (bez potwierdzenia i bez pośrednictwa kosza) które od razu uważam za słabe. Jpg wyświetla się szybko, a na tym etapie Raw nie jest mi potrzebny.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
W jaki sposób zmusić IrfanView do pokazywania "prawdziwych" zdjęć a nie tylko zaszytych w nim jpg? Mam plugin, wrzuciłem biblioteki do odpowiednich folderów ... i dalej nie widzę różnicy.
Poradziłem już sobie .... ale działa to kooooooszmarnie wolno. Lepiej zostawić podglądy jpg.
Ostatnio edytowane przez gervee ; 11-01-2010 o 23:15